U bent nu hier:

Media & Cultuur

De rubriek Media & Cultuur biedt u wekelijks een nieuwe selectie van bezienswaardige tentoonstellingen, voorstellingen, websites en boeken. Onder redactie van Henk Maassen: h.maassen@medischcontact.nl


Boeken | Films | Documentaires | Cultuuragenda | Web & apps | Muziek | Televisie


Top 10 Films | Top 10 Docs | Top 10 Boeken


  Boek: Broddelwetenschap - Hans van Maanen

  Boek: Broddelwetenschap - Hans van Maanen Als je journalist Hans van Maanen mag geloven, zijn er weinig wetenschapsgebieden waar zoveel ondeugdelijk onderzoek wordt gedaan als op het terrein van voeding en gezondheid. »»

  0 stemmen


  Boek: Het voedsellabyrint

  Boek: Het voedsellabyrint Eindelijk een boek dat nuance aanbrengt in het geweld van dieetboeken. Het Voedsellabyrint gaat niet alleen in op de vraag wat we moeten eten, maar vooral waarom we eten wat we eten. »»

  0 stemmen


  Lezingen van chirurg Atul Gawande

  Lezingen van chirurg Atul Gawande Sinds 1948 nodigt de BBC-radio een vooraanstaand geleerde of kunstenaar uit een aantal lezingen te geven via de radio. Deze Reith Lectures gelden als zeer prestigieus en verschijnen nadien vaak in boekvorm. Dit najaar is de eer te beurt gevallen aan de Amerikaanse chirurg Atul Gawande. »»

  0 stemmen


  Boek: Wat nu? Gids voor wie te maken krijgt met ongeneeslijke ziekte

  Boek: Wat nu? Gids voor wie te maken krijgt met ongeneeslijke ziekte Een boek dat mensen met een ongeneeslijke ziekte en hun familie en vrienden wegwijs wil maken in de palliatieve zorg. Dat is Wat nu?, door huisarts Jaap Schuurmans en publicist Bert Ummelen. Over zelfzorg in de laatste levensfase en over wat je daarbij van professionele zorgverleners mag verwachten. »»

  0 stemmen


  Tv: Ik hoor hier niet thuis

  Tv: Ik hoor hier niet thuis Woe 3 dec Peter Schuster is verstandelijk gehandicapt. Hij woont in een instelling met veel groen in Purmerend. Nieuw beleid heeft integratie als credo. Dat lijkt de kansen voor Peter op een leven in de gewone maatschappij te vergroten ... »»

  0 stemmen


  Boek: Meisje van glas - Frank Gunning

  Boek: Meisje van glas - Frank Gunning Kleine Eva slijt haar dagen in een revalidatiecentrum. Vanwege situs inversus heeft ze haar portie artsen en onderzoeken wel gehad. Terwijl ondertussen haar gezonde tweelingzus Hanna, ‘de verpersoonlijking van leven en levenslust’, geniet van het tienerleven. »»

  0 stemmen


  Tentoonstelling: Donkere kamers. Over melancholie en depressie

  Tentoonstelling: Donkere kamers. Over melancholie en depressie ‘Alle geniale mensen zijn melancholici’, stelde Aristoteles vast. Zijn uitspraak is beroemd geworden en heeft zijn uitwerking niet gemist. Melancholie (depressie zouden we nu meestal zeggen) gold immers lange tijd niet als een aandoening of een ziekte, maar als een uitmuntende menselijke, misschien beter nog: mannelijke eigenschap. Dat is nu wel anders. »»

  0 stemmen


  Boeken: Leerboek Huisartsgeneeskunde & Huisarts en opleiden

  Boeken: Leerboek Huisartsgeneeskunde & Huisarts en opleiden Vlaamse en Nederlandse hoogleraren huisartsgeneeskunde bundelden hun krachten om het Leerboek Huisartsgeneeskunde samen te stellen. Dat heeft een boek opgeleverd dat een scala aan vaardigheden behandelt die vallen binnen de zeven kerncompetenties, bekend van het CanMeds-model. »»

  0 stemmen


  Boek: Iedereen geniaal. Humane genetica in woorden & cartoons

  Boek: Iedereen geniaal. Humane genetica in woorden & cartoons Voor veel artsen ligt de genetica in de marge van hun belangstelling, alle reden dus om het boek Iedereen geniaal op het wenslijstje voor de feestdagen te zetten. »»

  0 stemmen


Op tv

  Tv: Ik hoor hier niet thuis

  Tv: Ik hoor hier niet thuis Woe 3 dec Peter Schuster is verstandelijk gehandicapt. Hij woont in een instelling met veel groen in Purmerend. Nieuw beleid heeft integratie als credo. Dat lijkt de kansen voor Peter op een leven in de gewone maatschappij te vergroten ... Lees meer


  Boek: De blauwe muze. Tv/dvd: Getting on & Coven

  Boek: De blauwe muze. Tv/dvd: Getting on & Coven Ik weet niet helemaal zeker of Getting On voldoet aan het type series dat Manon Uphoff bespreekt in haar boekje De Blauwe Muze. Hoe het ook zij, een intelligentere verdediging van goede tv-series heb ik nog niet eerder gelezen. Lees meer


  Tv: Verzekeraars onder de loep - Zembla

  Tv: Verzekeraars onder de loep - Zembla Terugkijken Het tv-programma Zembla stelt de vraag: kunnen zieke mensen zich net zo goed verzekeren als gezonde mensen? Lees meer


Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd