U bent nu hier:

Arts n.p.

Publicatie Nr. 11 - 16 maart 2012
Jaargang 2012
Rubriek Column
Auteur Emile Keuter
beeld: Thinkstock beeld: Thinkstock

Mijn moeder is al oud, maar geenszins der dagen zat. Hoewel de tijd haar tanden steeds steviger in haar vlees vastbijt, is haar geest helder. Enige tijd geleden vroeg ze iets wat ze had moeten weten en ik zei: ‘Maar je bent toch arts?’

Haar antwoord vond ik nogal raak. ‘Ik was arts.’ En zo is het ook. Het doet pijn, maar als je al lang geleden met pensioen bent gegaan, ben je geen arts meer. Daarvoor is het vak te moeilijk. We hebben een prachtig vak. De voldoening van een goed verlopen patiëntencontact is enorm. Maar datzelfde patiëntencontact is ook nodig om onze expertise te onderhouden en de zaken scherp te blijven zien. Voor een arts staat altijd een patiënt centraal. Daarom blijven we bezig.

Patiëntencontact houdt je scherp, maar ook nederig en bescheiden. Dat is voor de meesten van ons maar goed ook, want enig narcisme is veel collega’s niet vreemd en de secundaire arbeidsvoorwaarden van de artsenij zijn enorm. Artsen zijn de meest geliefde vrijgezellen op datingsites (onbegrijpelijk en waarschijnlijk samenhangend met onwetendheid).

Vraag aan een slim Marokkaans meisje wat ze wil worden en het antwoord is arts. Iedereen houdt van ons (redacteuren van kranten uitgezonderd). Het moet lastig zijn die status te verliezen als je geen arts meer bent. Misschien is het voor hoogleraren met emeritaat nog wel erger.

De schier almachtige positie van de ouderwetse hoogleraar is nog enigszins vol te houden als je een goed arts bent en daar je voldoening uit put. De faux pas van professor Tulleken n.p. was vooral zo pijnlijk omdat hij een echt goede hoogleraar en arts was.

Onlangs twitterde Herre Kingma dat de superdronken Twentse jeugd zelf moet betalen voor zijn ziekenhuisopname in verband met comazuipen. Het interesseert hem geen fluit hoe ze dat dan gaan betalen. Ze doen het toch zelf? Op het eerste gezicht heeft het wel wat. Een beetje zoals je tegen sommige uitspraken van Geert Wilders aan zou kunnen kijken. Inderdaad is het de vraag of het verzekeringsgeld zo goed besteed wordt. Totdat het je kind of je patiënt is natuurlijk. En daarmee is maar weer eens onderstreept: Herre Kingma was arts.

Emile Keuter

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?Bert Keizer Ivan Wolffers Veldwerkers
Luc Bonneux Marcel Levi

Reacties op columns

  De prijs van het opleiden - Paul Brand

  Reactie: 'Ik ben eigenlijk wel een beetje (blij) verbaasd. In mijn opleidingstijd kwam slechts hoogst zelden e...'  »»
  Reacties: 2 reacties


  Een mirakel - Hugo Keuzenkamp

  Reactie: 'Als kersvers bestuurlid van onze huisartsvereniging ben ik vorig jaar met enkele ervaren onderhande...'     


  Droevige poppenkast - Bert Keizer

  Reactie: 'Wat een treffend tafereel... En het is pijnlijk om te constateren dat dit nog vaak voorkomt... Vorig...'     


  Polyfarmacie - Jos van Bemmel

  Reactie: 'Waar te beginnen zou ik ook niet weten. Wat me wel op valt is dat er geen homeopathisch middel tusse...'     


  Vrije artsenkeuze - Eveline Knibbeler

  Reactie: 'Alleen algemene bekendheid en tevens bekendheid bij uw vertegenwoordiger in de tweede kamer kan miss...'     


Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd