U bent nu hier:

Veel burn-out onder Britse artsen

Publicatie Nr. 06 - 10 februari 2012
Jaargang 2012
Rubriek Wetenschap
Auteur Twan van Venrooij
Pagina's 342-343

Bijna de helft van de artsen in het Engelse graafschap Essex is emotioneel uitgeput. Dat blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in BMJ Open.

beeld: Thinkstock beeld: Thinkstock

Met behulp van een enquête waarop meer dan 500 huisartsen reageerden wilden onderzoekers Peter Orton en collega’s nagaan hoe vaak burn-out onder huisartsen voorkomt en welke factoren hiermee samenhangen. Met de vragenlijst werd vastgesteld of er sprake was van emotionele uitputting, depersonalisatie (gemeten aan de hand van negativisme en cynisme) en een afname van de tevredenheid over de geleverde arbeid.

46 procent van de artsen bleek emotioneel uitgeput, 42 procent vertoonde tekenen van depersonalisatie en 34 procent liet weten dat zij vonden dat zij weinig bereikten met hun werk. Mannelijke huisartsen hadden vaker last van depersonalisatie dan vrouwelijke dokters. Dat was ook het geval bij huisartsen die minder dan twintig jaar werkzaam zijn, in vergelijking met artsen die langer dan twintig jaar werkten.

Opvallend is dat gedepersonaliseerde huisartsen vaker in groepsverband werkten. Dat doet vermoeden dat het werken in een gezamenlijke praktijk mogelijk extra druk op artsen legt, stellen Orton e.a., mogelijk door spanningen en conflicten tussen medewerkers.

Burn-out bij de huisarts was echter niet gerelateerd aan een slechtere patiëntenzorg, bleek uit een deelonderzoek waaraan 38 van de deelnemende huisartsen bij betrokken waren. Zij stemden erin toe om opnames van consulten te laten analyseren en aan hun patiënten werd gevraagd om het contact met de arts te beoordelen. Daaruit bleek dat gedepersonaliseerde artsen hun patiënten even centraal stelden als artsen zonder burn-outklachten.

Orton e.a. stellen dat artsen op de eerste plaats zelf verantwoordelijk zijn voor hun gezondheid en dat zij dus een te drukke agenda mogelijk eens moeten herzien. Zij zien echter ook een rol voor artsenorganisaties bij het verminderen van stress voor artsen.

Twan van Venrooij

BMJ Open 2011; 1: e000274. doi: 10.1136/bmjopen-2011-000274.

Lees ook:

Online gepubliceerd op: 31 januari 2012

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?Laatste nieuws | Achter het nieuws | Nieuwsbrief | Actuele dossiers

Laatste reacties:

    Te mager

    Reactie: '"Opa vertelt" was een betere naam voor het stuk geweest, gezien de toonzetting en inhoud. Bij onze G...'     


    Tuchtrecht reikt steeds verder…

    Reactie: 'De ouders van een kind, dat onder behandeling is (geweest) van een arts die (later) blijkt over kind...'  »»
    Reacties: 1 reactie


Meer op de reactiepagina »

Tweets

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd