U bent nu hier:

In de portemonnee

Publicatie Nr. 12 - 23 maart 2012
Jaargang 2012
Rubriek Praktijkperikel

Vanochtend een gesprek gevoerd over een second opinion vanwege oogklachten. Mijn patiënt is vanuit Zuidoost-Brabant naar een oogziekenhuis in de Randstad geweest en wil nu mijn mening polsen. De operatie die hij moet ondergaan in verband met glaucoom blijkt daar niet anders te zijn dan hier. Maar hij vraagt zich af of hij de ingreep beter daar kan laten uitvoeren, omdat het een gespecialiseerde kliniek is.

De voors en tegens bespreken we. Ook de nazorg komt aan bod; dicht bij huis is die eenvoudiger te regelen, vanzelfsprekend. Daar kan de patiënt wel in mee gaan. Uiteindelijk is zijn belangrijkste argument om zich toch niet in het Westen te laten opereren, dat hij dan hotelkosten maakt die hij zelf moet betalen.

Ik vraag me bij de huidige bezuinigingsronde voortdurend af: wie kun je beter betrekken bij het beheersen van de kosten dan de patiënt zelf? Die neemt verstandige beslissingen zodra hij de consequenties in de portemonnee voelt. Patiënten kunnen daarom als geen ander medeverantwoordelijk worden gemaakt voor de kosten. Maar als het hierom gaat, staan ze nu buitenspel.

Hieronder ziet u de reacties op dit bericht. Plaats ook uw reactie! Ziet u geen reactieformulier? (1)

"De huisarts is als poortwachter dé adviseur van de patient, zeker in deze tijd van concentratie en spreiding. Duidelijke voorlichting is daarbij cruciaal. Indien een second opinion is verkregen van een oogarts uit een ziekenhuis met een lange traditie ( sinds 1874) en de hoogste kwaliteitscijfes van professionals en patiënten, is het duidelijker te spreken over Het Oogziekenhuis Rotterdam ipv een oogziekenhuis in de randstad. Wellicht dat de hotelkosten dan minder overkomelijk zijn. De tijden dat de verzekeraars onze gereduceerde hotelkostenregeling vergoeden is helaas voorbij.

Met vriendelijke groeten

Kees Sol
RvB Het Oogziekenhuis"

, , - 23-03-2012 14:48

Columns | ReactiesOpinieartikelen | Praktijkperikelen | De Kwestie

Reacties op praktijkperikelen

  Abacadabra

  Reactie: 'Doet me denken aan een overdracht van een neurologische patiënt met een herseninfarct die voor tromb...'  »»
  Reacties: 4 reacties


  Idiote verzoeken

  Reactie: 'Collega's misschien moeten we met elkaar deze waanzin breder trekken. Want deze ongelooflijke flauwe...'  »»
  Reacties: 2 reacties


  Ach, het is maar een jaartje

  Reactie: 'Dan is het ook verstandig de richtlijnen te veranderen. Anders zegt de zorgverzekeraar in de toekoms...'     


Nieuwe rubriek

  De balans: 'Continu een soort oerstress'

  De balans: 'Continu een soort oerstress'  |  Judith Cohen: huisarts en docent aan de huisartsenopleiding, alleenstaande moeder, wil drie keer per week sporten, zingt in een band, zit in het bestuur van een theatergroep én heeft een nieuwe relatie. »»
  Reacties: 9 reacties


Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd