U bent nu hier:

Ovariumkanker door endometriose

Publicatie Nr. 09 - 02 maart 2012
Jaargang 2012
Rubriek Wetenschap
Auteur Wonnie Lo-A-Foe
Pagina's 533

Endometriose verhoogt vooral het risico op clear cell en endometrioïde eierstokkanker, aldus Celeste Leigh Pearce e.a. in een meta-analyse gepubliceerd in The Lancet. Met deze informatie kan screening strategischer worden ingezet.

beeld: Thinkstock beeld: Thinkstock

Al langer is uit onderzoek bekend dat endometriose een prodroom is van eierstokkanker, maar minder is bekend over de mate waarin endometriose bijdraagt aan de ontwikkeling van bepaalde subtypes eierstokkanker. Dit is van belang voor het ontwikkelen van een goede screening.

Het onderzoek omvatte 7911 vrouwen met invasieve eierstokkanker, van wie er 738 endometriose in de voorgeschiedenis hadden. Uit de resultaten blijkt dat endometriose het risico op clear cell eierstokkanker verhoogt met 20,2 procent en op endometrioïde ovariumcarcinoom met 13,9 procent. Dit in vergelijking met een risico van 9,2 procent op het laaggradige sereuze subtype, 7,1 procent op het hooggradige sereuze subtype en 6 procent op het muceuze subtype.

Jaarlijks overlijden 900 vrouwen aan ovariumcarcinoom. Hiermee is het de meest voorkomende oorzaak van gynaecologische kankersterfte. Tot op heden lijkt screening van de algemene populatie niet zinvol. Alleen vrouwen met een hoog risico op erfelijke eierstokkanker worden nu jaarlijks gescreend. Maar studies laten ook hierbij geen reductie in mortaliteit zien. Met de subtype-classificatie kunnen vrouwen met endometriose met behulp van een risicomodel ingedeeld worden in hoog-, intermediair- en laagrisicocategorieën, wat screening op maat ten goede komt.

Wonnie Lo-A-Foe

The Lancet 2012, doi: 10.1016/S1470-2045(11)70404-1: Association between endometriosis and risk of histological subtypes of ovarian cancer: a pooled analysis of case—control studies

 en (12)70029-3: Link between endometriosis and ovarian-cancer subtypes

Lees ook: 

Online gepubliceerd op: 22 februari 2012

Hieronder ziet u de reacties op dit bericht. Plaats ook uw reactie! Ziet u geen reactieformulier? (1)

"Vraag aan de redactie: voor een voordracht wilde ik de foto uit MC 9, p 533 (laparoscopische foto endometriose) gebruiken. Toen ik het artikel digitaal opende stond er een andere illustratie. Rara hoe kan dat? en waaarom kan ik geen pdf van het artikel dowmloaden als ik ingelogd ben, zoals bij elk tijdschrift?

Groeten

Jan Willem C Gratama, Beekbergen"

J.W.C. Gratama, radioloog/opleider, BEEKBERGEN - 02-03-2012 23:46Laatste nieuws | Achter het nieuws | Nieuwsbrief | Actuele dossiers

Laatste reacties:

    Tijdcontingent -Eveline Knibbeler

    Reactie: 'Te vroeg teveel druk op de werkhervatting geven werkt bij patienten met een hoog streefniveau vaak c...'     


    Het raadsel in de cockpit

    Reactie: 'Jonge piloten hebben gemiddeld 150.000 euro schuld na hun opleiding. En werkloze piloten moeten blij...'  »»
    Reacties: 3 reacties


Meer op de reactiepagina »

Tweets

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd