U bent nu hier:

ESBL door maagzuurremmer

Maagzuurremmers zoals omeprazol geven een verhoogd risico op dragerschap van een resistente bacterie met ESBL. Dat liet arts-onderzoeker Ascelijn Reuland zien tijdens haar presentatie op het symposium ‘Antibiotic resistance, an ecological perspective’, gisteren in Amsterdam.

Uit het zogeheten Rebel-onderzoek dat Reuland bij het VUmc uitvoert blijkt dat 8,5 procent van de algemene populatie een ESBL-producerende bacterie bij zich draagt, een onverwacht hoog percentage volgens de arts-onderzoeker. Bij de groep van mensen die zich bij de huisarts meldt met darmklachten is dit percentage nog hoger, namelijk 10,6 procent. Volgens de cijfers van het European Centre for Disease Prevention and Control is 5,7 procent van de E.coli’s die Nederlandse microbiologielaboratoria kweken ESBL-producerend.

Een nadere blik op de dragers uit het Rebel-onderzoek leert dat het gebruik van maagzuurremmers een 2,2 keer verhoogd risico geven op dragerschap. Andere risicofactoren zijn gebruik van een breed spectrum bètalactamantibiotica en bezoek aan het buitenland. Wat dat laatste betreft:  vooral de reiziger naar een land in Noord-Afrika heeft een verhoogd risico om met een resistente bacterie weer naar huis terug te keren.

Heleen Croonen


Het congres werd gehouden naar aanleiding van de boekpresentatie van NOS-journalist Rinke van den Brink. Zie voor een recensie van dit boek: Scoop: Einde van de antibiotica .

Lees ook:Online gepubliceerd op: 6 maart 2013

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?Laatste nieuws | Achter het nieuws | Nieuwsbrief | Actuele dossiers

Laatste reacties:

    Artsen moeten gezinsvoogd informatie geven

    Reactie: 'Nadat een kind van ons uitviel van school, kwam er een onderzoek naar ons door het AMK. Onze huisart...'  »»
    Reacties: 5 reacties


    Van casus tot expertisecentrum

    Reactie: 'Met interesse las ik het artikel van Roumen c.s. over een vermeende ‘vergeten diagnose’ bij mensen, ...'     


Meer op de reactiepagina »

Tweets

Inloggen

inloggen» Registreren
» Wachtwoord vergeten

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd