U bent nu hier:

Communicatieprijs

Tot 1 november kunt u initiatieven nomineren die de communicatie tussen arts en patiënt aantoonbaar hebben verbeterd. Lees meer

BLOG

  Doen!

  Doen! Sinds een paar jaar koop ik af en toe een daklozenkrant op het station van Tilburg. Het blad heet officieel de Zelfkrant, maar wordt door de verkoper luidkeels als daklozenkrant aangeprezen. Een heldere waardepropositie. Lees meer


Overzicht bloggers »

COLUMN

  Relatietherapeut - Hugo Keuzenkamp

  Dit item is beschikbaar als u bent ingelogd.
  Inloggen
   | Fuseren is niet alleen een kunst, maar ook een mode in de zorg. Mijn ervaring bij een zorgverzekeraar was een les voor de fusiebesprekingen die ik vandaag de dag voer.  


Overzicht columnisten »

Hup naar de HAP! (4)

Publicatie Nr. 24 - 15 juni 2012
Jaargang 2012
Rubriek Reacties
Auteur Oscar Lopes Cardozo
Pagina's 1491

Er moet altijd laagdrempelige huisartsenzorg zijn (MC 19/2012: 1178). Nu werken huisartsen in kleine clubjes overal verspreid tijdens kantooruren. Iedereen met een baan moet wegblijven van zijn werk om voor betrekkelijk eenvoudige zorg de huisarts te raadplegen. Dat kost een vermogen. Waarom bouwen we de HAP niet uit tot een adres waar je 24 uur per dag eerstelijnszorg kunt krijgen? Zorg dat er altijd een of meer huisartsen spreekuur doen en dat er altijd een paar visites doen. Ga wat liberaler om met de huisvisites voor diegenen voor wie de HAP te ver is. Je raakt kantoortijdenzorg om de hoek kwijt, maar je krijgt er goed georganiseerde 24-uurszorg voor terug. Dat hoeft niet duurder te zijn, want je bespaart enorm op de kosten van praktijkruimte, receptie en andere ondersteuning. Nu vrijwel iedereen parttime werkt, is het toch betrekkelijk zeldzaam dat je je eigen huisarts treft. Dus ook dat argument gaat niet meer op. Stop met klagen en ga innovatief ondernemen.

Oscar Lopes Cardozo, oogarts, Kortenhoef

Hieronder ziet u de reacties op dit bericht. Plaats ook uw reactie! Ziet u geen reactieformulier? (2)

"Prima reactie, collega Prudon.
Het ongenuanceerde schrijven van de heer Lopes Cardozo was mij eigenlijk een reactie niet waard, maar ik ben desondanks blij dat u de moeite heeft genomen.
Ik zie nu overigens dat hij op allerlei vakgebieden zijn ongenuanceerde meningen uit. Tijd teveel??
Gelukkig werk ik niet in het adherentiegebied van deze collega."

B.A.R. Duffhues, huisarts, BOXMEER - 22-06-2012 12:45

"Geachte heer Cardozo,
Van deze reactie staan mijn (enkele) haren overeind. Allereerst de opmerking: betrekkelijk eenvoudige zorg. Ik noem DM-management, euthanasie, acute spoedvisites met reanimatie en mishandeling van kinderen. Een kleine greep uit de eenvoudige zorg die een huisarts biedt!! Daarnaast vind ik het persoonlijk typerend dat een oogarts dit zegt. Want probeer als huisarts maar eens een oogarts naar de SEH te krijgen tijdens ANW-uren. Zal wel komen door de eenvoudige casus die we altijd insturen, maar er moet al bijna een oog uithangen voordat de patienten gezien worden. Wat liberaler omgaan met visites?? Heeft u enig idee hoeveel en waarvoor wij huisartsen visites rijden? De huisarts is de meest toegankelijke en meest betrokken arts bij patienten in thuis als praktijksituaties. Daarnaast heeft u het over parttimers en over het treffen van de eigen HA, mi heeft u het hier ook volledig bij het verkeerde eind. Maar u bechikt blijkbaar over andere gegevens (na goed onderzoek). Uw eindreactie vind ik zelfs een blijk van disrespect naar uw collegae. Stop met klagen en ga werken. Ik hoop dat de huisartsen in uw district dit gaan doen en u niet lastig vallen met onze eenvoudige problematiek! Voor u geldt mi hetzelfde! Stop met brieven schrijven en ga werken als u geen zinnige brieven kan schrijven met juist onderbouwde feiten."

M.J. Prudon, huisarts io, BEST - 15-06-2012 21:25

Columns | Reacties | Opinieartikelen | Praktijkperikelen | De Kwestie

Evenement

Verleen ik wel gepaste zorg?
Beter dokteren door een blik in de Spiegel

Over:
Postitieverbetering door benchmarken
Spiegelinformatie voor huisartsen
Besluiten mét de patiënt
Optimale zorg door dapper dokteren

Donderdag 27 november 15.30 - 20.30 uur
4 Nascholingspunten. Schrijf nu in!

Tweets

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd