U bent nu hier:

Recente video's

Medisch Contact maakt regelmatig video's bij actuele onderwerpen. Hieronder staan de recentste video's bij elkaar.

1 | 2 | 3

  De échte problemen van de langdurige zorg

  De échte problemen van de langdurige zorg  |  Nee, het is geen kommer en kwel in de Nederlandse verpleeghuizen. Dat beeld ontstaat vooral doordat publiek, pers en politiek niet (willen) weten hoe het allerlaatste stukje van een mensenleven eruit kan zien. Dat zeggen vijf Nederlandse hoogleraren ouderengeneeskunde. »»


  De dood leeft onder dokters

  De dood leeft onder dokters  |  De dokter en de dood zijn een onafscheidelijk duo. Dat betoogt specialist ouderengeneeskunde, filosoof en schrijver Bert Keizer tijdens het uitverkochte Medisch Contact Live-evenement 'De dokter en de dood' donderdagavond in... »»


  Crossculturele dementietest wint Communicatieprijs

  Crossculturele dementietest wint Communicatieprijs  |  De crossculturele dementiescreeningstest (CCD) voor laaggeletterde, niet-westerse immigranten heeft vandaag de Medisch Contact Communicatieprijs 2014 gewonnen. »»


  Consulent euthanasie is geen SCEN-arts

  Consulent euthanasie is geen SCEN-arts  |  Zes verpleegkundigen van de Levenseindekliniek gaan als consulenten artsen ondersteunen die euthanasie om een of andere reden moeilijk vinden. Maar wat is dan het verschil met SCEN-artsen? »»


  Artsen vinden euthanasie emotioneel belastend

  Artsen vinden euthanasie emotioneel belastend  |  Zeven op de tien artsen vinden het emotioneel belastend om euthanasie te verlenen. Maar het hoort bij het vak, vindt … »»


  Minicolleges Van Os en Pleij

  Minicolleges Van Os en Pleij  |  Wat vertellen de portretten van psychiatrische patiënten door de Franse schilder Géricault (1791-1824)? Kunsthistoricus Henk van Os legt het uit in een video. Literatuurhistoricus Herman Pleij vertelt over de literaire verbeelding van de arts in de middeleeuwen. »»


  Kinderartsen: ‘Batterij in slokdarm levensgevaarlijk’

  Kinderartsen: ‘Batterij in slokdarm levensgevaarlijk’  |  Het komt steeds vaker voor dat een ingeslikte knoopbatterij een gat in de slokdarm van een jong kind brandt, met blijvend letsel en soms zelfs… »»


  Tot het uiterste (voorpublicatie uit De Dokter en De Dood)

  Tot het uiterste (voorpublicatie uit De Dokter en De Dood)  |  Dit is een ingekort hoofdstuk uit het boek De dokter en de dood. In dat boek beschrijven artsen aan de hand van een casus hun ervaringen met de dood. Huisarts Maria van den Muijsenbergh zoomt in op de stervensbegeleiding bij allochtonen. »»


  Henry Marsh: ‘Hersenchirurgie is niet ingewikkeld, wel gevaarlijk’

  Henry Marsh: ‘Hersenchirurgie is niet ingewikkeld, wel gevaarlijk’  |  De Britse neurochirurg Henry Marsh schreef een openhartig boek over zijn fouten, angsten en successen. Hij houdt daarmee zichzelf en zijn vakgenoten een spiegel voor: ‘Je wordt chirurg omdat het zoiets is als jagen: het is opwindend.’ »»


  Aanval op het menselijk koraalrif

  Aanval op het menselijk koraalrif  |  Door overmatig en ongericht gebruik van antibiotica bij jonge kinderen is de diversiteit van ons microbioom ondermijnd. Staan we daardoor aan de vooravond van een ‘antibiotische winter’? Reageer en win het boek De beestjes in ons. »»


  Leren van dingen die goed gaan

  Leren van dingen die goed gaan  |  De gezondheidszorg is gebaat bij een nieuwe manier om naar patiëntveiligheid te kijken. In plaats van reageren op ongewenste gebeurtenissen moeten zorgprofessionals vooral bedenken waarom dingen meestal goed gaan. De mens is in het nieuwe veiligheidsdenken niet het probleem maar de oplossing. »»


  Huisartsen maken zich zorgen over contractering

  Huisartsen maken zich zorgen over contractering  |  In theorie kan de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) goed leven met het nieuwe bekostigingssysteem, dat op 1 januari van kracht wordt. Maar of het beoogde resultaat – een sterke eerste lijn – wordt waargemaakt, is allerminst zeker. ‘In feite wordt het convenant niet uitgevoerd’, zegt Bram Stegeman, huisarts en vice-voorzitter/penningmeester van de LHV. Zeven bedenkingen van huisartsenzijde. »»


  Bert Boer: ‘Pakketbeheer is geen kwestie van bezuinigen’

  Bert Boer: ‘Pakketbeheer is geen kwestie van bezuinigen’  |  Zorginstituut Nederland maakt sinds kort afspraken met het veld over gepast gebruik van zorg en voorwaarden voor de vergoeding ervan, vertelt Bert Boer van Zorginstituut Nederland. Artsen krijgen meer invloed op de vergoeding, maar zullen ook vaker ‘nee’ moeten zeggen tegen een patiënt. »»


  Interview: Kari Alitalo: Heinekenprijs voor geneeskunde

  Interview: Kari Alitalo: Heinekenprijs voor geneeskunde  |  Op 2 oktober ontvingen vijf wetenschappers en één kunstenaar de gerenommeerde Heinekenprijzen. De winnaars zijn geselecteerd door de KNAW en hebben allen ruimschoots hun sporen verdiend in hun vakgebieden. Medisch Contact sprak met twee van hen, Kari Alitalo en Christopher Dobson. »»


  Voortgangstoets populair bij artsen

  Voortgangstoets populair bij artsen  |  Hij is bedoeld voor studenten, maar ook artsen beleven plezier aan de voortgangstoets geneeskunde. Vooral de wekelijkse vragen in Medisch Contact zien ze als een laagdrempelige manier om hun basiskennis op peil te houden, zo blijkt uit een enquête. Leuke details: huisartsen scoren het best en veel makers overschatten zichzelf. »»


  Health checks: het kaf en het koren

  Health checks: het kaf en het koren  |  Gezondheidschecks winnen aan belangstelling. De huisarts ziet ze als niet doelmatig. De ondernemer ziet een markt. Nu is er een richtlijn. »»


  Steun voor hulpverleners MH17-nabestaanden

  Steun voor hulpverleners MH17-nabestaanden  |  Duizend tot tweeduizend Nederlanders zijn een directe naaste verloren bij de ramp met vlucht MH17. Een deel van hen zal de rouwperiode niet zonder problemen doorkomen. ‘Die groep klopt straks aan bij de eerste lijn’, voorspelt psychiater Eric Vermetten. Reden waarom een expertteam klaarstaat om ondersteuning te bieden. »»


  Zomerportret 3. Yme Drost: ‘Als je een fout maakt, geef dat toe’

  Zomerportret 3. Yme Drost: ‘Als je een fout maakt, geef dat toe’  |  Letselschadedeskundige Yme Drost springt in de bres voor patiënten die het slachtoffer zijn geworden van fouten van artsen. Door zijn strijd tegen Jansen Steur veranderde de aanpak van de inspectie van afwachtend naar verbeten. »»


  Zomerportret 2. Jim van Os: ‘Patiënt kan boven z’n diagnose uitstijgen’

  Zomerportret 2. Jim van Os: ‘Patiënt kan boven z’n diagnose uitstijgen’  |  De psychiatrie moet het ‘hokjesdenken’ verlaten, vindt hoogleraar Jim van Os. En de zorgkosten kunnen dalen bij een breed ingevoerd e-health in de ggz. Maar vooral moeten we ‘mensen niet onder alle omstandigheden blijven beloven dat we ze beter kunnen maken’. »»


  72-jarige kinderarts werkt lekker door

  72-jarige kinderarts werkt lekker door  |  Nico Kors (72) stapt elke woensdagochtend fluitend in zijn Citroën 2CV voor de rit naar het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal. Daar werkt hij twee dagen achtereen met een nachtdienst ertussen. ‘Ga maar lekker van je pensioen genieten, zeiden mensen tegen me. Dan dacht ik: genieten? Ik geniet van het werk.’ »»


  Zomerportret 1. Andrea Maier: Verouderen als een Rolls-Royce

  Zomerportret 1. Andrea Maier: Verouderen als een Rolls-Royce  |  We hoeven van Andrea Maier echt niet allemaal 130 te worden. Maar: ‘50 procent van alle 60-jarigen heeft momenteel één of meer ziektes. De helft! Het zou wel fijn zijn als we die morbiditeit kunnen uitstellen.’ Een interview met de jongste hoogleraar interne geneeskunde van Nederland. »»


  ‘Huisarts niet toegerust voor arrestantenzorg’

  ‘Huisarts niet toegerust voor arrestantenzorg’  |  Arrestanten in de politiecel kampen drie keer zo vaak met psychische of verslavingsproblemen als… »»


  Elke dag is er één, maar kwaliteit is voorwaarde

  Elke dag is er één, maar kwaliteit is voorwaarde  |  Hans van den Bosch lijdt aan grootcellig B-lymfoom (CZS). Hij kiest voor kwaliteit van leven en wil niet in een eindeloos behandelcircuit belanden. Zijn oncoloog vindt ‘niet behandelen’ een gemiste kans. Hans schrijft hem een brief, waarin hij zijn opvatting en gevoelens onder woorden brengt. »»


  Discussie over nut griepprik houdt aan

  Discussie over nut griepprik houdt aan  |  Sluitend bewijs dat influenzavaccinatie gezonde ouderen beschermt tegen ziekenhuisopnames en sterfte door griep, is er niet. Maar er zijn genoeg … »»


  De gekozen dood is niet altijd een dokterstaak

  De gekozen dood is niet altijd een dokterstaak  |  Waarom zou een ánder, en conform de zorgvuldigheidseisen van de euthanasiewet is dat natuurlijk een arts, iemands leven moeten of willen beëindigen? Waar blijft de eigen verantwoordelijkheid van degene die dood wil? »»


  Een hap met prima terminale zorg

  Een hap met prima terminale zorg  |  Hoe voorzie je buiten kantooruren in goede zorg voor terminale patiënten? Huisartsenpost Nieuwe Waterweg Noord in Schiedam heeft daarvoor de palliatieve-zorgarts in het leven geroepen. Een uitstekende oplossing. »»


  Protonentherapie laat op zich wachten

  Protonentherapie laat op zich wachten  |  Het idee achter protonentherapie is geweldig: heel precies bestralen op een tumor met zo weinig mogelijk schade aan gezond weefsel. Jammer alleen dat de investeringskosten zo hoog zijn. Daardoor zitten verzekeraars en behandelaars niet op één lijn als het gaat om hoeveel centra er in Nederland nodig zijn. »»


  Kind en beeldscherm: een te hecht koppel

  Kind en beeldscherm: een te hecht koppel  |  Kinderen brengen steeds meer tijd door achter een beeldscherm en dat kan hun gezondheid schaden. Veel ouders weten hun kind in dat opzicht niet goed te begeleiden. Deskundigen werken daarom samen een plan uit voor opvoedingssteun. »»


  Steeds meer Brussel aan het bed

  Steeds meer Brussel aan het bed  |  D66-Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy toont met vier voorbeelden dat het stempel van de EU op de Nederlandse gezondheidszorg groter is dan veel mensen beseffen. »»


  Arbeidsmarktmonitor 2014-1: Steeds meer specialisten in de WW

  Arbeidsmarktmonitor 2014-1: Steeds meer specialisten in de WW  |  Banen voor artsen zijn opnieuw schaarser geworden en het aantal dokters met een WW-uitkering stijgt. Opvallend veel specialisten zitten zonder betaald werk: 168. De financiële onzekerheid in de ziekenhuisbranche wordt aangewezen als mogelijke oorzaak. »»


  WK-arts Edwin Goedhart: ‘Ik zorg voor rust in het voetbalteam’

  WK-arts Edwin Goedhart: ‘Ik zorg voor rust in het voetbalteam’  |  ‘Voetbaldokter’ Edwin Goedhart is dé arts van het Nederlands elftal. Er kan meer wetenschap in de begeleiding van topsporters, vindt hij. Maar aan de vooravond van het WK weet hij ook: ‘Als je een paar keer achtereen verliest, dan kunnen dingen gaan schuiven, ook in het medisch beleid.’ »»


  Bank bezorgd over risico's ziekenhuissector

  Bank bezorgd over risico's ziekenhuissector  |  Dat de jaarrekeningen van zorginstellingen straks niet worden goedgekeurd, heeft een voordeel. ‘Eindelijk komt op tafel hoe complex en onzeker het systeem is geworden’, zegt Rabobankier Michel van Schaik. »»


  Een goede maatschap, een goede specialist

  Een goede maatschap, een goede specialist  |   »»


  Pacemakerdraden verleden tijd

  Pacemakerdraden verleden tijd  |  Het is niet langer toekomstmuziek: een draadloze pacemaker ter grootte van een AAA-batterij die veilig … »»


  Step Down Unit reduceert heropnames ic

  Step Down Unit reduceert heropnames ic  |  De stap van ic naar verpleegafdeling is voor veel patiënten te groot. Een Step Down Unit kan de kloof overbruggen en het aantal heropnames verminderen, is de ervaring in ziekenhuis Tergooi. »»


  Huisarts stimuleert patiënten polis te checken

  Huisarts stimuleert patiënten polis te checken  |  Met een poster in de wachtkamer kunnen huisartsen hun patiënten helpen om uit te zoeken of bepaalde zorg al dan niet wordt vergoed… »»


  Geen stemwijzer voor decentralisatie zorg

  Geen stemwijzer voor decentralisatie zorg  |  Prostitutie, hondenbelasting en nieuwe wegen – dat zijn de belangrijkste thema’s bij de gemeenteraadsverkiezingen. Over de nieuwe sociale taken op het gebied van zorg tasten veel gemeenten nog in het duister. »»


  Latex handschoenen schaden de gezondheid

  Latex handschoenen schaden de gezondheid  |  Dat latex handschoenen huidirritaties en allergische reacties kunnen veroorzaken is bekend. Minder bekend is dat bij de productie van deze handschoenen restproducten achterblijven die kanker kunnen verwekken. »»


  Inzet AED nog niet optimaal

  Inzet AED nog niet optimaal  |  Door de uitgebreide beschikbaarheid van AED’s, worden veel patiënten al gedefibrilleerd voordat de ambulance arriveert. Maar soms weet de behandelend arts in het ziekenhuis daar niet van en dat gaat ten koste van de behandeling. »»


  Polderstrijd om toekomst bedrijfsarts

  Polderstrijd om toekomst bedrijfsarts  |  Een uitgelekte SER-notitie suggereert dat de bedrijfsgezondheidszorg op zijn kop gaat. ‘Voorbarige conclusie’, luidt de officiële reactie, maar daarmee is de kous niet af. De toekomst van de bedrijfsartsen blijkt inzet van een spannend potje polderen. »»


  ALS-patiënten zetten zelf onderzoek op

  ALS-patiënten zetten zelf onderzoek op  |  Bernard Muller en Robbert Jan Stuit zoeken 15.000 proefpersonen met amyotrofe laterale sclerose (ALS). In de eerste acht maanden … »»


  Vervolgd en vernietigd

  Vervolgd en vernietigd  |  In nazi-Duitsland werden psychiatrische patiënten en verstandelijk beperkte mensen op grote schaal gesteriliseerd en gedood. Daders en slachtoffers krijgen namen en gezichten op een tentoonstelling in Berlijn. »»


  Voorschrijfbeleid ziekenhuizen bron van verspilling

  Voorschrijfbeleid ziekenhuizen bron van verspilling  |  Ziekenhuis Gelderse Vallei schreef relatief veel merkstatines voor. Door deze waar mogelijk te vervangen door generieke statines is een forse besparing mogelijk. »»


  Politie start pilot oncologische revalidatie

  Politie start pilot oncologische revalidatie  |  Een speciaal arbeidsrevalidatieprogramma voor politiemedewerkers in Amsterdam en Rotterdam Rijnmond is erop gericht om personeel dat kanker krijgt weer snel aan het werk te helpen. »»


  Crowdfunding door innoverende dokters

  Crowdfunding door innoverende dokters  |  Het duurt vaak lang voordat medische innovaties daadwerkelijk op de markt komen. Financiering is lastig, maar ook het vinden van de juiste partners. Crowdfunding kan helpen. »»


  AVL vindt partner voor geïntegreerde oncologie

  AVL vindt partner voor geïntegreerde oncologie  |  Het Antoni van Leeuwenhoek zocht samenwerking met een umc en vond die verrassend genoeg niet in Amsterdam maar in Utrecht, omdat de Amsterdamse umc’s niet wilden meewerken aan disciplineoverstijgende oncologische zorg. »»


  Strijder tegen dronken kinderen wint slag

  Strijder tegen dronken kinderen wint slag  |  Dé protagonist in de strijd tegen alcohol drinkende kinderen is kinderarts Nico van der Lely. De nieuwe Drank- en Horecawet is een belangrijke victorie, maar nog niet het eindpunt. »»


  Stampen hoeft niet meer

  Stampen hoeft niet meer  |  Iedereen kan goed onthouden, beweren geheugengoeroes. Als je de juiste technieken maar kent. En goed nieuws voor de geneeskundestudent: zelfs anatomie leren kan zonder te stampen. »»


  ‘Palliatieve sedatie is geen confectie’

  ‘Palliatieve sedatie is geen confectie’  |  Huisartsen zijn goede volgers van de richtlijn Palliatieve sedatie, zo blijkt uit onderzoek van Medisch Contact en de NCRV. Dat één op de tien wel eens méér medicatie voorschrijft dan de richtlijn aanraadt, is daar niet mee in tegenspraak. Soms vraagt de situatie om stevig ingrijpen »»


  Hiv-zorg kan via de huisarts

  Hiv-zorg kan via de huisarts  |  Voor hiv-geïnfecteerden zijn er aparte voorzieningen in de tweede lijn. Maar het kan ook anders. Internist Kees Brinkman e.a. beschrijven hoe de huisarts een rol kan spelen in deze zorg. »»


  Smartphone draagt ziekten over

  Smartphone draagt ziekten over  |  Meer dan de helft van de artsen en andere ziekenhuismedewerkers gebruikt een smartphone op het werk. Ontzettend handig, maar ook een belangrijke bron van ziekenhuisinfecties. »»


  Arts heeft eenzaam beroep

  Arts heeft eenzaam beroep  |  Artsen die dagelijks met de dood te maken hebben, kunnen met hun emoties nergens heen. Dat breekt hen op. Mariska Koster, zelf mede om die reden gestopt als longarts, roept op tot professionele opvang. »»


  De overdracht kan een stuk beter

  De overdracht kan een stuk beter  |  Een goede dienstoverdracht bespaart tijd en voorkomt fouten bij de behandeling. Toch is er noch in de opleiding, noch in de praktijk veel aandacht voor. De Nederlandse Internisten Vereniging bracht de knelpunten in de huidige overdracht in kaart. Met een paar eenvoudige veranderingen valt veel te verbeteren. »»


  Hoofdredacteur Hans van Santen nodigt u uit

  Hoofdredacteur Hans van Santen nodigt u uit  |  Medisch Contact Live - De zorg & het Geld Evenement 11 december. Met Roger van Boxtel, Marco Varkevisser, Marcel Canoy, Carina Hilders, Guy Schulpen, Marcel Smolders en Hans van Santen »»


  Tromp was ‘op een bizarre manier te goeder trouw’

  Tromp was ‘op een bizarre manier te goeder trouw’  |  De gang van zaken rond huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn wekte bij veel artsen woede en verontwaardiging. De openbaarmaking van het bevel van de IGZ heeft de reacties echter doen ombuigen: ‘Ontnuchterend.’ Toch blijft er ook begrip voor hun collega. »»


  Tv: De butler heeft het (niet) gedaan - Andere Tijden

  Tv: De butler heeft het (niet) gedaan - Andere Tijden  |  De onvolprezen geschiedenisrubriek Andere Tijden is onder de titel De butler heeft het (niet) gedaan komende zondag gewijd aan wat het langst slepende juridische geschil bij de Hoge Raad heet te zijn: de zaak van butler Dick van Leeuwerden ... »»


  Korting vervolgopleiding treft vooral ziekenhuizen

  Korting vervolgopleiding treft vooral ziekenhuizen  |  Er wordt flink gesneden in de medische vervolgopleiding, maar minder dan eerder gepland. De aiossen zijn tevreden over het nieuwe akkoord. Ziekenhuizen leveren het meeste in. »»


  Klein(er) ziekenhuis kan succesvol zijn

  Klein(er) ziekenhuis kan succesvol zijn  |  Kleinere zelfstandige ziekenhuizen liggen onder vuur. Onterecht, vinden ze bij Ziekenhuis Amstelland in Amstelveen. Bestuursvoorzitter Jacques Moors en voorzitter van de medische staf Michel Barnas over de geheimen van een succesvol klein ziekenhuis. »»


  Ratten sporen tbc op

  Ratten sporen tbc op  |  Ze leveren goed werk af, zijn snel én goedkoop. Ratten blijken ideale ‘medewerkers’ als het gaat om het opsporen van de tuberculosebacterie. Een fotoreportage van innovatieve lowbudgetdiagnostiek in Afrika. »»


  Veel burn-out onder geneeskundestudenten

  Veel burn-out onder geneeskundestudenten  |  Onderzoek van het KNMG Studentenplatform laat zien dat een kwart van de geneeskundestudenten ernstige vermoeidheidsklachten heeft en 41 procent van de coassistenten de werkdruk als zwaar tot erg zwaar ervaart. Het platform pleit voor meer preventie van burn-out door opleiders en artsen. »»


  Behandeling wratten vaak niet effectief

  Behandeling wratten vaak niet effectief  |  Het is een van de meest voorkomende huidaandoeningen, maar veel onderzoek wordt er niet naar gedaan: wratten… »»


  Prinsjesdag - reactie NVVG-voorzitter Jim Faas

  Prinsjesdag - reactie NVVG-voorzitter Jim Faas  |  NVVG-voorzitter Jim Faas:

  ‘Ik vraag serieuze aandacht van alle politieke partijen voor de vervagende grenzen tussen werkeloosheid en arbeidsongeschiktheid.’ »»


  Prinsjesdag 2013 - reactie LHV-voorzitter Steven van Eijk

  Prinsjesdag 2013 - reactie LHV-voorzitter Steven van Eijk  |  LHV-voorzitter Steven van Eijk:

  ‘We gaan het huisartsenconvenant in volle openheid met de achterban bespreken.’ »»


  Prinsjesdag 2013 - reactie NVAB-voorzitter Jurriaan Penders

  Prinsjesdag 2013 - reactie NVAB-voorzitter Jurriaan Penders  |  NVAB-voorzitter Jurriaan Penders:

  Participatie in werk is belangrijk voor de gezondheid, maar ik maak me wel zorgen over de zwakkere groepen in een maatschappij die steeds veeleisender wordt. »»


  Prinsjesdag 2013 - reactie LAD-voorzitter Gert van Enk

  Prinsjesdag 2013 - reactie LAD-voorzitter Gert van Enk  |  LAD-voorzitter Gert van Enk:

  ‘Het opheffen van de nullijn, geeft mogelijkheden om de arbeidsvoorwaarden voor de werknemers in de gezondheidszorg te verbeteren’ »»


  Prinsjesdag 2013 - reactie Verenso-voorzitter Mieke Draijer

  Prinsjesdag 2013 - reactie Verenso-voorzitter Mieke Draijer  |  Verenso-voorzitter Mieke Draijer:

  We zijn er heel blij mee dat door het overhevelen van de behandeling vanuit de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet specialisten ouderengeneeskunde zich nu kunnen inzetten voor patiënten thuis en in verzorgingstehuizen. »»


  Prinsjesdag 2013 - reactie KAMG-voorzitter Cisca Koning

  Prinsjesdag 2013 - reactie KAMG-voorzitter Cisca Koning  |  KAMG-voorzitter Cisca Koning

  ‘We hebben de miljoenennota gescreend op het woord 'preventie'. Het woord komt er vier keer in voor. Maar dan alleen in het kader van financieel beleid.’ »»


  Prinsjesdag 2013 - reactie KNMG-voorzitter Rutger-Jan van der Gaag

  Prinsjesdag 2013 - reactie KNMG-voorzitter Rutger-Jan van der Gaag  |  KNMG-voorzitter Rutger-Jan van der Gaag:

  ‘De KNMG is over het algemeen ingenomen met regeringsplannen voor de zorg, maar het hoofdstuk preventie komt er veel te bekaaid van af. Het is ronduit teleurstellend dat de accijnsverhoging op alcohol en tabak niet doorgaan.’ »»


  Prinsjesdag 2013 - reactie De Orde-voorziter Frank de Grave

  Prinsjesdag 2013 - reactie De Orde-voorziter Frank de Grave  |  Orde-voorzitter Frank de Grave:

  ‘Het is positief dat we, zoals we in het voorjaar met de minister hebben afgesproken, als veld verantwoordelijk zijn voor het betaalbaar houden van de zorg.’ »»


  Interview Wilkinson en Pickett: Gelijkheid is gezond

  Interview Wilkinson en Pickett: Gelijkheid is gezond  |  Boven een bepaald welvaartsniveau is het vooral de welvaarts­verdeling die bepaalt hoe gezond de bevolking van een land is. Dat toonden de epidemiologen Richard Wilkinson en Kate Pickett aan in hun boek The Spirit Level. Henk Maassen voelde hen aan de tand. »»


  Praten over levenseinde wordt verrichting

  Praten over levenseinde wordt verrichting  |  Het bespreken van de behandelopties aan het einde van het leven wordt declarabel. Op een door de KNMG geïnitieerde hoorzitting presenteerden achttien deskundigen hun ideeën over passende zorg in deze levensfase. »»


  Artsen niet inzetten voor politiewerk

  Artsen niet inzetten voor politiewerk  |  Voor de politie is het handig: SEH-artsen die patiënten naar de toedracht van hun verwondingen vragen en deze geanonimiseerde informatie vervolgens met de politie delen. Maar volgens hoogleraar gezondheidsrecht Martin Buijsen slaan we daarmee een verkeerde weg in. »»


  Invloed van licht op gezondheid onderschat

  Invloed van licht op gezondheid onderschat  |  De onbewuste waarneming van licht is cruciaal voor de gezondheid, betogen hoogleraar Domien Beersma en collega’s. Het zou goed zijn als artsen daar rekening mee houden bij oogheelkundige behandelingen. »»


  Nieuwe klachtwet kent plussen en minnen

  Nieuwe klachtwet kent plussen en minnen  |  Er is een nieuwe wet om klachten en geschillen in de zorg af te handelen. Joost Visser tekende het oordeel van juridische experts op. »»


  Artsen LangeLand steken nek uit

  Artsen LangeLand steken nek uit  |  Journalist Eva Nyst sprak met Jos Roelofsen, voorzitter van de medische staf van het LangeLand Ziekenhuis over de opmerkelijke investering van de specialisten in hun eigen ziekenhuis. »»


  Hulpmiddelen nog te makkelijk op de markt

  Hulpmiddelen nog te makkelijk op de markt  |  Strengere toelatingseisen voor medische hulpmiddelen zijn voorlopig nog niet in beeld. Tot die tijd moeten de beroepsgroepen zelf vaststellen hoe ze de veiligheid kunnen optimaliseren. Bijvoorbeeld als het gaat om operaties met gebruik van bekkenbodemmatjes. »»


  Kindermishandeling: Wet meldcode van kracht

  Kindermishandeling: Wet meldcode van kracht  |  Nieuw in de regelgeving over de verplichte meldcode kindermishandeling is de standaard ‘kindcheck’. Verder verandert er weinig voor artsen, aangezien zij al beschikken over de KNMG-meldcode. Omgang met het beroepsgeheim blijft volgens de KNMG een belangrijk aandachtspunt. »»


  Verpleeghuis reservoir van resistentie

  Verpleeghuis reservoir van resistentie  |  In de jaarlijkse cijfers over het antibioticagebruik is nu voor het eerst het gebruik in verpleeghuizen apart vastgelegd. En dat levert een verontrustend beeld op, stelt journalist Heleen Croonen vast. »»


  Veertien maanden Levenseindekliniek

  Veertien maanden Levenseindekliniek  |  De Levenseindekliniek heeft sinds haar oprichting 127 van de 850 verzoeken om euthanasie of hulp bij zelfdoding gehonoreerd. Aan de hand van de cijfers en vier casussen laat de kliniek zien wat haar toegevoegde waarde is. »»


  Net op de wereld maar zonder perspectief

  Net op de wereld maar zonder perspectief  |  Minister Schippers geeft de eerste lijn een veel zwaardere rol in de behandeling van mensen met psychische problemen. Henk Maassen polste betrokkenen en merkte dat er steun is voor de plannen, al klinken er ook kritische noten. »»


  Eigen risico leidt tot mijden van zorg

  Eigen risico leidt tot mijden van zorg  |  Uit een LHV-enquête onder huisartsen blijkt dat de verhoging van het eigen risico alarmerende effecten heeft. Voorzitter Steven van Eijck voorziet – terechte – politieke commotie en hoopt op maatregelen. »»


  Ruimte maken voor jonge klaren

  Ruimte maken voor jonge klaren  |  Het is treurig gesteld met de arbeidskansen van pas afgestudeerde medisch specialisten. Een enquête wijst uit dat in zes specialismen de werkloosheid zelfs boven het landelijk gemiddelde ligt. Gelukkig is er ook een lichtpuntje, meldt Heleen Croonen. »»


  Situatie rondom seksuele intimidatie niet verbeterd

  Situatie rondom seksuele intimidatie niet verbeterd  |  Seksuele intimidatie komt onverminderd vaak voor onder geneeskundestudenten, maar bijna niemand trekt aan de bel... »»


  Kankeronderzoek staat voor tweesprong

  Kankeronderzoek staat voor tweesprong  |  Er worden steeds meer subtypen kanker onderscheiden, die allemaal op een specifieke manier behandeld moeten worden. Dat heeft consequenties voor het klinische onderzoek naar kanker, maar ook voor de prijs van nieuwe geneesmiddelen. »»


  Ziekenhuisarts zoveelste spin in web

  Ziekenhuisarts zoveelste spin in web  |  De nieuwe opleiding tot ziekenhuisarts brengt breed opgeleide dokters voort, die een regiefunctie in de ziekenhuiszorg krijgen. Maar is daar wel behoefte aan, vraagt De Jonge Orde zich af. »»


  Vijf vragen over DSM-5

  Vijf vragen over DSM-5  |  Na jarenlang overleggen en meer dan 10.000 commentaren op eerdere versies zal op 18 mei tijdens het jaarlijks congres van de American Psychiatric Association (APA) in San Francisco DSM-5 officieel het licht zien: het nieuwe handboek om psychiatrische stoornissen te diagnosticeren. »»


  Psychische nood asielzoekers hoog

  Psychische nood asielzoekers hoog  |  De zelfmoord van de Russische asielzoeker Alexander Dolmatov maakte de psychische zorg voor deze kwetsbare groep weer actueel. Het gaat om mensen die niets hebben misdaan, maar die wel onder enorme druk in een gevangenisregime zitten. »»


  A-team bindt strijd aan met resistentie

  A-team bindt strijd aan met resistentie  |  Elk ziekenhuis moet vanaf 1 januari 2014 een A-team hebben dat antibioticaresistentie aanpakt. Dat hebben de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) en de inspectie bepaald. »»


  Arts vraagt te weinig naar drankgebruik

  Arts vraagt te weinig naar drankgebruik  |  Alcoholgebruik ter sprake brengen bij de patiënt is voor veel artsen moeilijk. Wat hindert hen? De KNMG peilde haar leden. »»


  Bespreek reanimatie tijdig met patiënt

  Bespreek reanimatie tijdig met patiënt  |  Artsen moeten kwetsbare ouderen realistische informatie geven over de kans op een succesvolle reanimatie. Bij voorkeur in een gesprek over de totale zorg rond het levenseinde. ‘Trek daar wel de nodige tijd voor uit, want het roept bijna altijd emoties op. »»


  Multiple sclerose net zo goed grijze- als wittestofziekte

  Multiple sclerose net zo goed grijze- als wittestofziekte  |  Multiple sclerose is net zo goed een grijze- als een wittestofziekte, zegt neurowetenschapper Jeroen Geurts van het VUmc. Dat is even wennen voor de generaties dokters die opgegroeid zijn met een ander idee over de chronische ziekte. »»


  Bilthoven krijgt eerste borstkankerkliniek

  Bilthoven krijgt eerste borstkankerkliniek  |  Om de steeds complexere borstkankerzorg op hoog niveau te kunnen verzorgen, is concentratie ervan noodzakelijk. Vanuit dat oogpunt is chirurg Jan van Bodegom een borstkankerkliniek aan het oprichten: het Alexander Monro-ziekenhuis, in Bilthoven. Daar is niet iedereen in oncologisch Nederland blij mee. »»


  UMC St Radboud gaat chirurgische innovaties beter onderzoeken

  UMC St Radboud gaat chirurgische innovaties beter onderzoeken  |  Voordat een nieuw medicijn gebruikt mag worden, moet het uitgebreid zijn onderzocht. Voor chirurgische innovaties geldt dat niet. In Nijmegen wil men daar... »»1 | 2 | 3

Eerdere video's »»


Nieuwe rubriek

  De balans: 'Continu een soort oerstress'

  De balans: 'Continu een soort oerstress'  |  Judith Cohen: huisarts en docent aan de huisartsenopleiding, alleenstaande moeder, wil drie keer per week sporten, zingt in een band, zit in het bestuur van een theatergroep én heeft een nieuwe relatie. »»
  Reacties: 9 reacties


Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd