U bent nu hier:

In de portemonnee

Publicatie Nr. 12 - 23 maart 2012
Jaargang 2012
Rubriek Praktijkperikel

Vanochtend een gesprek gevoerd over een second opinion vanwege oogklachten. Mijn patiënt is vanuit Zuidoost-Brabant naar een oogziekenhuis in de Randstad geweest en wil nu mijn mening polsen. De operatie die hij moet ondergaan in verband met glaucoom blijkt daar niet anders te zijn dan hier. Maar hij vraagt zich af of hij de ingreep beter daar kan laten uitvoeren, omdat het een gespecialiseerde kliniek is.

De voors en tegens bespreken we. Ook de nazorg komt aan bod; dicht bij huis is die eenvoudiger te regelen, vanzelfsprekend. Daar kan de patiënt wel in mee gaan. Uiteindelijk is zijn belangrijkste argument om zich toch niet in het Westen te laten opereren, dat hij dan hotelkosten maakt die hij zelf moet betalen.

Ik vraag me bij de huidige bezuinigingsronde voortdurend af: wie kun je beter betrekken bij het beheersen van de kosten dan de patiënt zelf? Die neemt verstandige beslissingen zodra hij de consequenties in de portemonnee voelt. Patiënten kunnen daarom als geen ander medeverantwoordelijk worden gemaakt voor de kosten. Maar als het hierom gaat, staan ze nu buitenspel.

Hieronder ziet u de reacties op dit bericht. Plaats ook uw reactie! Ziet u geen reactieformulier? (1)

"De huisarts is als poortwachter dé adviseur van de patient, zeker in deze tijd van concentratie en spreiding. Duidelijke voorlichting is daarbij cruciaal. Indien een second opinion is verkregen van een oogarts uit een ziekenhuis met een lange traditie ( sinds 1874) en de hoogste kwaliteitscijfes van professionals en patiënten, is het duidelijker te spreken over Het Oogziekenhuis Rotterdam ipv een oogziekenhuis in de randstad. Wellicht dat de hotelkosten dan minder overkomelijk zijn. De tijden dat de verzekeraars onze gereduceerde hotelkostenregeling vergoeden is helaas voorbij.

Met vriendelijke groeten

Kees Sol
RvB Het Oogziekenhuis"

, , - 23-03-2012 14:48

Columns | ReactiesOpinieartikelen | Praktijkperikelen | De Kwestie

Reacties op praktijkperikelen

  Handig, die basis-ggz

  Reactie: 'Wederom een greep uit de “doolhoven” van de GGZ. Wederom een verbazingwekkend en merkwaardig relaas ...'     


  Wacht maar op uw U2-beurt

  Reactie: 'In 1949 introduceerde de Engelse vliegtuigbouwer de Havilland een nouveauté: het eerste straalaanged...'     


  ODDI

  Reactie: 'Het lijkt een beetje op de behandeling van het leven... Met fysiotherapie wordt je ook oud... Toch i...'  »»
  Reacties: 10 reacties


Artsen over kunst

  Geneeskunst vanuit het hart

  Geneeskunst vanuit het hart ‘What the heart thinks, the mouth speaks.’ Om echt te voelen wat je eigen hart denkt, is in het leven vaak een onaangekondigde trek aan de haren nodig om met je neus op de dagelijkse feiten te worden gedrukt. Patch Adams (Robin Williams). »»


MEER LEZERSVERHALEN

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd