U bent nu hier:

Chirurgen Boxmeer zaten Radboud dwars

De maatschap van de twee chirurgen die twee weken geleden definitief vertrokken bij het Maasziekenhuis in Boxmeer, dwarsboomde de samenwerking van het ziekenhuis met het UMC St Radboud in Nijmegen. Daardoor haalden de Brabantse chirurgen zich de woede op de hals van de raad van bestuur en het medisch stafbestuur. Dat blijkt uit stukken in bezit van Medisch Contact.

beeld: Thinkstock beeld: Thinkstock

De stukken maken in de eerste plaats duidelijk dat de situatie rond de maatschap chirurgie van het Maasziekenhuis al tien jaar zeer problematisch is. Na een onderzoek door de Inspectie voor de Gezondheidszorg in 2006 vertrokken drie chirurgen, maar daarmee waren de problemen niet voorbij. Ondanks begeleiding door externen bleven de chirurgen slecht samenwerken met elkaar, met andere vakgroepen, met arts-assistenten en polimedewerkers. Dat leidde tot een angstcultuur en risico’s voor de patiëntveiligheid, maar voor zover uit de stukken blijkt niet tot daadwerkelijke incidenten.

Omdat hoge werkdruk werd gezien als een oorzaak van de problemen, werd eind vorig jaar besloten de maatschap met een vijfde chirurg uit te breiden. Omdat het ziekenhuis streefde naar een hechtere samenwerking met het UMC St Radboud, wilde zowel de raad van bestuur als het stafbestuur dat de nieuwe chirurg daarvandaan zou komen. De vakgroep chirurgie knikkerde de sollicitanten uit Nijmegen echter uit de procedure. Dat bleek voor de top van het Brabantse ziekenhuis de druppel. Eind maart haalde bestuurder Ruud Verreussel een streep door de toelatingsovereenkomst van de twee meest dominante chirurgen, Agnes Meersman en Glen Husada.

Het Maasziekenhuis wil niet toelichten in hoeverre het dwarsliggen bij de samenwerking met het UMC St Radboud een rol heeft gespeeld bij hun gedwongen vertrek. ‘Het ziekenhuis is contractueel met de twee chirurgen overeengekomen dat beide partijen niet meer inhoudelijk op de kwestie zullen ingaan’, verklaart woordvoerder Jean-Louis Kop. Na twee maanden openlijke strijd bereikten de partijen begin deze maand overeenstemming over de voorwaarden van het vertrek. Het Maasziekenhuis wil niet kwijt welke afkoopsom het de chirurgen heeft moeten betalen.

Mathijs Smit

Lees ook:

Online gepubliceerd op: 13 juni 2012

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?Laatste nieuws | Achter het nieuws | Nieuwsbrief | Actuele dossiers

Laatste reacties:

    Artsen moeten gezinsvoogd informatie geven

    Reactie: 'Nadat een kind van ons uitviel van school, kwam er een onderzoek naar ons door het AMK. Onze huisart...'  »»
    Reacties: 5 reacties


    Van casus tot expertisecentrum

    Reactie: 'Met interesse las ik het artikel van Roumen c.s. over een vermeende ‘vergeten diagnose’ bij mensen, ...'     


Meer op de reactiepagina »

Tweets

Inloggen

inloggen» Registreren
» Wachtwoord vergeten

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd