U bent nu hier:

Media & Cultuur

De rubriek Media & Cultuur biedt u wekelijks een nieuwe selectie van bezienswaardige tentoonstellingen, voorstellingen, websites en boeken. Onder redactie van Henk Maassen: h.maassen@medischcontact.nl


Boeken | Films | Documentaires | Cultuuragenda | Web & apps | Muziek | Televisie


Top 10 Films | Top 10 Docs | Top 10 Boeken


  Over mijn lijk

  Over mijn lijk BNN bereidt weer een tv-serie voor over ongeneeslijk zieke, maar levenslustige jongeren van 15 tot 35 jaar. Heeft u patiënten die hieraan willen meewerken, dan kunnen zij zich aanmelden. »»

  0 stemmen


  Boek: Een foutje in mijn hoofd

  Boek: Een foutje in mijn hoofd Simonne van Gennip is zeven maanden zwanger als ze een hersenbloeding krijgt; het gevolg van een arterioveneuze malformatie (AVM). In haar autobiografische boek Een foutje in mijn hoofd beschrijft ze in korte hoofdstukken hoe zij van een vrouw die midden in het leven stond en werkte als journalist, een afhankelijke patiënt werd die de wereld opnieuw moest leren begrijpen. »»

  0 stemmen


  Boek: Waarom we voelen wat we voelen

  Boek: Waarom we voelen wat we voelen Een hersenscan biedt – aldus Frazzetto – een uitzicht als over een stad: we zien waar mensen wonen en wat ze doen, maar níet wat hen beweegt. Wie meer wil weten over emoties, moet openstaan voor kunst, muziek en literatuur. »»

  0 stemmen


  Film: Hotell

  Film: Hotell Binnenhuisarchitecte Erika heeft een perfect leven: baan, vrienden en kind op komst. Maar de geboorte verloopt uiterst moeizaam en traumatisch. Controlfreak Erika raakt zichzelf totaal kwijt. Om haar trauma te verwerken besluit ze deel te nemen aan groepstherapie. »»

  0 stemmen


  Tentoonstelling: Ik zie wat jij niet ziet

  Tentoonstelling: Ik zie wat jij niet ziet Onder de titel Ik zie wat jij niet ziet presenteert het onvolprezen Museum Dr. Guislain in Gent een tentoonstelling met werken van autistische kunstenaars. »»

  1 stem


  Boek: Lieve meisjes, heel gewoon (met documentaire)

  Boek: Lieve meisjes, heel gewoon (met documentaire) De geboorte van de eerste chirurgische maatschap van Nederland is te danken aan de geboorte van een Siamese tweeling in het Friese dorpje Molenend, in de herfst van 1953. De meisjes Folkje en Tjitske de Vries, aan elkaar verbonden door een ‘brug van vlees’, waren wonderlijk genoeg ongeschonden door huisarts Jack Wijthoff uit de baarmoeder bevrijd. »»

  1 stem


  Boek: De psychopaat in mij - James Fallon

  Boek: De psychopaat in mij - James Fallon Het hele verhaal begon tijdens een hersenonderzoek naar de ziekte van Alzheimer, waarbij Fallon zijn eigen scan en die van zijn familieleden als controles gebruikt. De schrik is groot als hij geen geschikte controle blijkt te zijn. Zijn hersenen lijken op die van iemand met een antisociale persoonlijkheidsstoornis. »»

  1 stem


  Boek: Vergeef ons onze zwakheid - Gijs IJlander

  Boek: Vergeef ons onze zwakheid - Gijs IJlander WIN EEN GESIGNEERD EXEMPLAAR! Ondanks de Nederlandse euthanasiewet blijft de dood op verzoek een precaire zaak. In zijn intrigerende nieuwe roman Vergeef ons onze zwakheid, legt Gijs IJlander precies de vinger op deze zere plek: het spanningsveld tussen wetgeving en het geweten van de dokter. »»

  0 stemmen


  Film: Boyhood

  Film: Boyhood In de weergaloze film Boyhood, gefilmd over een periode van twaalf jaar met dezelfde acteurs, zien we Mason bijna letterlijk voor onze ogen opgroeien van een 6-jarig jongetje tot een volwassen man. »»

  0 stemmen


Op tv

  Over mijn lijk

  Over mijn lijk BNN bereidt weer een tv-serie voor over ongeneeslijk zieke, maar levenslustige jongeren van 15 tot 35 jaar. Heeft u patiënten die hieraan willen meewerken, dan kunnen zij zich aanmelden. Lees meer


  Tv: Een mooi einde

  Tv: Een mooi einde Terugkijken Oud-natuurkundige Johan Brinkman (76) woont met zijn vrouw Annie in een zorgcentrum in Egmond aan Zee. Hij heeft alzheimer, en is zich daar pijnlijk van bewust. Lees meer


  Tv docu: Nachtvlinder, de laatste dagen van Priscilla

  Tv docu: Nachtvlinder, de laatste dagen van Priscilla Terugkijken Het portret van de jonge Priscilla, die terminaal ziek is en zichzelf op haar 26e verjaardag euthanasie ‘cadeau’ doet. Lees meer


Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd