U bent nu hier:

Lenteakkoord uitgelekt: bezuinigingen zorg

Publicatie 16 mei 2012
Jaargang 2012
Rubriek Nieuws
Auteur Simone Paauw

Het Lenteakkoord is uitgelekt. Ook de bezuinigingsmaatregelen voor de zorg zijn nu bekend. Dat meldt De Telegraaf op haar website.

Beeld: Thinkstock Beeld: Thinkstock

Een van de maatregelen luidt dat er een onderzoek komt naar de norminkomens van medisch specialisten. De inzet is om deze te verlagen. Ook de maximumtarieven die kaakchirurgen kunnen declareren worden bijgesteld.

Verder wordt het eigen risico, zoals al werd verwacht, verhoogd van 220 naar 350 euro. Hierbij worden lage inkomens gecompenseerd via de zorgtoeslag. Patiënten moeten bovendien een eigen bijdrage van 7,50 per ligdag gaan betalen voor verblijf in instellingen voor specialistische medische zorg. De eigen bijdrage in de ggz wordt gedeeltelijk teruggedraaid. Binnen de ggz moet wél fors worden bespaard.
Of het eigen risico ook voor huisartsenzorg geldt is niet bekend.

Ook op de AWBZ wordt, zoals verwacht, bezuinigd. Het vermogen gaat een grotere rol spelen bij de hoogte van de eigen bijdrage in de AWBZ en de WMO. Mensen in de AWBZ die relatief weinig zorg nodig hebben, zullen minder snel in een instelling worden geplaatst en sneller zorg thuis krijgen. Ook wordt de groeiruimte van de AWBZ verlaagd.

Overigens staan in het akkoord niet alleen besparingen; de voorgenomen bezuinigingen op het persoonsgebonden budget worden verzacht en vanaf 2013 is er honderd miljoen euro per jaar beschikbaar voor preventie en palliatieve zorg.


Bron:

Telegraaf:


Lees ook:

Online gepubliceerd op: 16 mei 2012

Hieronder ziet u de reacties op dit bericht. Plaats ook uw reactie! Ziet u geen reactieformulier? (2)

"zgcXWb <a href="http://fldfktmmgxrg.com/">fldfktmmgxrg</a>, [url=http://jotyhbelqtjj.com/]jotyhbelqtjj[/url], [link=http://kelcknaqpsto.com/]kelcknaqpsto[/link], http://yovfcyczjiqc.com/"

lblqwygr, xVSSukUGxxlSrSy, xIRImZKrhP - 03-07-2014 21:16

"Straks betaal je je blauw aan premie, moet je overal een eigen bijdrage voor betalen en krijg je bijna niks meer vergoed. Je moet gewoon bang zijn om ziek te worden, een ongeluk te krijgen of anderszins medische hulp nodig te zijn. En wie worden er uiteindelijk zeer zwaar de dupe? DE ZWAKSTEN ( chronisch zieken en gehandicapten, mensen met een uitkering die bijna geen cent te makken hebben) En als je je ziektejostenpremie niet KUNT betalen word je als WANBETALER beschouwd en kun je 130% van de premie als boete betalen. (als je de premie al niet kunt betalen hoe willen ze dan die boete van je innen? Van een kale kip kun je echt geen veren plukken hoor) De zorg moet betaalbaar blijven voor iedereen. Nou met deze maatregelen VERGROOT je eerder de groep voor wie de zorg ONBETAALBAAR wordt. En die gaan dan dus gewoon DOOD! (kunnen geen zorg betalen, dus krijgen geen zorg....) En dan je maar afvragen waarom het aantal sterfgevallen zo toeneemt? Het aantal zelfmoorden toeneemt? Mensen gaan dood aan ziektes die te genezen zijn (maar de behandelingen, tja, daarvoor kunnen ze dus niet betalen) Zo roei je dus mooi de zwakkeren uit op deze manier. Zo blijft de zorg alleen maar over voor degenen die het kunnen betalen (die eigenlijk geen verzekering nodig zijn, die toch geld zat hebben.) Kun je het niet betalen? Jammer dan. Dan krijg je geen zorg. Maar je MOET wel premie betalen, ook al kun je het niet betalen. En die zorgtoeslag is een druppel op een gloeiende plaat. Het is maar een schijntje bij de premie die je moet betalen Ik vid dit een zeer kwalijke gang van zaken zoals deze regering nu bezig is."

Tiny Klasens, arbeidsongeschikt, Emmen - 02-10-2012 17:08Laatste nieuws | Achter het nieuws | Nieuwsbrief | Actuele dossiers

Laatste reacties:

    Heksenjacht - Marcel Levi

    Reactie: 'Marcel Levi schrijft dat ‘de beste manier om mensen te behoeden voor onzinnige en potentieel schadel...'     


    Levenseindekliniek beschadigt arts-patiëntrelatie

    Reactie: 'In Medisch Contact, 16 oktober, pag. 2058 e.v. betoogt prof.mr.dr. M. Buijsen, dat de Levenseindekli...'     


Meer op de reactiepagina »

Tweets

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd