U bent nu hier:

RVZ: ‘Laat burgers investeren in oude dag’

Publicatie 08 juni 2012
Jaargang 2012
Auteur Joost Visser

De overheid moet burgers stimuleren om meer privaat te investeren en hun netwerk in te zetten voor hun oude dag. Dat adviseert de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg in een advies over de zorg aan niet-redzame ouderen.

beeld: Thinkstock beeld: Thinkstock

‘Burgers moeten gaan beseffen dat zij zelf al vroeg in hun leven voorzorgsmaatregelen moeten treffen voor hun oude dag en dat de overheid alleen een basisvoorziening bekostigt’, stelt de raad. Om dat besef te stimuleren kan de overheid het collectieve pakket beperken tot zware zorgvragen met een medische component en ouderen belonen die zelf hun zorg regelen, bijvoorbeeld door een toeslag op de AOW-uitkering.

De collectieve zorg voor mensen die het uiteindelijk zelf niet redden, wordt gewaarborgd als burgers investeren in ‘voorzorg’, stelt de RVZ. Dat betekent bijvoorbeeld dat burgers een zorgverklaring opstellen waarin zij aangeven hoe zij de zorg op hun oude dag willen regelen en bekostigen. Om daarbij te helpen zou de overheid hun een ‘levensloopwijzer’ kunnen aanbieden met tips om tijdig voorzorgmaatregelen te nemen. Huisartsen en wijkverpleegkundigen moeten de niet-redzame ouderen systematisch gaan opsporen.

Daarnaast doet de RVZ aanbevelingen om het ouderen mogelijk te maken zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Zo moet een verpleegkundige de medische en verpleegkundige zorg aan de thuiswonende oudere coördineren en moeten pas gepensioneerden worden uitgenodigd om de helpende hand te bieden aan niet-redzame ouderen. Ook moeten ‘slimme woningen’ worden ontwikkeld voor ouderen met complexe problematiek en moeten er ‘gidsen voor nieuwe technologie’ worden opgeleid die de ouderen en hun mantelzorgers daarin wegwijs maken.

Joost Visser

RVZ :  Redzaam ouder; zorg voor niet-redzame ouderen vraagt om voorzorg door iedereen

Lees ook:

Online gepubliceerd op: 8 juni 2012

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?Laatste nieuws | Achter het nieuws | Nieuwsbrief | Actuele dossiers

Laatste reacties:

Meer op de reactiepagina »

    Nr. 14 - 2 april 2015

    Nr. 14 - 2 april 2015 Eerstelijnsabortuspil staat opnieuw ter discussie Rode Kruis Ziekenhuis floreert na overname door arbodienstverlener Zie het lijden van uw patiënt Buddyproject steunt artsen na trauma 
    Naar de inhoudsopgave »»


Tweets

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd