U bent nu hier:

Arts n.p.

Publicatie Nr. 11 - 16 maart 2012
Jaargang 2012
Rubriek Column
Auteur Emile Keuter
beeld: Thinkstock beeld: Thinkstock

Mijn moeder is al oud, maar geenszins der dagen zat. Hoewel de tijd haar tanden steeds steviger in haar vlees vastbijt, is haar geest helder. Enige tijd geleden vroeg ze iets wat ze had moeten weten en ik zei: ‘Maar je bent toch arts?’

Haar antwoord vond ik nogal raak. ‘Ik was arts.’ En zo is het ook. Het doet pijn, maar als je al lang geleden met pensioen bent gegaan, ben je geen arts meer. Daarvoor is het vak te moeilijk. We hebben een prachtig vak. De voldoening van een goed verlopen patiëntencontact is enorm. Maar datzelfde patiëntencontact is ook nodig om onze expertise te onderhouden en de zaken scherp te blijven zien. Voor een arts staat altijd een patiënt centraal. Daarom blijven we bezig.

Patiëntencontact houdt je scherp, maar ook nederig en bescheiden. Dat is voor de meesten van ons maar goed ook, want enig narcisme is veel collega’s niet vreemd en de secundaire arbeidsvoorwaarden van de artsenij zijn enorm. Artsen zijn de meest geliefde vrijgezellen op datingsites (onbegrijpelijk en waarschijnlijk samenhangend met onwetendheid).

Vraag aan een slim Marokkaans meisje wat ze wil worden en het antwoord is arts. Iedereen houdt van ons (redacteuren van kranten uitgezonderd). Het moet lastig zijn die status te verliezen als je geen arts meer bent. Misschien is het voor hoogleraren met emeritaat nog wel erger.

De schier almachtige positie van de ouderwetse hoogleraar is nog enigszins vol te houden als je een goed arts bent en daar je voldoening uit put. De faux pas van professor Tulleken n.p. was vooral zo pijnlijk omdat hij een echt goede hoogleraar en arts was.

Onlangs twitterde Herre Kingma dat de superdronken Twentse jeugd zelf moet betalen voor zijn ziekenhuisopname in verband met comazuipen. Het interesseert hem geen fluit hoe ze dat dan gaan betalen. Ze doen het toch zelf? Op het eerste gezicht heeft het wel wat. Een beetje zoals je tegen sommige uitspraken van Geert Wilders aan zou kunnen kijken. Inderdaad is het de vraag of het verzekeringsgeld zo goed besteed wordt. Totdat het je kind of je patiënt is natuurlijk. En daarmee is maar weer eens onderstreept: Herre Kingma was arts.

Emile Keuter

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?Bert Keizer Ivan Wolffers Veldwerkers
Luc Bonneux Marcel Levi

Reacties op columns

  Uw bakker, uw dokter -Ivan Wolffers

  Reactie: 'Beste Ivan, Ik heb jouw column nu twee keer doorgelezen en net als collega Terpstra kan ik er geen ...'     


  Druppels - Marcel Levi

  Reactie: 'Marcel Levi zijn verbazing over het niet transparante zorgstelsel is terecht. Tevens deel ik zijn me...'  »»
  Reacties: 4 reacties


  De prijs van het opleiden - Paul Brand

  Reactie: 'Het is inderdaad wat kortzichtig gesteld. Heeft het niet te maken met hoe wij onze AIOS en ANIOS beg...'  »»
  Reacties: 5 reacties


  Nog bedankt - Eva Vogel

  Reactie: 'We hebben het altijd over de zusterpost en geen verpleegkundigenpost.Verpleegkundigen lopen al lang ...'     


Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd