Blogs & columns
Ivan Wolffers
2 minuten leestijd
Column

Aloë vera - Ivan Wolffers

14 reacties

Na een jaar of twaalf had mijn lieve vrouw ineens weer herpes op de rand van haar neus. Het was lang weggebleven. Het moet een moment van onachtzaamheid zijn geweest. Ze voelt het altijd opkomen en neemt dan onmiddellijk maatregelen. Ze is gewend het zelf te behandelen op manieren waar ik geen verstand van heb. Lysine slikken, geen granen eten, wel abrikozen en mango. Ze stuurde me naar een natuurdrogist waar ik 100 procent zuivere aloë vera-gel moest kopen. ‘We hebben alleen 99,9 procent’, zei de verkoopster. Ik was er tevreden mee.

Ze bleef in huis, want deze zomer werden we wel erg verwend met veel zon en dat verdraagt haar neus slecht. Elke ochtend bak ik een omeletje voor haar, terwijl zij in een vergrootspiegel kijkt of het al minder wordt. ‘Soms duurt het wel zeven weken voor het helemaal verdwenen is’, zegt ze.

Na twee weken was het nog niet verbeterd, maar we hadden tickets gekocht om vier dagen naar Rome te gaan. Wat moest mijn vrouw in een hete stad waar altijd de zon schijnt? De hele dag op de kamer in de airco zitten? ‘Zou ik er zonbescherming op mogen smeren?’ vroeg mijn vrouw. ‘Want anders moeten we maar niet gaan.’

‘Dat moet je aan een echte dokter vragen en niet aan mij’, zei ik, altijd op mijn hoede om me niet te veel met de gezondheid van mijn geliefden te bemoeien.

Voor diezelfde dag was er nog een plekje bij de dermatoloog. De vraag was simpel. ‘Kan ik morgen naar Rome?’ Dat wist de dermatoloog niet. ‘Wat kan ik er nu eigenlijk het beste opsmeren?’ informeerde mijn vrouw nog. ‘Tja’, zei de dermatoloog. Ze had wel een pleistertje om erop te plakken in haar bureaulade. ‘Binnen in mijn neus is het ook onrustig. Kunt u zien of dat ook herpes is?’

‘Dat is mijn gebied niet’, zei de dermatoloog. ‘Ik zal u een verwijsbrief voor de kno-arts geven.’

Onmiddellijk liepen we naar die afdeling, maar daar konden we niet terecht. ‘Vol’, zei de dame achter de balie.

‘Maar kan iemand niet even in de neus van mijn vrouw kijken of er herpesblaren te zien zijn?’ vroeg ik.

Het kon twee dagen later wel, maar toen voelde mijn vrouw niets meer in haar neus. De kno-arts zei dat het best herpes geweest kon zijn. ‘Het is nu rustig’, zei hij. ‘Maar dit deel van de neus hoort echt nog wel bij het terrein van de dermatoloog. Die had er best even in kunnen kijken.’


Ach, mijn vrouw doet het zelf allemaal maar. Die vlucht naar Rome hadden we al onmiddellijk gecanceld en ze smeert elke dag aloë vera op de plekken en houdt rust. We gaan nu week vier in. Is het vreemd als mijn vrouw straks zal denken dat je niets aan een arts hebt, maar wel aan een product van de natuurwinkel?

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Jeroen J.A.S. Tromp

    huisarts , Castricum

    Na nog eens deze column gelezen te hebben wil ik toch een reactie geven.
    Naar mijn bescheiden mening hebben mw. Bloem en dhr. Wolffers niet een goede keuze van arts gemaakt. De beste deskundige voor haar probleem is/was volgens mij haar huisarts en n...iet de specialist die toen hij/zij niet direct een oplossing had voor de vraag van de patiënt meteen met de oplossing van een andere specialist op de proppen komt die echter geen probleem meer kon vinden. Ook kosten- technisch geen goedkope keus door onze columnist, en hij zal toch niet vergeten zijn dat we in Nederland een zeer goede eerste lijns gezondheidszorg bezitten.

  • W. van der Pol

    ziekenhuisapotheker, Delft

    Hoewel ik de portee van het verhaal niet helemaal doorgrond, is er als apotheker wel meer over te zeggen. Sowieso zou het niet verkeerd zijn, wanneer er in de regio een apotheker te vinden zou zijn, die gespecialiseerd is in herpes, en alle middeltje...s in huis heeft, zodat de annuleringsverzekering bezwaar kan maken. (ik stel me op het standpunt dat apothekers meer ziekte gericht zouden moeten zijn, maar daarin ben ik een einzelgänger). Virustatica zijn ideaal om de uitbreiding in ernst en omvang tegen te gaan, de combinatie met antizonnebrandcreme factor 100 zou ik bovendien nog kunnen nakijken, terwijl u wacht. Mensen zijn net marmotten. Soms lopen ze de verkeerde poortjes door.

  • A.J. Oosting

    Dermatoloog, AMSTERDAM ZUIDOOST

    Beste Ivan,
    Ik ben het eens met de collega's, een ongecompliceerde herpes simplex infectie is self limiting en een collega huisarts had dat kunnen vertellen. Ter info veel dermatologen durven prima in de neus te kijken en desnoods een herpes kweek va...n dit gebied af te nemen als de herpetiform geranschikte vesikels niet duidelijk zichtbaar aanwezig zouden zijn.

  • Bart Bruijn

    Huisarts, STREEFKERK

    @ van wijk: Ik voel mij toch geroepen even te reageren op de ironische, ja, humoreske reactie van coll. van Wijk met een oproep aan Ivan Wolffers: blijf ons alsjeblieft van je wel en wee op de hoogte houden! Ten eerste lees ik het graag, (leuk is mee...stal niet het juiste woord,) ten tweede leer ik er veel van.

    Je collumn, Ivan is een echte bijdrage!

  • N.A. Terpstra

    huisarts, HOOGKARSPEL

    Ik ben het eens met vdMeulen, dit KAN niet waar zijn. Ik geloof in ironie! Misschien had zijn vrouw L-Lysine tabletten of natrium prospectus in korrelvorm kunnen proberen?

  • J.S.B. van Wijk

    huisarts waarnemer, ROTTERDAM

    Als bekende medische schrijver mag je kennelijk ongestraft zeuren, doorzeuren, een collum vol; het lijkt interessant: herpes op de neus, al 4 weken, wat erg toch. Gelukkig nu even niet over de prostaat.
    Jacob van Wijk, huisarts-waarnemer

  • M.M.M. Mulder

    huisarts, ZEIST

    Met stijgende verbazing las ik de column van Ivan Wolffers in MC van 15 augustus jl.
    Hierin illustreert hij hoe ook hoogopgeleiden misbruik maken van specialistische zorg, en zo de kosten van de gezondheidszorg nodeloos opschroeven.
    Waarom is zijn v...rouw niet gewoon naar de huisarts gegaan waar ze ongetwijfeld dezelfde dag terecht had gekund? Deze is bij uitstek toegerust om zorgen bij kleine kwalen te ontzenuwen. Deze had nogmaals het selflimiting karakter van herpes simplex uit de doeken kunnen doen. Deze had simpelweg aangeraden een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor op de neus te smeren als mevrouw zoveel angst voor zonneschijn heeft. Eventueel zou ze een charmante breedgerande hoed kunnen dragen, waarmee ze zeker in Rome goede sier zou maken.
    Nee, als vanzelfsprekend wordt de huisarts gepasseerd en krijgt mevrouw een (spoed?) plek bij de specialist, die inderdaad niet is toegerust of opgeleid om huisartsenwerk te doen.

  • Freek van der Meulen

    huisarts, AMERSFOORT

    Beste Ivan, leuk hé, dat onze collega's zo serieus reageren op jouw amusante stukje waar de ironie vanaf druipt! Ze geloven toch niet echt dat je voor iets, wat met een vergrootspiegel nauwelijks te zien is, überhaupt een dokter, laat staan een gelee...rde en dure specialist hoeft lastig te vallen?! En dat jij jezelf geen goede dokter noemt vond ik ook wel lief om met Youp te spreken! Groetjes van een nog niet ironische dokter.

  • M.A. Folkeringa-de Wijs

    huisarts, GOUTUM

    Beste Ivan,
    Dank wederom voor een column die tot nadenken stemt. Ik hoop dat het inderdaad uw vrouw aan het denken heeft gezet en dan hoop ik tevens dat ook haar conclusie zal zijn dat ze beter af was geweest als ze gewoon, kostenbesparend naar haar ...huisarts was gegaan. Dan had dezelfde arts zowel in als op haar neus gekeken. Mocht ze toch liever zelfredzaam zijn. Dan kan zij zich ook wenden tot thuisarts.nl, voor evidence based adviezen, ook bij herpes.

  • Carla. Aalders

    huisarts, HEERHUGOWAARD

    Nog goedkoper: kijk op www.thuisarts.nl Zoek op koortslip !

  • A. Schaafstra

    Huisarts, AMSTERDAM

    Wat had ik graag die vraag "kan ik morgen naar Rome" willen beantwoorden op mijn spreekuur! Dat had een bezoek aan een prachtige stad opgeleverd en had bovendien twee zeer onnodige specialistenbezoeken alsmede een zeer onterechte deuk in het artsen-v...ertrouwen bij Mw Wolffers gescheeld.

    Of missen we soms met z'n allen een onderliggende boodschap in dit relaas, want wie canceled nou onmiddellijk een vlucht naar Rome en bezoekt nog dezelfde dag een specialist voor een hinderlijke, maar onschuldige self-limiting "kleine kwaal"?

  • Jos Rensing

    huisarts, 'S-GRAVENHAGE

    Deze casus beschrijft wat er gebeurt als een patiënt op eigen houtje in het wilde weg zich een weg door de 2e lijn probeert te banen.
    Daarbij kennelijk gesteund door de echtgenoot, een BD'er (bekende dokter).
    En dat voor een onschuldig en self-limiti...ng probleem.
    En dat beschreven door een (oud?) huisarts die toch beter zou moeten weten.
    Beste Ivan: als je zezelf zo incompetent voelt adviseer een volgende keer jouw echtgenote de huisarts te raadplegen.
    En post aut propter de aloë vera gaat het echt wel over.
    Dat heb je zo met self limiting kwesties.

  • Jos Rensing

    huisarts, 'S-GRAVENHAGE

    Deze casus beschrijft wat er gebeurt als een patiënt op eigen houtje in het wilde weg zich een weg door de 2e lijn probeert te banen.
    Daarbij kennelijk gesteund door de echtgenoot, een BD'er (bekende dokter).
    En dat voor een onschuldig en self-limiti...ng probleem.
    En dat beschreven door een (oud?) huisarts die toch beter zou moeten weten.
    Beste Ivan: als je zezelf zo incompetent voelt adviseer een volgende keer jouw echtgenote de huisarts te raadplegen.
    En post aut propter de aloë vera gaat het echt wel over.
    Dat heb je zo met self limiting kwesties.

  • Bart Bruijn

    Huisarts, STREEFKERK

    Mogelijk hebt u zich toch een beetje teveel bemoeid met de gezondheid van uw geliefden. Mij valt op dat de HUISARTS, de autoriteit bij uitstek in dezen en die u twee specialistenbezoeken had kunnen besparen en die uw geliefde uitstekende uitleg had k...unnen verschaffen over deze aandoening, wat voor de volgende episode wellicht veel leed had kunnen schelen, is overgeslagen.

    Jammer.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.