U bent nu hier:

Boeken

Koop boeken bij bol.com

Recensies van boeken met een medische invalshoek.
Onder redactie van Henk Maassen: h.maassen@medischcontact.nl


Boeken | Films | Documentaires | Cultuuragenda | Web & apps | Muziek | Televisie


Top 10 Films | Top 10 Docs | Top 10 BoekenVakinhoudelijk

Meer boeken »»

Romans, proza en biografieën

  Boek: De levenden herstellen

  Boek: De levenden herstellen Zijn ouders beslissen, terwijl zijn dood nog nauwelijks tot hen doordringt, om de organen van hun zoon te doneren, waarop die avond – per vliegtuig – operatieteams uit het hele land bijeenkomen voor de uitnameprocedure. »»

  0 stemmen


  Boek: De onderwaterzwemmer

  Boek: De onderwaterzwemmer Thema's verlies, schuld, boete en verlossing; maar deze roman van Frans Thomése gaat ook over hoe contingentie en toeval ons leven bepalen, over hoe het leven zelden het resultaat is van eigen keuzes, afhankelijk als we zijn van de grillen van het lot, van ongeluk en ongeval. »»

  0 stemmen


  Boek: UP - Myrthe van der Meer

  Boek: UP - Myrthe van der Meer Met UP geeft Myrthe van der Meer, schrijfster van bestseller PAAZ, wederom een kijk in het leven op een psychiatrische afdeling. De roman verhaalt over de 28-jarige Eva, die na een eerste opname en diagnose Asperger, tegen haar verwachting in nogmaals op de afdeling belandt. »»

  2 stemmen


  Boek: Het had erger gekund

  Boek: Het had erger gekund Richard Ford laat in zijn laatste boek Het had erger gekund zijn hoofdpersoon Frank Bascombe terugkeren. Ouder en wijzer. Hij bekijkt de wereld om zich heen met enig chagrijn, mededogen en vooral humor. »»

  0 stemmen


  Boek: Boy Edgar. Het dubbelleven van een alleskunner

  Boek: Boy Edgar. Het dubbelleven van een alleskunner Als kind hoorde hij Mood Indigo van zijn held-voor-altijd Duke Ellington en was voorgoed verkocht: aan jazz zou hij zijn leven wijden. Op 31 maart zou hij 100 jaar zijn geworden: jazzmusicus en arts Boy Edgar. In Boy Edgar, Het dubbelleven van een alleskunner hebben Marie-Claire Melzer en Marieke Klomp zijn bijna letterlijk adembenemende leven geboekstaafd. »»

  0 stemmen


  Boek: Zeventig

  Boek: Zeventig Reageer en win In de aanloop naar zijn 70ste verjaardag noteerde schrijver/journalist Rik Zaal een reeks overpeinzingen over het ouder worden, die hij bundelde onder de eenvoudige titel Zeventig. Het is een wijze, ironische en soms lekker apodictisch getoonzette reeks lessen in levenskunst. Medisch Contact geeft vier exemplaren weg! »»

  7 stemmen


  Boek: Reis om mijn schedel

  Boek: Reis om mijn schedel Na ruim driekwart eeuw is het klassiek geworden relaas van de Hongaar Frigyes Karinthy (1887-1938) over zijn (goedaardige) hersentumor in het Nederlands vertaald. De titel Reis om mijn schedel slaat op zijn reis naar Stockholm, waar hij door een leerling van Harvey Cushing, bekend van het gelijknamige syndroom, vakkundig werd geopereerd. »»

  0 stemmen


  Boek: Een meisje is maar half af

  Boek: Een meisje is maar half af Een meisje is maar half af is geen nachtkastjesboek dat lekker wegleest. De creatieve lezer komt echter aan zijn trekken. Een verbijsterend originele roman, die ontploft in het gezicht van de lezer. »»

  0 stemmen


  Boek: Stadium IV

  Boek: Stadium IV Bernard (64) en Sarie (62) zijn net met pensioen. De eerste trip met de nieuwe camper leidt naar Zweden, naar het eiland waar ze elkaar ooit ontmaagdden. Het geluk van de pensionado’s verandert snel in een nachtmerrie. Sarie blijkt longkanker te hebben, niet-kleincellig, stadium IV. »»

  0 stemmen


  Boek: Leven met het pistool op tafel

  Boek: Leven met het pistool op tafel Herrndorf laat zien wat er gebeurt als kanker niet alleen je lichaam, maar ook je geest aantast. Het pistool op zijn bureau geeft hem rust: hij kan gaan als hij dat wil. »»

  0 stemmen


  Boek: De consequenties

  Boek: De consequenties Het hoofdpersonage in deze debuutroman van Niña Weijers, Minnie Panis, doet eigenlijk niets anders dan over zichzelf nadenken in termen van kunst. »»

  0 stemmen


  Boek: Artsengeneraties en doktersgenen. Twee eeuwen geneeskundigen in de familie

  Boek: Artsengeneraties en doktersgenen. Twee eeuwen geneeskundigen in de familie In Artsengeneraties en doktersgenen. Twee eeuwen geneeskundigen in de familie portretteert Barend Haeseker met veel feitelijke details 25 artsen afkomstig uit drie families; de geslachten Teljer, Nout en Haeseker. »»

  0 stemmen


  Boek: We zijn onszelf niet

  Boek: We zijn onszelf niet Als in de roman We zijn onszelf niet de onvermoeibare, principiële hersenonderzoeker Edmund Leary verandert in een bijna onverschillige, teruggetrokken en treurige man, gooit zijn trotse, veeleisende vrouw Eileen het op een depressie, midlifecrisis of zelfs een bipolaire stoornis. »»

  0 stemmen


  Boek: Mr. Optimist

  Boek: Mr. Optimist Berenboom wordt opgevoed ‘als een jongetje dat verwend wordt door liefhebbende ouders die blij verrast zijn dat ze de bezetting hebben overleefd’. Jaren na hun overlijden blijkt dat ‘het echte portret (...) diep in kartonnen dozen lag te slapen’. »»

  0 stemmen


  Boek: Vogels van waanzin

  Boek: Vogels van waanzin Psycholoog, schrijver en journalist Ranne Hovius onderzoekt in Vogels van waanzin de psychiatrie in Nederlandse literatuur. »»

  0 stemmen


  Boek: Spider

  Boek: Spider In de roman Spider (1990) beschrijft Patrick McGrath in retrospectief hoe de schizofrene hersenspinsels van de hoofdpersoon geleid hebben tot een schokkende moedermoord. »»

  0 stemmen


  Boek: Menschen mit Heiligenschein

  Boek: Menschen mit Heiligenschein Ondanks de emotieloze uitdrukking maken de menstekeningen van deze extreem gesloten man, die tevergeefs priester wilde worden en kort chemie studeerde voordat de oorlog hem opeiste, een onvergetelijke indruk. »»

  0 stemmen


  Boek: De derde oever van de rivier

  Boek: De derde oever van de rivier Het verhaal ‘Soroco, zijn moeder, zijn dochter’ van João Guimarães Rosa (1908-1967) begint op een station waar een opvallende wagon gereed staat. De helft van de ruiten heeft tralies. Deze ruimte is bestemd voor de stokoude moeder en waanzinnige dochter van Soroco. »»

  0 stemmen


  Boek: Gekkenpraat. Verhalen over waanzin en paranoia

  Boek: Gekkenpraat. Verhalen over waanzin en paranoia Als er één auteur is in de Nederlandse letteren die zich heeft verdiept in achtervolgings- en betrekkingswaan, in obsessies en hallucinaties dan is het W.F. Hermans. In Gekkenpraat zijn verhalen, gedichten en essays die Hermans schreef vóór, tijdens en net na de Tweede Wereldoorlog, gebundeld. »»

  0 stemmen


  Boek: Autisteneiland

  Boek: Autisteneiland Toen Alianna Dijkstra werd opgenomen in autismekliniek Lorna Wing in Deventer, motiveerde haar psychiater haar om te schrijven. Die stukjes over haar belevenissen en opvattingen zijn gebundeld in Autisteneiland. »»

  0 stemmen


  Boek: Misverstand in Moskou - Simone de Beauvoir

  Boek: Misverstand in Moskou - Simone de Beauvoir In Misverstand in Moskou, een niet eerder vertaalde novelle van Simone de Beauvoir, reizen Nicole en André, gepensioneerde leraren, naar Moskou. Nicole voelt zich oud. Ook André tobt vol ergernis over de eigen leeftijd. »»

  0 stemmen


  Boek: Geld, ijdelheid en hormonen. Ernst Laqueur, hoogleraar en ondernemer

  Boek: Geld, ijdelheid en hormonen. Ernst Laqueur, hoogleraar en ondernemer Laqueur (1880-1947) was het medisch-wetenschappelijke brein achter Organon. Na zijn benoeming tot hoogleraar in de geneesmiddelenleer in Amsterdam in 1920 ontwikkelde de Duitse arts zich met zijn onderzoek naar hormoonpreparaten tot een internationale grootheid. »»

  2 stemmen


  Boek: Opzichtige stilte

  Boek: Opzichtige stilte De bundel Opzichtige stilte observeert vlijmscherp vanuit het perspectief van een patiënt. En al vormt de psychiatrie in dit boek het toneel, wat we zien betreft de universele menselijke ziel. »»

  0 stemmen


  Boek: En zwijgen was het antwoord

  Boek: En zwijgen was het antwoord In En zwijgen was het antwoord heeft Anneke Avis verhalen opgetekend van ouders die in de periode 1945-1970 een kindje verloren. Ook gynaecologen, verloskundigen, een kinderarts-neonatoloog en een uitvaartondernemer doen hun verhaal. »»

  3 stemmen


  Boek: Schijtluis

  Boek: Schijtluis Alleen al door het voorwoord van Bram Bakker is het boek Schijtluis van Marjolijn van Kooten de moeite waard. Bakker is de behandelaar van de cabaretière, die kampt met een angststoornis. »»

  0 stemmen


  Boek: Iedereen kan schilderen

  Boek: Iedereen kan schilderen In haar debuut Iedereen kan schilderen zet Emma Curvers een prachtig drama neer over een ontwricht gezin waarin vader Hans volledig domineert. »»

  0 stemmen


  Boek: Uitval - Fleur Bourgonje

  Boek: Uitval - Fleur Bourgonje Als de hoofdpersoon van Uitval, de nieuwe roman van Fleur Bourgonje, het Museumplein oversteekt om in het café van het Concertgebouw te gaan ontbijten, wankelt ze plotseling, draait om haar as en zakt door haar rechterbeen. »»

  0 stemmen


  Boek: De smalle weg naar het verre noorden

  Boek: De smalle weg naar het verre noorden Japanners lieten krijgsgevangenen vanaf 1942 de beruchte Birma-spoorlijn aanleggen. Richard Flanagan schetst in zijn roman een bewonderenswaardig ingeleefd beeld van de mensonterende omstandigheden waaronder dat gebeurde »»

  0 stemmen


  Boek: De eerste maandag van de maand

  Boek: De eerste maandag van de maand Sinds zijn relatie met Sara leidt hij een ogenschijnlijk normaal leven en heeft hij zijn handelingen teruggebracht tot één ritueel rondom het luchtalarm, op iedere eerste maandag van de maand. Tot zij op een dag de relatie verbreekt en de dwangstoornis in alle hevigheid terugkeert. »»

  0 stemmen


  Film/boek: You are not you / Jij bent mij

  Film/boek: You are not you / Jij bent mij You are not you vertelt het verhaal van Kate, een prachtige jonge pianiste in de bloei van haar leven totdat bij haar de genadeloze spierziekte ALS wordt vastgesteld. Ze wordt steeds hulpbehoevender en haar man gaat op zoek naar een verzorger. »»

  0 stemmen


  Boek: Coma - Marcel de Jong

  Boek: Coma - Marcel de Jong Als zijn vader een hersenbloeding krijgt en diep in coma raakt, gooit dat het leven van kunstschilder Andreas volledig overhoop. Vader start in vegetatieve toestand met revalidatie in het verpleeghuis. »»

  2 stemmen


  Boek: Bij de dood van een homeopaat

  Boek: Bij de dood van een homeopaat Dat hoogmoed voor de val komt en liefde blind maakt, bewijst de geschiedenis maar weer eens in Bij de dood van een homeopaat. »»

  0 stemmen


  Dichtbundels: Voor Alles - Joost Zwagerman. Sanatorium - Vrouwkje Tuinman.

  Dichtbundels: Voor Alles - Joost Zwagerman. Sanatorium - Vrouwkje Tuinman. Twee dichters buigen zich over ziekte en het aftakelende lichaam in twee prachtige bundels. Joost Zwagerman publiceerde Voor Alles »»

  0 stemmen


  Boek: Meisje van glas - Frank Gunning

  Boek: Meisje van glas - Frank Gunning Kleine Eva slijt haar dagen in een revalidatiecentrum. Vanwege situs inversus heeft ze haar portie artsen en onderzoeken wel gehad. Terwijl ondertussen haar gezonde tweelingzus Hanna, ‘de verpersoonlijking van leven en levenslust’, geniet van het tienerleven. »»

  1 stem


  Boek: Met wortel en tak

  Boek: Met wortel en tak Schrijver en vertaler Rita Verschuur, bekend als kinderboekenschrijver Rita Törnqvist, voelt twee jaar na haar laatste borstkankerscreening, ze is dan 75 jaar, een bobbeltje in haar linkerborst. »»

  0 stemmen


  Boek: Een zachte machine. Een literaire reis door het lichaam

  Boek: Een zachte machine. Een literaire reis door het lichaam De Amerikaanse schrijver Paul Auster deed het al eerder: zijn lichaam langslopen en beschrijven wat er in de loop van zijn 63-jarige leven aan dat lichaam stuk ging en misliep. Zijn Winter Journal hoort in de categorie ‘sicklit’: romans over ziek-zijn. In dezelfde categorie valt Een zachte machine, waarbij de redactie een groot aantal auteurs vroeg een bijdrage te leveren over organen, componenten en systemen van het lichaam. »»

  0 stemmen


  Boek: Aurore

  Boek: Aurore Anno 1880 verruilt de jonge Jules Fabre het Franse platteland voor Parijs om daar medicijnen te studeren. Hij huurt een kamer bij een bizarre natuurkundeprofessor die experimenten uitvoert in het souterrain, strikt verboden terrein voor Jules. De kersverse geneeskundestudent valt als een blok voor Aurore, de mooie, schuchtere dochter van de huisbaas. »»

  0 stemmen


  Boek: De Kinderwet

  Boek: De Kinderwet De roman De Kinderwet lijkt aanvankelijk te gaan over het verkilde huwelijk tussen de briljante familierechter Fiona Maye en haar man Jack, maar er is ook een medische casus: Adam Henry is 17 jaar oud en leukemiepatiënt. »»

  0 stemmen


  Boek: Papegaai vloog over de IJssel - Kader Abdolah

  Boek: Papegaai vloog over de IJssel - Kader Abdolah In zijn nieuwe roman, Papegaai vloog over de IJssel, vertelt Kader Abdolah hoe de levens van een groep asielzoekers, die terecht zijn gekomen in het dorp Zalk, verlopen en verstrengeld raken met de levens van de dorpelingen. »»

  0 stemmen


  Boek: De verzamelde werken van A.J. Fikry

  Boek: De verzamelde werken van A.J. Fikry A.J. Fikry is een nukkige, onbenaderbare boekhandelaar die zo klantonvriendelijk is als maar mogelijk, in zijn kleine boekhandel op een godvergeten eiland. Een vasthoudende vertegenwoordiger van een uitgever blijft langskomen, een suïcidale vrouw legt haar pasgeboren kind te vondeling in de boekwinkel, en het leven herwint zijn schoonheid. »»

  0 stemmen


  Boek: Efter - Hanna Bervoets

  Boek: Efter - Hanna Bervoets Wie hunkert er niet naar liefde en verlangt er niet naar om dat zo fijne gevoel met iemand te delen? »»

  0 stemmen


  Boek: Op weg naar een goede dood - Hoe mooi mijn moeder stierf

  Boek: Op weg naar een goede dood - Hoe mooi mijn moeder stierf Zoals in zijn liedjes ontroert de Belgische zanger Kris De Bruyne met zijn boek Op weg naar een goede dood zonder hoogdravende taal. In twaalf korte hoofdstukken maken we kennis met én nemen we afscheid van een 98-jarige vrouw, die drie volwassen zonen verloor en voor wie het huwelijk een ontgoocheling was. »»

  0 stemmen


  Boek: W staat voor Wild - Sue Grafton

  Boek: W staat voor Wild - Sue Grafton In W staat voor Wild houdt een foute dokter die zijn reputatie in een farmaceutisch onderzoek hoog wil houden de gemoederen bezig. »»

  0 stemmen


  Boek: De laatste tafel - Wim Kayzer

  Boek: De laatste tafel - Wim Kayzer In De laatste tafel van Wim Kayzer lezen we de brief/tekst die een theoretisch-fysicus schrijft aan zijn beste vriend, een Hongaarse collega, die tien jaar geleden de fysica met succes heeft ingeruild voor de poëzie. »»

  0 stemmen


  Boek: Nog bedankt voor dit leven

  Boek: Nog bedankt voor dit leven De liefdeloosheid druipt van elke pagina in Nog bedankt voor dit leven van Sibylle Berg. »»

  0 stemmen


  Poëzie - Gerrit Kouwenaar

  Poëzie - Gerrit Kouwenaar Gerrit Kouwenaar overleed op 4 september, op 91-jarige leeftijd. Hij publiceerde al jaren niet meer: ‘Soms is men zo oud dat men zijn bezit / niet meer bezit.’ »»

  0 stemmen


  Boek: Het geheim van onsterfelijkheid

  Boek: Het geheim van onsterfelijkheid De geschiedenis van de familie Spinoza kent in de roman Het geheim van onsterfelijkheid vele gezichten. Stamvader Baruch schrijft in de twaalfde eeuw een geheim recept voor een elixer dat de dood afschrikt. Het wordt door de eeuwen heen doorgegeven van vader op oudste zoon. »»

  0 stemmen


  Boek: De psychopaat in mij - James Fallon

  Boek: De psychopaat in mij - James Fallon Het hele verhaal begon tijdens een hersenonderzoek naar de ziekte van Alzheimer, waarbij Fallon zijn eigen scan en die van zijn familieleden als controles gebruikt. De schrik is groot als hij geen geschikte controle blijkt te zijn. Zijn hersenen lijken op die van iemand met een antisociale persoonlijkheidsstoornis. »»

  1 stem


  Boek: Vergeef ons onze zwakheid - Gijs IJlander

  Boek: Vergeef ons onze zwakheid - Gijs IJlander WIN EEN GESIGNEERD EXEMPLAAR! Ondanks de Nederlandse euthanasiewet blijft de dood op verzoek een precaire zaak. In zijn intrigerende nieuwe roman Vergeef ons onze zwakheid, legt Gijs IJlander precies de vinger op deze zere plek: het spanningsveld tussen wetgeving en het geweten van de dokter. »»

  0 stemmen


  Boek: Pogingen iets van het leven te maken. Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83¼ jaar

  Boek: Pogingen iets van het leven te maken. Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83¼ jaar in de zee van publicaties en films die de laatste jaren zijn verschenen over (de gebreken van het) ouder worden is Groens boek een verademing. In puntig geschreven dagboeknotities en overpeinzingen die getuigen van een groot observatievermogen en een prijzenswaardig gebrek aan eigendunk en zelfbeklag, maakt hij de lezer deelgenoot van zijn leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord. »»

  2 stemmen


  Boek: De Atlas van Afgelegen Eilanden

  Boek: De Atlas van Afgelegen Eilanden Er bestaan eilanden die zo ver van hun moederland verwijderd zijn dat ze niet meer op de nationale kaarten passen, noteert Judith Schalansky in haar adembenemend mooi vormgegeven – de Duitse schrijfster is ook grafisch ontwerper en typograaf – De Atlas van Afgelegen Eilanden. »»

  1 stem


  Boek: Sigmund weet wel raad met therapie

  Boek: Sigmund weet wel raad met therapie Sigmund biedt hoop voor iedereen, zowel met ‘lichaamsgerichte therapie’ als met ‘vage alternatieve shit’, aldus zijn uitgever. Zelfs mensen met ANS hebben er baat bij. »»

  1 stem


  Boek: De tijd is op - Willem Melchior

  Boek: De tijd is op - Willem Melchior ‘Een pakje Camel zonder filter’, zei ik, waarop ze zonder blikken of blozen terugkaatste: ‘Dat kun je wel horen.’ Willem Melchior, 46 jaar en schrijver, krijgt de diagnose keelkanker, mogelijk als gevolg van zijn grootste hobby: roken. »»

  0 stemmen


  Boek: Ze is zoek - Emma Healey

  Boek: Ze is zoek - Emma Healey Van alle genres die voor de hand liggen als je wilt schrijven over dementie, is de thriller er níet een. Toch is dat de vorm die de jonge Britse auteur Emma Healey (1985) heeft gekozen voor haar debuut, opgedragen aan haar twee oma’s. Een gewaagde en geslaagde keuze. »»

  0 stemmen


  Boek: Te vroeg geboren. Dagboek over mijn zoon

  Boek: Te vroeg geboren. Dagboek over mijn zoon Milo werd een jaar geleden geboren na een zwangerschap van 26 weken en één dag en een gewicht van 950 gram. Zijn moeder, schrijfster Jowi Schmitz, begon een dag later met een blog over Milo. »»

  0 stemmen


  Boek: Ambulance

  Boek: Ambulance In Ambulance spelen mislukte pogingen tot menselijk contact een hoofdrol. Terwijl een vader vastdraait in zijn eigen leugens, lukt het zijn dochter niet meer om te eten. Een psycholoog moet erkennen dat hij zijn getraumatiseerde Vietnamese patiënt niets meer te bieden heeft. »»

  0 stemmen


  Boek: Vallen als het heet is - Jelmer Jepsen

  Boek: Vallen als het heet is - Jelmer Jepsen Morris en zijn moeder Fieke hebben al vijftien jaar geen contact gehad als ze noodgedwongen samen afreizen naar Corsica. Daar ligt Fiekes moeder op sterven en haar laatste wens is haar dochter nog eens te zien. Fieke heeft haar moeder dertig jaar geleden hetzelfde als haar zoon haar heeft ‘geflikt’: ‘Van de ene op de andere dag verdween ze uit haar leven. Geen reden. Geen verklaring. Geen communicatie.’ »»

  0 stemmen


  Boek: Immer bereid en nooit verlegen. Hector Treub, vrouwenarts in een mannenmaatschappij.

  Boek: Immer bereid en nooit verlegen. Hector Treub, vrouwenarts in een mannenmaatschappij. Hector Treub (1856-1920) was een veelzijdig en geëngageerd gynaecoloog. Hij werd al op zijn 30ste benoemd tot hoogleraar en was een van de grondleggers van de gynaecologie in Nederland. »»

  0 stemmen


  Boek: Mijn tijdperk van de angst - Scott Stossel

  Boek: Mijn tijdperk van de angst - Scott Stossel De Amerikaanse journalist Scott Stossel (1969) schreef een fenomenaal boek over angst, waarin hij uitgebreid ingaat op zijn eigen heftige angstervaringen. Sinds zijn 10de slikte Stossel een regiment aan MAO-remmers, TCA’s, SSRI’s en benzodiazepinen, aangevuld met de nodige whisky’s. Geen dag zonder angst. »»

  0 stemmen


  Boek: Meriswin - Hafid Bouazza

  Boek: Meriswin - Hafid Bouazza Voor een alcoholist is het altijd tijd voor drank: ‘tijd voor de noendronk, de middagteug, de zenitproost’, zoals het vroeg in de roman heet. De gevolgen voor de lever blijven niet uit. »»

  1 stem


  Boek: De vergeetclub - Tosca Niterink

  Boek: De vergeetclub - Tosca Niterink Wat een ontzettend goed geschreven boek is De Vergeetclub, van Tosca Niterink. Niterink – bekend als Thea (van Theo) en van Kreatief met Kurk – schrijft over haar dementerende moeder die in een ‘kleinschalig woonproject’ verblijft. »»

  0 stemmen


  Gabriel García Márquez (1927-2014)

  Gabriel García Márquez (1927-2014) Het overlijden van Gabriel García Márquez is een goede gelegenheid nog eens diens Liefde in tijden van cholera uit 1986 onder de aandacht te brengen. Deze schitterende roman is behalve een epische liefdesgeschiedenis van Florentino en Fermina, die na meer dan een halve eeuw herenigd worden, ook het prachtige portret van een arts. »»

  0 stemmen


  Boek: Vandaag koop ik alle kleuren - Karin Anema

  Boek: Vandaag koop ik alle kleuren - Karin Anema Hoe het is om, gevangen in je eigen gedachten, de werkelijkheid uit het oog te verliezen? Daarover gaat Vandaag koop ik alle kleuren. »»

  0 stemmen


  Boek: Brein in brand, hoe mijn lichaam mijn hersenen aanviel

  Boek: Brein in brand, hoe mijn lichaam mijn hersenen aanviel In haar boek Brein in brand, dat leest als een medische thriller, probeert de Amerikaanse journaliste Susannah Cahalan haar eigen medische geschiedenis te reconstrueren. Indringend vertelt ze over de ‘maand van waanzin’ waarin haar lichaam haar hersenen aanviel. »»

  0 stemmen


  Boek: Doktor Eisenbarth (1663-1727), Ein Meister seines Fachs

  Boek: Doktor Eisenbarth (1663-1727), Ein Meister seines Fachs Johann Andreas Eisenbarth (1663-1727), beter bekend als de legendarische ‘Doktor Eisenbarth’, was weliswaar niet als arts opgeleid, maar werd toch tot aan het Duitse hof geprezen vanwege zijn operatieve vaardigheid bij het verhelpen van onder meer staar en liesbreuken. »»

  0 stemmen


  Boek: In therapie. Beschouwingen van psychiater en patiënt

  Boek: In therapie. Beschouwingen van psychiater en patiënt In plaats van een financiële vergoeding, spraken psychiater en patiënt af dat ze allebei van iedere sessie een eerlijke samenvatting zouden schrijven, die ze ieder pas maanden later van elkaar zouden lezen. Nu gepubliceerd. »»

  0 stemmen


  Boek: Andrews hersenen - E.L. Doctorow

  Boek: Andrews hersenen - E.L. Doctorow Deze Amerikaanse schrijver laat in zijn nieuwe roman Andrews hersenen een cognitiewetenschapper in gesprek gaan met een psychiater. ‘Jouw vakgebied is de geest’, stelt de cognitiewetenschapper, ‘het mijne de hersenen. Zullen die twee ooit tot elkaar komen?’ »»

  0 stemmen


  Boek: Het brilletje van Tsjechov

  Boek: Het brilletje van Tsjechov Aan de hand van het werk van de Russische schrijver-arts Anton Tsjechov (1860-1904) biedt voormalig Rusland-correspondent Michel Krielaars een meesterlijk verhaal over het moderne Rusland. »»

  0 stemmen


  Boek: De geest van Boerhaave

  Boek: De geest van Boerhaave De geest van Boerhaave vertelt over hoe na zijn overlijden in 1738 werd omgegaan met het wetenschappelijk erfgoed van Boerhaave. Een spannende en tumultueuze geschiedenis. *Met kortingsbon!* »»

  0 stemmen


  Boek: Jouw gezicht zal het laatste zijn

  Boek: Jouw gezicht zal het laatste zijn Dokter Augusto Mendes verruilt om onduidelijke redenen zijn stadspraktijk voor het platteland. Zijn zoon Antonio keert met een ernstig psychisch trauma terug uit Angola. Diens zoon Duarte is een begenadigd pianist die muziek helemaal de rug toekeert. Waarom? »»

  0 stemmen


  Boek: Overlander - Adriaan Groen

  Boek: Overlander - Adriaan Groen ‘Overlander’ betekent volgens Van Dale’s Groot woordenboek Engels-Nederlands: ‘Reiziger over land’. Typerende omschrijving van tropenarts Jesse Drost, die op iedere werkplek steeds opnieuw de aandrang voelt verder te trekken. »»

  0 stemmen


  Boek: Het leven roept je. Een kind in de oorlog

  Boek: Het leven roept je. Een kind in de oorlog Hoe werkt een door trauma ontregeld geheugen? Hoe waarheidsgetrouw zijn herinneringen? Wat is de invloed van zwijgen en spreken? De Franse neuropsychiater Boris Cyrulnik, als joods kind ontsnapt aan de Duitsers, gaat in Het leven roept je in op deze en andere vragen over kinderen met een oorlogstrauma. »»

  0 stemmen


  Boek: Leo Vroman (1915-2014)

  Boek: Leo Vroman (1915-2014) In de necrologieën werd het steeds weer aangehaald: de dichter Leo Vroman was een bioloog met een fascinatie voor bloed. »»

  0 stemmen


  Boek: De angstjager

  Boek: De angstjager Bij iemand met het syndroom van Urbach-Wiethe raken de amandelkernen in de hersenen uitgeschakeld, het knooppunt van emoties, en met name van de angst. Hoofdpersonage Jonas Bicker in De Angstjager heeft dit zeldzame syndroom. »»

  0 stemmen


  Boek: Een opgebrand geval - Graham Greene

  Boek: Een opgebrand geval - Graham Greene Een typisch gevalletje burn-out kun je het niet noemen, het lijden van architect Querry. Een existentiële, of een diepe geloofscrisis lijkt meer van toepassing. »»

  0 stemmen


  Boek: Het hoofd onder de arm - Gedichten. Erik Solvanger

  Boek: Het hoofd onder de arm - Gedichten. Erik Solvanger Soms waan je je in het absurdistische universum van kunstenaars/schrijvers als Topor, Gogol of Kamagurka: ‘Met grote stevige passen loop ik door de stad. Ik draag mijn hoofd/onder mijn arm geklemd. ...' »»

  0 stemmen


  Jong artsenechtpaar in Indië

  Jong artsenechtpaar in Indië De timing van het avontuur van de jonge arts en zijn kersverse, zwangere echtgenote had niet ongelukkiger kunnen zijn. Ze varen bijkans rechtstreeks in de armen van ‘de Jap’, zoals ze de bezetter van Nederlands-Indië later in hun brieven zullen noemen. »»

  0 stemmen


  Boek: Zeven minuten na middernacht

  Boek: Zeven minuten na middernacht Zeven minuten na middernacht bevat alle ingrediënten voor een sprookje, maar verhaalt daarentegen over een harde werkelijkheid en de moeilijke weg van ziekte en afscheid. »»

  0 stemmen


  Boek: Een jaar met Freya

  Boek: Een jaar met Freya In blijde verwachting van hun eerste kind overrompelt de harde werkelijkheid Anna en Tobias als hun dochter bij haar geboorte ernstig verstandelijk en lichamelijk gehandicapt blijkt. »»

  0 stemmen


  Boek: Ik heb je zien verdwijnen

  Boek: Ik heb je zien verdwijnen Mia duikt in alle neurowetenschappelijke literatuur die ze kan vinden, waardoor het lijkt alsof ze niet met een man maar met een ziektebeeld is getrouwd. »»

  0 stemmen


  Boek: Ferdinand Dejean 1731-1797

  Boek: Ferdinand Dejean 1731-1797 Zijn naam en reputatie als medicus waren in de vergetelheid geraakt, toen dertig jaar geleden Ferdinand Dejean (1731-1797) weer in de aandacht kwam onder muziekliefhebbers: hij bleek de ‘rarer Mann’, zoals Mozart hem omschreef, die de grote componist opdracht gaf drie fluitconcerten en enkele fluitkwartetten te componeren. »»

  0 stemmen


  Boek: Een kort oponthoud op de weg van Auschwitz

  Boek: Een kort oponthoud op de weg van Auschwitz Na de ontberingen in de concentratiekampen in Polen en Duitsland probeert David Rosenberg in 1947 in Zweden een nieuw leven op te bouwen. Geconfronteerd met gewelddadig antisemitisme krijgt hij toenemend last van hoofdpijn en nachtmerries. »»

  1 stem


  Boek: Moeder doen. Een lied van liefde, zorg en ouderdom

  Boek: Moeder doen. Een lied van liefde, zorg en ouderdom Hoe verwarrend, vermoeiend, verdrietig, hartverscheurend en alledaags ouder worden kan zijn, beschrijft F. Starik in Moeder doen. Een portret van een dementerende vrouw, Stariks moeder, die na een val in het ziekenhuis belandt en niet meer terug naar huis kan. »»

  1 stem


  Het lam - Jannie Regnerus

  Het lam - Jannie Regnerus Jannie Regnerus neemt je in haar roman Het lam mee in de gevoelens die een moeder beleeft tijdens de intense ervaring met de ziekte (kanker) en de behandeling van haar zoontje Joris. »»

  0 stemmen


  Boek: Tussen de regels – Veertien literaire meesterwerken (kinder)psychologisch bekeken

  Boek: Tussen de regels – Veertien literaire meesterwerken (kinder)psychologisch bekeken Frits Boer, emeritus hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie, is kraakhelder in zijn stellingname: psychologie gaat om mensenkennis, en literatuur is daarvoor een onuitputtelijke bron. »»

  0 stemmen


  Boek: De schok van de val - Nathan Filer

  Boek: De schok van de val - Nathan Filer Centrale figuur is Matt, een 19-jarige jongen met schizofrenie. Hij is al verscheidene keren gedwongen opgenomen met ernstige psychoses. De inhoud van die psychoses wordt onder andere gevormd door beelden en stemmen van zijn op 10-jarige leeftijd overleden broer, die het syndroom van Down had. »»

  1 stem


  Boek: Anneke, zorgen in de zorg

  Boek: Anneke, zorgen in de zorg Geen patiënt is zo kritisch op de eigen medicatie als een apotheker die kanker krijgt. Anneke Booij is zo’n apotheker. »»

  1 stem


  Poëzie: Waar ik nooit goed in was steeds slechter kunnen

  Poëzie: Waar ik nooit goed in was steeds slechter kunnen Een raadselachtig ogenblik in het contact met patiënten, een onbegrepen uitlating waar van alles achter kan steken, of een curieus tafereel waar men plots – onbedoeld – getuige van is: patiënten kunnen een onschatbare inspiratie-bron voor poëzie zijn. »»

  0 stemmen


  Boek: Herinneringen (David Foenkinos)

  Boek: Herinneringen (David Foenkinos) Herinneringen gaat over een jonge nachtportier die ervan droomt om schrijver te worden, en ondertussen niet echt aan het leven durft te beginnen. Zijn oma, ondertussen, wil er nog niet mee ophouden. »»

  0 stemmen


  Boek: De laatste wens van Moek - Albert Heringa

  Boek: De laatste wens van Moek - Albert Heringa In dit boek schetst de 71-jarige Heringa, vanuit zijn optiek en goed geschreven, de feiten en achtergronden rond het leven en de dood van zijn 99-jarige stiefmoeder die hij aan haar vrijwillige levenseinde hielp. »»

  0 stemmen


  Boek: De verborgen prelude - Eveline Vanhaverbeke

  Boek: De verborgen prelude - Eveline Vanhaverbeke Centraal staat de tijd die Chopin eind 1838 in het klooster Valldemossa op Mallorca doorbrengt. De ongezonde omstandigheden, veroorzaakt door regen en vochtigheid, maken de broze componist ziek. »»

  0 stemmen


  Boek: Big Brother - Lionel Shriver

  Boek: Big Brother - Lionel Shriver Een vrouw haalt haar broer op van het vliegveld. In haar hoofd is hij nog steeds de slanke god met tere trekken, die als 17-jarige een geslaagde carrière als jazzpianist in New York begon. In werkelijkheid is hij inmiddels op alle mogelijke vlakken mislukt. En bovenal 180 kilo zwaar. »»

  0 stemmen


  Boek: Leven na leven - Kate Atkinson

  Boek: Leven na leven - Kate Atkinson De hoofdpersoon Ursula wordt geboren in 1910 en sterft al snel in het kraambed. Normaal zou dat einde verhaal zijn, maar in dit boek begint het leven weer opnieuw, maar nu met de wijsheid van het risico, en Ursula overleeft. »»

  0 stemmen


  Boek: Naar Whitebridge - Erik Lindner

  Boek: Naar Whitebridge - Erik Lindner Hij gaat niet naar school. Hij verkent met zijn hond de geheimen van het Schotse landgoed waar hij woont. Hij helpt mee op een kleine werf met resten van oude boten. Het leven van de jonge hoofdpersoon in de roman Naar Whitebridge lijkt een zorgeloze, avontuurlijke jongensdroom. Maar het is niet wat het lijkt. »»

  3 stemmen


  Dichtbundel: Mijn naam is Legioen - Menno Wigman

  Dichtbundel: Mijn naam is Legioen - Menno Wigman De poëzie in Mijn naam is Legioen focust op de kwellingen – de kwade geesten – van de dichter en veel generatiegenoten. In medisch jargon vertaald gaat het vaak om ‘onverklaarde klachten’. »»

  0 stemmen


  Boek: De laatste kamer - Frans Pointl

  Boek: De laatste kamer - Frans Pointl Zijn autobiografische verhalenbundel De kip die over de soep vloog maakte Frans Pointl (1933) in 1989 in één klap beroemd. De tragikomische bespiegelingen over zijn leven als Joods moederskindje en mopperige vrijgezel vielen in de smaak bij critici en publiek. »»

  0 stemmen


  Boeken: Saemus Heaney (1939-2013)

  Boeken: Saemus Heaney (1939-2013) Toen twee epidemiologen een paar jaar geleden het boek The Spirit Level (zie het interview met auteurs Wilkinson en Pickett) publiceerden, bestond er al sinds 1996 een gedichtenbundel met dezelfde titel. De auteur van die bundel, Nobelprijswinnaar Seamus Heaney, overleed vorige week. »»

  1 stem


  Boek: Een stelsel van elementaire levensvoorwaarden

  Boek: Een stelsel van elementaire levensvoorwaarden Het ziekenhuis is een van de weinige gebouwen in Voltsjansk die in 2004, na anderhalve Tsjetsjeense oorlog, nog min of meer overeind staan. En Sonja is de enige arts die is gebleven. »»

  0 stemmen


  Boek: De leesclub voor het einde van het leven

  Boek: De leesclub voor het einde van het leven Moeder en zoon vinden elkaar in haar laatste levensmaanden in louterende gesprekken over de boeken die ze allebei lazen. Ze vormen een leesclub met slechts twee leden. »»

  0 stemmen


  Boek: Van start op twee linkerschaatsen

  Boek: Van start op twee linkerschaatsen In Van start op twee linkerschaatsen schrijft arts en wetenschapper Harm Kuipers over zijn ervaringen als topsporter, wetenschapper en kankerpatiënt. »»

  1 stem


  Boek: Iets meer dan een seizoen - memoir Anil Ramdas

  Boek: Iets meer dan een seizoen - memoir Anil Ramdas Vriend en collega Stephan Sanders laat zien hoe een combinatie van persoonlijke problemen (waaronder drankzucht en ziekte), een carrière die hem niet bracht waarop hij had gehoopt en teleurstelling over de nationale politieke constellatie schrijver Ramdas vermoedelijk tot zijn daad van zeflmoord hebben bewogen. »»

  0 stemmen


  Boek: Florijn - Ernst Timmer

  Boek: Florijn - Ernst Timmer Henny Florijn is kluizenaar en zorgmijder. Hij zit de hele dag op een stoel, radio en televisie tegelijk aan, sigaret tussen zijn gele nicotinevingers en zijn hond – een pekinees met hangbuik – aan zijn voeten. »»

  2 stemmen


  De rouwclub - Vrouwkje Tuinman

  De rouwclub - Vrouwkje Tuinman Een roman over het plotseling overlijden van Harold, een organisator van een popfestival. Hij raakt tijdens het bezoek aan een andere festival beklemd in een in paniek geraakte menigte. »»

  0 stemmen


  Gedichtenbundel: Perdonia Dael - Dieuwke Parlevliet

  Gedichtenbundel: Perdonia Dael - Dieuwke Parlevliet Sommige woorden vallen wel heel rauw op het dak van de lezer: ‘de tiet van Perdonia / is in de vuilnisbak / verdwenen ze weigert / te denken aan wat daar / in dat ziekenhuis nog meer in verdwijnt.’ »»

  0 stemmen


  Boek: De helleveeg - A.F.Th. van der Heijden

  Boek: De helleveeg - A.F.Th. van der Heijden De nieuwste roman De Helleveeg van A.F.Th.van der Heijden is deel vijf van zijn romancyclus De tandeloze tijd. Het draait allemaal om Tiny – voor de ingewijden: de permanent verongelijkte jongere zus van de moeder van Albert Egberts. »»

  0 stemmen


  Boek: Brieven naar de groene hel - Henk Krijnen

  Boek: Brieven naar de groene hel - Henk Krijnen Henk Krijnen doet verslag van de periode van drieënhalf jaar, nu dertig jaar geleden, waarin hij werd uitgezonden naar een olie-exploratieproject in Nieuw-Guinea. Zijn toenmalige vriendin (nu echtgenote) Gé Donker ging als arts werken in een missieziekenhuis in Bukumbi in Tanzania. »»

  0 stemmen


  Boek: De verloren patiënten van dokter Andrés Miranda

  Boek: De verloren patiënten van dokter Andrés Miranda Wat als degene aan wie je slecht nieuws moet vertellen niet zomaar een willekeurige patiënt is maar naaste familie? Pak je dat als arts anders aan? In dit boek staat het titelpersonage bekend als voorstander van complete openheid in de arts-patiëntrelatie. »»

  0 stemmen


  Boek: Thuis - Toni Morrison

  Boek: Thuis - Toni Morrison Frank komt als een gebroken man terug uit de oorlog in Korea, lichamelijk en geestelijk gehavend, vol vragen en verwijten, schaamte en woede. Zijn zus Cee wordt na een mislukt huwelijk inwonende hulp bij een arts en zijn gezin, die ‘arme mensen – vooral meisjes en vrouwen –’ helpt en ‘heel belangrijke experimenten’ uitvoert. »»

  1 stem


  Dansen op een zijden draad - Nicky Westerhof

  Dansen op een zijden draad - Nicky Westerhof Haar grootmoeder en overgrootmoeder overleden beiden aan borstkanker. Als ook haar moeder aan borstkanker overlijdt, besluit Nicky Westerhof zich te laten testen. »»

  0 stemmen


  Boek: Yemma - Mohammed Benzakour

  Boek: Yemma - Mohammed Benzakour Yemma (Marokkaans voor moeder) van Mohammed Benzakour is een goed boek over een zoon die zijn moeder, die na een CVA in een verpleeghuis terechtkomt, achteruit ziet gaan. »»

  2 stemmen


  Boek: De laatkomer - Dimitri Verhulst

  Boek: De laatkomer - Dimitri Verhulst Désiré Cordier kijkt als zeventiger terug op een saai leven. Thuis wacht hem altijd zijn vrouw Moniek. In zijn ogen is het huwelijk ‘nog altijd het grootste misdaadmilieu, met voorsprong zelfs’. »»

  0 stemmen


  Boek: Reimer - Jacqueline Zirkzee

  Boek: Reimer - Jacqueline Zirkzee Banda-eilanden, eind 1620. Jan Pieterszoon Coen lijdt aan blaasstenen. Als niemand hem daarvan afhelpt, zal hij waarschijnlijk overlijden. Als iemand de voor die tijd gewaagde ingreep daarentegen wél aandurft, zal Coen – zo weten we nu – de bevolking van de eilanden in de maanden die volgen op gruwelijke wijze laten afslachten. »»

  1 stem


  Boek: Kikkers - Mo Yan

  Boek: Kikkers - Mo Yan Kikkers omvat een web van verhalen rond een gynaecologe die tijdens haar loopbaan van een halve eeuw in 1979 de introductie van de éénkindpolitiek meemaakt. »»

  0 stemmen


  Boek: Het boek van mijn moeder - Albert Cohen

  Boek: Het boek van mijn moeder - Albert Cohen Albert Cohen schreef in 1954 Het boek van mijn moeder om zijn schuldgevoel te bezweren over de manier waarop hij met zijn moeder was omgegaan. Zij was in de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk overleden op een moment dat hij in Londen was en niet bij haar kon zijn. »»

  0 stemmen


  Boek: Toby’s Room - Pat Barker

  Boek: Toby’s Room - Pat Barker Toby’s room is als de voortzetting te beschouwen van de veel geprezen trilogie Regeneration die de Britse auteur Pat Barker in 1995 voltooide. »»

  0 stemmen


  Poëzie: Even zieken - Bèr Wilbers

  Poëzie: Even zieken - Bèr Wilbers ‘Pesterige versjes’ noemt tekstschrijver/vertaler Bèr Wilbers zijn light verse verzameld in de bundel Even zieken. Zijn poëzie – die hij een beetje flauw ‘hospi-taal’ noemt – gaat over ziektebeelden en typen artsen. »»

  0 stemmen


  Boek: We gaan u eens lekker doodmaken - Peter de Wit

  Boek: We gaan u eens lekker doodmaken - Peter de Wit Voor Relevant, het blad van de NVVE, maakte striptekenaar Peter de Wit een reeks cartoons – soms met zijn beroemde schepping psychiater Sigmund in de hoofdrol. »»

  3 stemmen


  Boek: De vergeting - Daan Heerma van Voss

  Boek: De vergeting - Daan Heerma van Voss Daan Heerma van Voss, 25 jaar, wordt op 16 januari 2012 wakker in zijn eigen bed zonder te weten wie of waar hij is. »»

  0 stemmen


  Boek: Puur - Andrew Miller

  Boek: Puur - Andrew Miller Toen in 1785 het besluit viel de Parijse begraafplaats Le cimetière des Innocents, vlak bij de Saint Eustache kerk te ontruimen, was deze al meer dan tien eeuwen in gebruik. Soms lagen er lijken tot meer dan 22 meter boven op elkaar gestapeld. »»

  0 stemmen


  Boek: Het menselijk lichaam - Paolo Giordano

  Boek: Het menselijk lichaam - Paolo Giordano De Italiaanse schrijver Paolo Giordano, bekend door De eenzaamheid van de priemgetallen, baseert zijn nieuwste roman Het menselijk lichaam op zijn ervaringen als embedded journalist in Afghanistan. »»

  3 stemmen


  Boek: Corpus Delicti - Elias Palm

  Boek: Corpus Delicti - Elias Palm Forensisch patholoog Ella Andersson koopt via een internetveiling de klok die jaren geleden bij een brand in haar ouderlijk huis verwoest zou zijn. Bij dezelfde brand kwam ook haar vader om het leven. »»

  0 stemmen


  Boek: Als je weg bent - Marja Pruis

  Boek: Als je weg bent - Marja Pruis Kunst, vond De Martelaere terwijl ze wist dat het een onmogelijke opgave was, moet de dingen tonen zoals ze zouden zijn als wij er werkelijk toe behoorden en er niet buiten hoefden te staan om ze te zien. »»

  0 stemmen


  Boek: Peste & Cholera - Patrick Deville

  Boek: Peste & Cholera - Patrick Deville Alexander Yersins graf in Nha Trang is nu een bedevaartplaats, zijn huis een museum. Patrick Deville kreeg toegang tot de archieven van het Institut Pasteur, waar naast de wetenschappelijke correspondentie ook de brieven van Yersin aan zijn familie worden bewaard. »»

  1 stem


  Boek: Om adem te kunnen halen - Christine Otten

  Boek: Om adem te kunnen halen - Christine Otten In de autobiografische roman Om adem te kunnen halen beschrijft Christine Otten de moeizame relatie met haar vader die kampt met irrationele angsten voor ziektes en dood. »»

  1 stem


  Zonder titel - Anton Tsjechov (theater/boek)

  Zonder titel - Anton Tsjechov (theater/boek) Toneelgroep Oostpool uit Arnhem heeft een voorstelling met drie korte eenakters en het Nederlands Tsjechov Genootschap heeft in eigen beheer een bundel uitgebracht met korte verhalen van Tsjechov. Win kaarten voor de voorstelling. »»

  0 stemmen


  PAAZ; Psychiatrische roman - Myrthe van der Meer

  PAAZ; Psychiatrische roman - Myrthe van der Meer ‘Hoe zeg je in vredesnaam tegen je vriend dat je bent opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis omdat je dood wilt?’, vraagt Emma Nieuwenhuis, het alter ego van schrijfster Myrthe van der Meer in het boek PAAZ zich af. »»

  2 stemmen


  Boek: Leve het been - Max van Rooy

  Boek: Leve het been - Max van Rooy ‘Valt het mee of tegen?’, wordt aan Max van Rooy gevraagd, nadat zijn rechterbeen is geamputeerd vanwege een osteosarcoom in het bovenbeen. ‘Ik heb geen vergelijkingsmateriaal. Pas als mijn andere been eraf is, zal ik je op die vraag antwoord geven.’ »»

  1 stem


  Handboek voor de duisternis - Enrique de Hériz

  Handboek voor de duisternis - Enrique de Hériz Het Handboek voor de duisternis van Enrique de Hériz verweeft de negentiende-eeuwse bloeitijd van de goochelaars en magiërs prachtig met de hedendaagse lijdensweg van iemand die plotseling zijn zicht verliest. »»

  0 stemmen


  Boek: Hotel Linda - Arjan Visser

  Boek: Hotel Linda - Arjan Visser Diamantslijper Jonah Jacobson vluchtte in de Tweede Wereldoorlog uit Nederland. Een vrouw uit het verzet hielp hem bij de vlucht, maar werd zelf neergeschoten. Jonah bereikte zijn droomland Brazilië, waar hij diamanten hoopte te vinden. »»

  0 stemmen


  Boek: De jongen die demonen zag - Carolyn Jess-Cooke

  Boek: De jongen die demonen zag - Carolyn Jess-Cooke Is het werkelijkheid, kleurrijke kinderfantasie of pure psychose? Die vraag spookt vaak door het hoofd van de lezer van De jongen die demonen zag. De roman draait om de 10-jarige Alex, ‘een jochie uit Belfast met een geschifte moeder’ en zijn beste vriend, de demon Ruen. »»

  1 stem


  Boek: Pijn, een biografie - Sytze van der Zee

  Boek: Pijn, een biografie - Sytze van der Zee Journalist Sytze van der Zee ontsnapt in 2005 door een laat gediagnosticeerde maagperforatie op een haar na aan de dood. Door deze gebeurtenis begint hij over pijn na te denken. »»

  0 stemmen


  Boek: Droomvlucht (biografie André Kuipers)

  Boek: Droomvlucht (biografie André Kuipers) In de jaren zestig werden astronauten gerecruteerd onder testvliegers en soortgelijke profs met de right stuff, zoals Amerikanen dat noemden. Later traden ook andere beroepsgroepen toe tot het gilde van de ruimtevaarders. Niet op de laatste plaats artsen. »»

  0 stemmen


  Boek: Het verlies - Siegfried Lenz

  Boek: Het verlies - Siegfried Lenz Uli Martens gaf ooit zijn geneeskundestudie op omdat hij zich niet wilde binden. Sindsdien had hij duizend-en-een beroepen. Zijn laatste beroep is gids op een bus die een stadstour door Hamburg maakt. »»

  1 stem


  Boek: Een kamer in Rome - Sipko Melissen

  Boek: Een kamer in Rome - Sipko Melissen Literatuurstudent Daniël besluit af te reizen naar Fiumelsa in Toscane om schrijver Alle Waterink op te zoeken. Hij wil hem toestemming vragen voor een heruitgave van diens novelle. Maar Waterink blijkt opgenomen in het ziekenhuis in Siena. »»

  0 stemmen


  Boek: Maartse kamers - Y.M. Dangre

  Boek: Maartse kamers - Y.M. Dangre Zijn geheim heeft schattige oogjes en giechelt onbedaarlijk als hij het tussen de ribbetjes kietelt. »»

  0 stemmen


  Boek: Oorlogsparadijs - Nico Dros

  Boek: Oorlogsparadijs - Nico Dros Dat een historische roman ook een pageturner kan zijn, wordt maar weer eens bewezen door de Texelse schrijver en historicus Nico Dros. In diens nieuwste en uiterst spannende boek Oorlogsparadijs begaat de jonge dokter Adriaan Wiering in 1942 een blunder bij zijn eerste grote verzetsdaad. »»

  0 stemmen


  Boek: De gele wereld - Albert Espinosa

  Boek: De gele wereld - Albert Espinosa De Spanjaard Albert Espinosa (1974) is ex-botkankerpatiënt. Tot zijn 25ste heeft hij tien jaar met de ziekte en de nasleep ervan geworsteld. Hij schreef er een boek over. »»

  0 stemmen


  Boek: Uit de tijd vallen - David Grossman

  Boek: Uit de tijd vallen - David Grossman ‘Hijzelf, het kind, is dood. / Bijna vat ik de betekenis / van de klanken: kind, is dood. / En ik erken daarmee / dat waarheid in die woorden steekt. / Hij is dood, / is dood. / Maar zijn dood – / zijn dood / is niet dood.’ »»

  0 stemmen


  Boek: Kronkelpaden van het geheugen - Kristien Hemmerechts

  Boek: Kronkelpaden van het geheugen - Kristien Hemmerechts Herinneringen zijn als ‘drenkelingen die de hand opsteken, terwijl de rest al is verdronken’. Het zijn woorden van Louis-Paul Boon die Kristien Hemmerechts met instemming citeert. »»

  0 stemmen


  Boek: Verdieping X - Kim Moelands

  Boek: Verdieping X - Kim Moelands De jonge hematoloog Floor van Schaijk krijgt een groot aantal jongeren op de afdeling die bewusteloos zijn geraakt na het drinken van een partydrug in een discotheek. »»

  1 stem


  Boek: De Toverberg - Thomas Mann

  Boek: De Toverberg - Thomas Mann Of wij, Nederlanders, de fameuze roman De Toverberg van Thomas Mann ooit echt zullen begrijpen, is de vraag. Volgens de auteur zelf is De Toverberg een ‘heel Duits boek, en wel in zulke mate dat buitenlandse beoordelaars de universele mogelijkheden ervan volkomen onderschatten’. »»

  0 stemmen


  De hormoonfabriek - Saskia Goldschmidt

  De hormoonfabriek - Saskia Goldschmidt De Joodse Mordechai, ‘Motke’, de Paauw blikt vanuit zijn sterfbed terug op zijn veelbewogen leven. Met zijn tweelingbroer Aron staat hij in de jaren twintig en dertig aan het hoofd van een vleesfabriek in een katholieke Brabantse provinciestad. Samen met farmacoloog Rafael Levine hebben ze het plan opgevat om hun slachtafval te gebruiken voor het destilleren en ontwikkelen van hormoonpreparaten. »»

  3 stemmen


  Boek: Het verhaal van mijn zelfmoord - Viktor Staudt

  Boek: Het verhaal van mijn zelfmoord - Viktor Staudt Viktor Staudt (1969) sprong eind 1999 voor de trein op een druk perron. Hij overleefde deze actie, maar raakte beide benen kwijt. Na dertien jaar doet hij met Het verhaal van mijn zelfmoord verslag van zijn jarenlange paniekaanvallen en de pijnlijke gevolgen van zijn zelfmoordpoging. »»

  10 stemmen


  Boek: Blauwe nachten - Joan Didion

  Boek: Blauwe nachten - Joan Didion Eerst stierf haar echtgenoot. Aan hem wijdde Joan Didion het indrukwekkende Het jaar van magisch denken. Hun adoptiefdochter Quintana overleed in hetzelfde jaar, na een ziekbed dat twintig maanden, vier ziekenhuizen en vier afdelingen Intensive Care zou vergen. Blauwe nachten is Didions elegie voor haar gestorven 39-jarige dochter. »»

  0 stemmen


  Boek: Ibia van Eket - Sjouke Bakker

  Boek: Ibia van Eket - Sjouke Bakker Bakker is geen schrijver, maar zijn memoires zijn kleurrijk en boeiend en voeren de lezer door Afrika, Zuid-Amerika en de Bovenwindse Eilanden, waar hij als tropenarts onder de meest primitieve omstandigheden met vaak beperkte middelen zijn werk deed. »»

  1 stem


  Boek: Hallucinaties - Oliver Sacks

  Boek: Hallucinaties - Oliver Sacks In één opzicht is het nieuwe boek Hallucinaties van Oliver Sacks een verrassing: de bejaarde neuroloog blijkt in zijn jonge jaren een gretig gebruiker van allerlei geestverruimende en oppeppende middelen te zijn geweest. »»

  0 stemmen


  De drinker - Hans Fallada

  De drinker - Hans Fallada De romans van Hans Fallada (1893-1947) staan terecht opnieuw in de belangstelling. De drinker bijvoorbeeld, dat drie jaar na zijn dood verscheen, is onlangs opnieuw in Nederlandse vertaling uitgebracht. »»

  0 stemmen


  Boek: Vroeger was er later - Vera Marynissen

  Boek: Vroeger was er later - Vera Marynissen Petrus Paulus woont samen met zijn vrouw in een Belgisch rust- en verzorgingstehuis (RVT). »»

  0 stemmen


  Boek: Rachel Joyce - De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry

  Boek: Rachel Joyce - De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry Zevenentachtig dagen nadat Harold Fry van huis ging om een brief te posten aan zijn oud-collega Queenie Hennessy die aan kanker lijdt, bereikt hij de hekken van hospice St. Bernadine. »»

  0 stemmen


  Boek: De man zonder ziekte - Arnon Grunberg

  Boek: De man zonder ziekte - Arnon Grunberg De man zonder ziekte is de titel van de nieuwste roman van Arnon Grunberg. Hoofdpersoon Samarendra Ambani (Sam) zegt over zichzelf dat hij ‘vooral gezond is, geestelijk en lichamelijk’. »»

  0 stemmen


  Boek/cd/docu: Paniekspinnen

  Boek/cd/docu: Paniekspinnen Bibian Harmsen (1971), moeder van drie kinderen, bassist, zangeres en grafisch vormgever bij Medisch Contact, overleed op 25 juli aan pancreaskanker. In september verschijnt haar boek Paniekspinnen, gebaseerd op de blog die ze in de laatste maanden van haar leven bijhield. Hier twee fragmenten. »»

  0 stemmen


  Boek: Dagboek zonder data - Enid Bagnold

  Boek: Dagboek zonder data - Enid Bagnold Of ze het hospitaal onmiddellijk wil verlaten. Dat ‘verzoek’ krijgt Enid Bagnold daags na het verschijnen van Dagboek zonder data in 1918. »»

  0 stemmen


  Boek: Doodsakte - Robin Cook

  Boek: Doodsakte - Robin Cook In Doodsakte van de specialist in medische thrillers Robin Cook doet de bloedmooie, intelligente, maar – door een traumatische jeugd in de pleegzorg – sociaal niet vaardige Pia Grazdani promotieonderzoek bij de beroemde arts Tobias Rothman. »»

  0 stemmen


  Boek: Photography and Death - Audrey Linkman

  Boek: Photography and Death - Audrey Linkman Audrey Linkman begint haar boek Photography and Death met een aangrijpend verhaal over het overlijden van haar ouders, midden jaren zeventig van de vorige eeuw. »»

  0 stemmen


  Verboden Gebied - Mary Borden

  Verboden Gebied - Mary Borden In 1929 publiceerde Mary Borden, een miljonairsdochter uit Chicago, een serie korte verhalen over de Eerste Wereldoorlog, waarvan recent een vertaling is verschenen. »»

  0 stemmen


  Boek: Het Instituut - Huppes Kemp

  Boek: Het Instituut - Huppes Kemp ‘Maarten was woedend over de beslissing van Het Instituut om Atatin op de markt te laten. Die chemo was volgens hem zinloos, duur en gevaarlijk. Maar Patterson werd er rijk van, en de rat misschien ook.’ »»

  0 stemmen


  Boek: Frère Luc, monnik en arts in Tibhirine - Christophe Henning & Dom Thomas Georgeon

  Boek: Frère Luc, monnik en arts in Tibhirine - Christophe Henning & Dom Thomas Georgeon De hoofden van zeven monniken werden op 30 mei 1996 gevonden langs de weg van Blida naar Médéa in Algerije. »»

  0 stemmen


  Boek: Het oor van Vincent - Antoon Erftemeijer

  Boek: Het oor van Vincent - Antoon Erftemeijer Medische publicaties zijn een belangrijke bron voor het omvangrijke boek Het oor van Vincent van de kunsthistoricus Antoon Erftemeijer. »»

  0 stemmen


  Boek: De beren en andere verhalen - Vsevolod Garsjin

  Boek: De beren en andere verhalen - Vsevolod Garsjin Succesvolle e-health krijg je niet door dure ICT in te kopen. Het gaat erom dat mensen er lekker mee werken. »»

  0 stemmen


  Boek: Ik heb Alzheimer - Stella Braam

  Boek: Ik heb Alzheimer - Stella Braam Als haar vader René in het ‘schimmenrijk’ van zijn alzheimer dreigt te verdwijnen, komt, schrijft journaliste Stella Braam, ‘de mevrouw van het indicatie-orgaan’ langs. »»

  0 stemmen


  Boek: Open stad - Teju Cole

  Boek: Open stad - Teju Cole Bejubeld wordt de Nigeriaanse Amerikaan Teju Cole om zijn debuut. »»

  0 stemmen


  Boek: De Fry Kronieken - Stephen Fry

  Boek: De Fry Kronieken - Stephen Fry In een aflevering van het tv-programma ‘A bit of Fry and Laurie’ is Stephen Fry een dokter die aan patiënt Hugh Laurie, thans wereldbekend als House MD, een therapie voorstelt voor het ’s nachts moeilijk kunnen ademen. »»

  0 stemmen


  Boek: Winterlogboek - Paul Auster

  Boek: Winterlogboek - Paul Auster Paul Auster, de Amerikaanse schrijver bekend van onder meer De New York-trilogie, maakt met Winterlogboek de balans op van zijn leven, nu hij in de ‘winterfase’ is aanbeland. »»

  0 stemmen


  Boek: Daar draait het om - Leo Vroman

  Boek: Daar draait het om - Leo Vroman ‘Ach hoe verdacht lekker / languit in bed en / dat ik die wekker / niet hoef te zetten / vannacht.’ »»

  0 stemmen


  Fantoomliefde - Aminatta Forna

  Fantoomliefde - Aminatta Forna De Engelse psychiater Adrian Lockheart wil afstand nemen van zijn saaie huwelijk en praktijk in Engeland. Hij gaat in het ziekenhuis van Freetown werken, waar hij wekelijks naar het meeslepende liefdesverhaal luistert van de stervende Elias Cole en diens passie voor de vrouw van zijn collega en vriend Julius. »»

  0 stemmen


  Boek: Vrij Man - Nelleke Noordervliet

  Boek: Vrij Man - Nelleke Noordervliet Het begint met een zwangere kat. Menno Molenaar, jonge zoon van een Rotterdams arts, ziet hoe het dier op een boerenerf door een paard wordt doodgetrapt, neemt het mee naar huis en ontleedt het met de instrumenten van zijn vader. »»

  0 stemmen


  Boek: Gebroken wit - Carla de Jong

  Boek: Gebroken wit - Carla de Jong Een ziekenhuismaatschap die dusdanig disfunctioneert dat er patiënten overlijden. »»

  0 stemmen


  Boek: Ik wens je het onmogelijke - Roos Schlikker

  Boek: Ik wens je het onmogelijke - Roos Schlikker De ouders van Bente wensen in 2001 ‘het onmogelijke’ voor hun pasgeboren dochter: levensbeëindiging. »»

  0 stemmen


  Boek: De allerlaatste caracara ter wereld - Peter Verhelst

  Boek: De allerlaatste caracara ter wereld - Peter Verhelst Het broeit in De allerlaatste caracara ter wereld van Peter Verhelst. De Belgische arts Victor Duval werkt in deze roman op een tropisch eiland waar de zon altijd schijnt en de fregatvogels loom over de suikerrietvelden zeilen. »»

  0 stemmen


  Boek: De oude koning in zijn rijk - Arno Geiger

  Boek: De oude koning in zijn rijk - Arno Geiger In De oude koning in zijn rijk vertelt Arno Geiger, Oostenrijks romanschrijver, over zijn dementerende vader. Het duurt even voordat diens dementie opvalt, want het was altijd al een eigenzinnige man en dat werd nu alleen maar erger. »»

  0 stemmen


  Boek: Als je me maar blijft schrijven. Een vriendschap in brieven van Manon Uphoff en Herman Franke

  Boek: Als je me maar blijft schrijven. Een vriendschap in brieven van Manon Uphoff en Herman Franke Dit jaar staat de boekenweek in het teken van vriendschap. Het is ongetwijfeld mede daarom dat de briefwisseling Als je me maar blijft schrijven. Een vriendschap in brieven van Manon Uphoff en Herman Franke is verschenen. »»

  0 stemmen


  Boek: Uit liefde voor Josiah - Olivia Fane

  Boek: Uit liefde voor Josiah - Olivia Fane David Servan-Schreiber, bedenker en boegbeeld van een antikankerprogramma, krijgt in 2010 te horen dat hij negentien jaar na de eerste diagnose opnieuw een hersentumor heeft. »»

  0 stemmen


  Mr. Tourette en ik

  Mr. Tourette en ik Met de titel van zijn boek Mr. Tourette en ik verraadt auteur Pelle Sandstrak natuurlijk al wat er met hem aan de hand is: hij lijdt aan het syndroom van Gilles de la Tourette. Eigenlijk is die wetenschap een beetje jammer, want... »»

  0 stemmen


  Boek: Vervolging - Alessandro Piperno

  Boek: Vervolging - Alessandro Piperno Professor Leo Pontecorvo is laf. Dusdanig laf dat de oncoloog, wanneer het twaalfjarige vriendinnetje van zijn zoon hem beschuldigt van misbruik, zichzelf opsluit in het souterrain van zijn huis en daar bij voorkeur niet meer uitkomt. »»

  0 stemmen


  Boek: Berichten uit de zorg - Esther Donkers

  Boek: Berichten uit de zorg - Esther Donkers Donkers, die jarenlang werkzaam was in de zorg, schreef korte verhalen ‘met liefde en een vleugje humor’, en daarmee is de toon gezet. »»

  0 stemmen


  Toen David zijn stem verloor - Judith van Istendael

  Toen David zijn stem verloor - Judith van Istendael Veel mensen beschouwen strips vermoedelijk niet als een volwaardig literair genre. Judith van Istendael, Belgisch striptekenares, laat zien dat dit vooroordeel niet altijd klopt. »»

  0 stemmen


  Nood breekt wet - David van Bodegom

  Nood breekt wet - David van Bodegom Tom van Naemen, hoofdpersonage in de roman Nood breekt wet, wil al sinds zijn 16de naar Afrika. ‘Als hij gelovig was zou hij missionaris zijn geworden, maar hij was niet gelovig, dus schreef hij zich in voor geneeskunde.’ »»

  0 stemmen


  In een vreemde kamer - Damon Galgut

  In een vreemde kamer - Damon Galgut Van de Zuid-Afrikaanse schrijver Damon Galgut verscheen recentelijk In een vreemde kamer, waarin drie reisverhalen zijn opgenomen. Waarom reizen mensen eigenlijk? Om iets te vinden? Of om iets te verliezen of te vergeten? »»

  0 stemmen


  De tijgervrouw van Galina

  De tijgervrouw van Galina ‘Het zal niet lang meer duren voordat je weet hoe het is om in een kamer vol stervenden te verkeren. Ze zijn altijd aan het wachten, vooral als ze slapen. En jij wacht met hen mee, en telt hun ademhalingen en zuchten’ »»

  0 stemmen


  Afscheid van verspilde tijd - Carl-Henning Wijkmark

  Afscheid van verspilde tijd - Carl-Henning Wijkmark Op zaal vijf ligt de oude acteur Hasse, wachtend op de dood. Hij en zijn kamergenoten bevinden zich ‘in het basiskamp van onze expeditie, zoals wij het noemden omdat het grote avontuur ons nog te wachten stond’. »»

  0 stemmen


  Hersenspinsels - Alice LaPlante

  Hersenspinsels - Alice LaPlante Vier vingers van het slachtoffer zijn met chirurgische precisie afgesneden en de arts, gespecialiseerd in handchirurgie, is een van de laatste mensen die haar vriendin heeft gezien voor haar dood. »»

  0 stemmen


  Lekker dood in eigen land - Frank Koenegracht

  Lekker dood in eigen land - Frank Koenegracht Frank Koenegracht, psychiater en dichter, publiceert zijn poëzie spaarzaam. Na zijn verzamelbundel Vroege sneeuw uit 2003 is er nu een nieuwe bundel Lekker dood in eigen land. »»

  0 stemmen


  Een verhaal over het lichaam - Robert Hass / H.C. ten Berge

  Een verhaal over het lichaam - Robert Hass / H.C. ten Berge H.C. ten Berge vertaalde een selectie uit het oeuvre van deze Amerikaanse dichter en gebruikte dit gedicht als titel: Een verhaal over het lichaam. Wie niet van gedichten houdt, zou juist deze poëzie moeten lezen. »»

  0 stemmen


  De elementen - Harry Mulisch

  De elementen - Harry Mulisch ‘Het zwijgen van het heelal heeft jullie voorgoed vastgegrepen.’ Aldus spreekt Harry Mulisch zijn mannelijke hoofdpersoon toe in het eerste hoofdstuk – ‘Aarde’ – van de novelle De elementen uit 1988. »»

  0 stemmen


  De mensendokter & Op de bank bij Kant

  De mensendokter & Op de bank bij Kant In zijn rol als De mensendokter neemt Grunberg zelden een blad voor de mond en schroomt hij niet om hypocriete klagers hardhandig te ontmaskeren. Niet zo geestig maar daarom niet minder boeiend is Op de bank bij Kant van Andreas Mussenbrock. »»

  0 stemmen


  Nacht over Westwoud - Wanda Reisel

  Nacht over Westwoud - Wanda Reisel Levi koos voor de studie geneeskunde om zijn vader, een beroemd chirurg, een plezier te doen. Ambitie is hem vreemd en het is geen wonder dat ook zijn huwelijk in het slop raakt. »»

  0 stemmen


  Haiku STAT! - Jason Hautala

  Haiku STAT! - Jason Hautala De Amerikaanse verpleegkundige Jason Hautala heeft zijn ervaringen op de spoedeisende hulp verwoord in haiku’s. »»

  0 stemmen


  De vlek. Een vertelling - Willem Jan Otten

  De vlek. Een vertelling - Willem Jan Otten De jazzmuzikant Abel Kans krijgt te horen dat hij longkanker heeft, maar de foto is in werkelijkheid van een aan lager wal geraakte Braziliaanse priester. »»

  0 stemmen


  Het lot valt altijd op Jona - Mark Boog

  Het lot valt altijd op Jona - Mark Boog Twee ouders lopen met hun 7-jarige zoon het ziekenhuis in. Moeder draagt de jongen, Jonas, die slap tegen haar aanhangt. »»

  0 stemmen


  Eindelijk invalide - Boudewijn Paans

  Eindelijk invalide - Boudewijn Paans Boudewijn Paans werkte bij de VPRO, was columnist bij de Volkskrant en schreef hoorspelen voor de TROS. Zijn dit op zich al aardige prestaties, in het licht van zijn aangeboren spasticiteit zijn ze ronduit opmerkelijk. »»

  0 stemmen


  Hartslag - Anne en Even Holt

  Hartslag - Anne en Even Holt In de mix van misdaadroman en forensische thriller Hartslag ontpoppen een zelfverzekerde, ietwat arrogante Noorse cardioloog en haar collega zich als detectives, als twee patiënten sterven na de implantatie van een ICD. »»

  0 stemmen


  Logboek van een onbarmhartig jaar - Connie Palmen

  Logboek van een onbarmhartig jaar - Connie Palmen Oud-minister Hans van Mierlo is met hepatitis C besmet geraakt door een bloedtransfusie in het AMC. Kort na de ontmoeting in 1999 met schrijfster en zijn latere vrouw Connie Palmen wordt duidelijk dat de besmetting tot leverkanker heeft geleid. »»

  0 stemmen


  Boek/web: Kus me nog eens wakker

  Boek/web: Kus me nog eens wakker Fotograaf Bert Verhoeff en schrijver Gerrit Molenaar doken anderhalf jaar bijna letterlijk onder in de wereld van dementie. »»

  0 stemmen


  De verdovers - Anna Enquist

  De verdovers - Anna Enquist Schrijfster Anna Enquist vertoefde eind 2010 en begin 2011 geruime tijd op de afdeling Anesthesiologie van het VU medisch centrum. Op basis van haar observaties schreef ze De verdovers. »»

  0 stemmen


  Boek: Ontspoorde cellen - Arko Oderwald

  Boek: Ontspoorde cellen - Arko Oderwald ‘Soepjurk aan, leunend naar één kant/ zie je door wegdraaiende ogen ’t scherm waarop/ je dikke darmen kalmpjes kronkelen.’ Het gedicht van Updike is een van de vele teksten uit de bundel Ontspoorde cellen. »»

  0 stemmen


  Boek - Doodsbloei

  Boek - Doodsbloei Met proza over rouwverwerking zijn hele boekenkasten te vullen. Van Joan Didion tot Roland Barthes en van Maarten ’t Hart tot A.F.Th. van der Heijden. »»

  0 stemmen


  Boek - Magnus

  Boek - Magnus Merlijn Kaiser, de hoofdpersoon in de roman Magnus van Arjen Lubach, heeft epilepsie. ‘Het was allemaal begonnen met korte aanvallen (…) ik had geen herinneringen aan die aanvallen.’ »»

  0 stemmen


  Boek - Hella Haasse

  Boek - Hella Haasse Dat ze verhalen moest verzinnen om deel te hebben aan de werkelijkheid, noemde ze het ‘bij uitstek kwetsbare deel van mijzelf’. »»

  0 stemmen


  Boek: Bed - David Whitehouse

  Boek: Bed - David Whitehouse In de roman Bed besluit de altijd al excentrieke Mal op zijn vijfentwintigste verjaardag niet meer uit bed te komen. Nooit meer. Zijn jongere broer, de verteller van het verhaal, beschrijft de aanloop naar en gevolgen van deze hardnekkig volgehouden beslissing. »»

  0 stemmen


  Boek: Winesburg, Ohio - Sherwood Anderson

  Boek: Winesburg, Ohio - Sherwood Anderson De oude dokter Reefy met knokkels ‘zo groot als walnoten’ werkte in zijn bedompte spreekkamer onafgebroken ‘aan iets wat hij opbouwde en daarna zelf weer afbrak’: hij schreef ‘gedachten, eindjes van gedachten, beginnetjes van gedachten’ op stukjes papier, waaruit ‘een waarheid’ werd samengesteld... »»

  0 stemmen


  Boek: Gestameld Liedboek - Erwin Mortier

  Boek: Gestameld Liedboek - Erwin Mortier De Vlaming Erwin Mortier schreef met Gestameld Liedboek een persoonlijke roman over het aftakelingsproces van... »»

  0 stemmen


  Boek: De waarnemer - Wim Kayzer

  Boek: De waarnemer - Wim Kayzer Recentelijk verscheen de midprice-editie van de in 2004 voor het eerst uitgegeven roman De waarnemer van Wim Kayzer. »»

  0 stemmen


  Boek: Mijn lieve ouders - Raymond van den Boogaard

  Boek: Mijn lieve ouders - Raymond van den Boogaard Kan gekte een keuze zijn? Raymond van den Boogaard (1951), journalist bij NRC Handelsblad, denkt van wel. »»

  0 stemmen


  Boek: De Lichtstraat - Fleur Bourgonje

  Boek: De Lichtstraat - Fleur Bourgonje De afgelopen twee jaar moest dichter/schrijver Fleur Bourgonje af en toe in het Amsterdamse Onze Lieve Vrouwe Gasthuis zijn. Ze schreef in diezelfde periode gedichten over het contrast tussen de objectieve, chronologische tijd en de subjectieve, innerlijke tijd: de tijd zoals we die ervaren. »»

  0 stemmen


  Christus kwam niet verder dan Eboli - Carlo Levi

  Christus kwam niet verder dan Eboli - Carlo Levi In 1935 werd de arts Carlo Levi om politieke redenen naar het zuiden van Italië verbannen. In een dagboek heeft hij zijn ervaringen in dit arme en achtergebleven gebied vastgelegd. »»

  0 stemmen


  Het blauwe kind - Henry Bauchau

  Het blauwe kind - Henry Bauchau Artsen die ‘evidence-based’ in hun huid getatoeëerd hebben staan en gruwen van Freud, kunnen Het blauwe kind beter niet lezen. »»

  0 stemmen


  Het kinderziekenhuis - Chris Adrian

  Het kinderziekenhuis - Chris Adrian Literatuur met een surrealistische en fantastische inslag heeft ons al heel wat moois gebracht. Neem alleen al De gedaanteverandering van Franz Kafka, Het stenen vlot van José Saramago en De geschiedenis van de wereld in 10½ hoofdstuk van Julian Barnes. »»

  0 stemmen


  Tonio - A.F.Th. van der Heijden

  Tonio - A.F.Th. van der Heijden Het lezen van de ‘requiemroman’ Tonio van A.F.Th. van der Heijden is een ambivalente bezigheid. »»

  0 stemmen


  Meneer Chartwell - Rebecca Hunt

  Meneer Chartwell - Rebecca Hunt Winston Churchill noemde zijn depressies de ‘zwarte hond’. Dit inspireerde de Britse auteur Rebecca Hunt tot het schrijven van haar debuutroman Meneer Chartwell, waarin een grote, lompe, pratende zwarte hond met die naam tot leven komt en niet alleen de staatsman treitert. »»

  0 stemmen


  XY - Sandro Veronesi

  XY - Sandro Veronesi In de buurt van een klein Italiaans berggehucht waar nooit iets gebeurt, voltrekt zich op een winterochtend de ultieme gruwel. In het naburige bos worden elf zwaarverminkte lijken ontdekt. De doodsoorzaken blijken even divers als surreëel: kogels en steekwonden, verstikking, een heroïneoverdosis, een haaienbeet. »»

  0 stemmen


  Alabama song - Gilles Leroy

  Alabama song - Gilles Leroy Soms is het leven van een schrijver zo veelkleurig of bijzonder dat een andere schrijver er een roman van maakt. In 2007 verscheen in Frankrijk Alabama song van Gilles Leroy, waarmee hij de Prix Goncourt won. »»

  0 stemmen


  De schilder met het mes - Ollivier Pourriol

  De schilder met het mes - Ollivier Pourriol In de roman De schilder met het mes raakt een chirurg geïnspireerd door en gehecht aan een bejaarde kunstschilder die opgenomen wordt voor een blindedarmonsteking. »»

  0 stemmen


  Het evenwicht, ineens kanker - Martin Bril

  Het evenwicht, ineens kanker - Martin Bril Op 4 december 2008 was Martin Bril sinds lange tijd weer tafelheer bij De Wereld Draait Door. Die ochtend schrijft hij aan een ’showcollega’: ‘Het gaat. Vanavond DWDD. Nu al nerveus.’ »»

  0 stemmen


  Samaritaan - A.H.J. Dautzenberg

  Samaritaan - A.H.J. Dautzenberg Op 5 april vertelde schrijver A.H.J. Dautzenberg bij Pauw en Witteman over zijn ‘altruïstische nierdonatie’. »»

  0 stemmen


  Verplicht gelukkig - Saskia Goldschmidt

  Verplicht gelukkig - Saskia Goldschmidt De patiënten van de joodse logopedist Paul Goldschmidt, die de verschrikkingen van het concentratiekamp Bergen-Belsen overleefde, zijn de enigen die voordeel hebben gehad bij zijn kamptrauma. »»

  0 stemmen


  Het bloed in onze aderen - Miquel Bulnes

  Het bloed in onze aderen - Miquel Bulnes Arts-microbioloog Miquel Bulnes heeft al op relatief jonge leeftijd drie romans geschreven waarin de zorg en het wetenschappelijk bedrijf rond de zorg centraal staan. »»

  0 stemmen


  Nachtmuziek - Alisa Walser

  Nachtmuziek - Alisa Walser Hoofdpersoon in Nachtmuziek van de Duitse auteur Alissa Walser is de man wiens naam verbonden is met de leer van het dierlijk magnetisme: Franz Anton Mesmer. »»

  0 stemmen


  De dwaaltuin - Adam Foulds

  De dwaaltuin - Adam Foulds Evenals vrijwel alle andere personages uit De dwaaltuin heeft psychiater Matthew Allen (1783-1845) werkelijk bestaan. »»

  0 stemmen


  De Graf Zeppelin of De lijdensweg van Émile - René de Obaldia

  De Graf Zeppelin of De lijdensweg van Émile - René de Obaldia Couvade is de naam voor het verschijnsel dat mannen van zwangere vrouwen zelf ook zwangerschapsverschijnselen gaan vertonen. »»

  0 stemmen


  M. Vasalis - Maaike Meijer

  M. Vasalis - Maaike Meijer Drie dichtbundels schreef M. Vasalis, pseudoniem van Margaretha Drooglever Fortuyn-Leenmans (1909-1998). Na 1954 viel ze stil – er verscheen alleen postuum nog een bundel met nagelaten werk. »»

  0 stemmen


  Henry Dunant - Neri Sybesma-Knol

  Henry Dunant - Neri Sybesma-Knol Emeritus-hoogleraar Neri Sybesma-Knol behandelt niet alleen Henri Dunants leven, maar ook diens (vermeende) nalatenschap: het humanitair oorlogsrecht en uiteraard het Rode Kruis. »»

  0 stemmen


  Zo mooi als hier kan het in de hemel niet zijn - Christoph Schlingensief

  Zo mooi als hier kan het in de hemel niet zijn - Christoph Schlingensief ‘Iedereen heeft kankercellen, maar of die uitbreken of niet is een kwestie van geluk. En ik had dus geen geluk’, schrijft Christoph Schlingensief in Zo mooi als hier kan het in de hemel niet zijn. »»

  0 stemmen


  Eindpunt en andere gedichten - John Updike

  Eindpunt en andere gedichten - John Updike De laatste publicatie van de in 2009 overleden John Updike was een poëziebundel. Updike is vooral bekend geworden als prozaschrijver, maar hij heeft zijn hele leven ook gedichten geschreven. »»

  0 stemmen


  Filosoof-miljardair. De ongeautoriseerde biografie van Paul Fentener van Vlissingen - Mathijs Smit

  Filosoof-miljardair. De ongeautoriseerde biografie van Paul Fentener van Vlissingen - Mathijs Smit Eind jaren zeventig heeft Paul Fentener van Vlissingen het allemaal. Een liefdevolle vrouw, twee gezonde dochters, een kasteel bij Utrecht, een uitgestrekt Schots landgoed en een prachtige loopbaan. »»

  0 stemmen


  De dienstpieper - Maarten van Olst

  De dienstpieper - Maarten van Olst Het leven van de coassistent wist Anne Hermans een paar jaar geleden tot in detail te ontleden (De co-assistent, 2007). »»

  0 stemmen


  De apotheker van Auschwitz - Dieter Schlesak

  De apotheker van Auschwitz - Dieter Schlesak Over de Tweede Wereldoorlog zijn al heel wat getuigenissen afgelegd. »»

  0 stemmen


  Het kwaad van Elena - Claudia Piñeiro

  Het kwaad van Elena - Claudia Piñeiro In een indrukwekkend simpele stijl schetst Claudia Piñeiro in Het kwaad van Elena het ongemak en isolement van een parkinsonpatiënt. »»

  0 stemmen


  Verliefde zielen - Matt Ruff

  Verliefde zielen - Matt Ruff Wanneer iemand met twintig persoonlijkheden contact maakt met iemand anders, kunnen twintig relaties ontstaan. »»

  0 stemmen


  Dolgelukkig zijn wij - Annemarie Haverkamp

  Dolgelukkig zijn wij - Annemarie Haverkamp Dolgelukkig zijn wij is een waargebeurd verhaal. Annemarie en Bart verwachten hun eerste kind. »»

  0 stemmen


  Ijsland - Ronald Giphart

  Ijsland - Ronald Giphart Boek - De bekende hoofdpersoon in romans van Ronald Giphart, Giph, verblijft met zijn cabaretgroep Smulders op IJsland om een aantal dingen tegelijk te doen... »»

  0 stemmen


  Leer ons stil te zitten - Tim parks

  Leer ons stil te zitten - Tim parks Vijf jaar geleden kon Tim Parks niet ongestoord slapen. Elke nacht stond hij vijf, zes keer op om naar de wc te gaan en ondertussen werd hij gekweld door een scala aan pijnen. »»

  0 stemmen


  De grote Joseph - Anneloes Timmerije

  De grote Joseph - Anneloes Timmerije Carine is geen doorsnee veearts. Klein van stuk zoals de meeste Françaises, met pikante Parijse lingerie onder haar praktische plattelandskleren, en tegelijkertijd sterk als een beer en nergens bang voor. »»

  0 stemmen


  Boek: Obstructie - Suzanne Hazenberg

  Boek: Obstructie - Suzanne Hazenberg Suzanne Hazenberg gebruikt de obstipatie van haar hoofdpersoon als metafoor voor zijn vastlopende leven. »»

  0 stemmen


  Nemesis - Philip Roth

  Nemesis - Philip Roth De hoofdpersoon in de nieuwe, schitterende roman van Philip Roth, Nemesis, is een mens van goede wil. »»

  0 stemmen


  De grote zaal - Jacoba van Velde

  De grote zaal - Jacoba van Velde ‘De angst, de verstikkende angst is er weer. Een ondeelbaar ogenblik was ik in de zwarte tunnel, waarvan ik het einde niet kon zien. »»

  0 stemmen


  Besmet - bundel

  Besmet - bundel Dat meer dan alleen ziektes besmettelijk kunnen zijn, bewijst Besmet. »»

  0 stemmen


  Dr. C. Orbaan, röntgenoloog en longarts - Ina Orbaan

  Dr. C. Orbaan, röntgenoloog en longarts - Ina Orbaan In Dr. C. Orbaan, röntgenoloog en longarts beschrijft Ina Orbaan de opmerkelijke loopbaan van haar vader Constant (1890-1953). »»

  0 stemmen


  A fortunate man / Un métier idéal

  A fortunate man / Un métier idéal A Fortunate Man, oorspronkelijk verschenen in 1967, is het indrukwekkende verhaal over de huisarts Sassall. »»

  0 stemmen


  Verzetsman Gerrit Kastein 1910 - 1943

  Verzetsman Gerrit Kastein 1910 - 1943 Precies honderd jaar na zijn geboortedag verschijnt de biografie van neuroloog, psychiater en verzetsheld Gerrit Willem Kastein. ‘Een communistische intellectueel van een vreeswekkende koelbloedigheid’, zo luidt de ondertitel. »»

  0 stemmen


  De handen van Kalman Teller - Gauke Andriesse

  De handen van Kalman Teller - Gauke Andriesse De medische sector – en ook de juridische trouwens – komt er bekaaid vanaf in De handen van Kalman Teller. »»

  0 stemmen


Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd