U bent nu hier:

Spiralenhandel

Publicatie 05 maart 2013
Jaargang 2013
Rubriek Praktijkperikel

Toen mijn patiënte bij mij kwam om haar hormoonspiraal na vijf jaar te laten vervangen, bleek dat helaas niet te lukken. De touwtjes van de oude spiraal waren in het cervixkanaal verdwenen. Gelukkig was alleen de buitenverpakking van de nieuwe spiraal geopend. Zo kon ze deze meenemen naar de gynaecoloog om de spiraal daar te laten plaatsen. ’s Middags belde ze me op: ‘In het ziekenhuis zeggen ze dat ik de nieuwe spiraal niet mee mag nemen. Een nieuwe spiraal zit daar in ‘het pakket’ en ik moet er een afnemen van het ziekenhuis. En als ik hem teruggeef aan de apotheek, wordt de spiraal vernietigd. Dat is toch zonde!’


We waren het helemaal eens. De spiraal, gekocht voor 150 euro, was weliswaar vergoed door haar zorgverzekering, maar om deze nu in de prullenbak te laten gooien ging ons beiden te ver. Ik kon maar één advies bedenken: ‘Zet hem voor half geld op Marktplaats. Dan verricht je ook nog een goede daad: iemand die zich niet kan verzekeren voor anticonceptie is zo goedkoper uit!’

Hieronder ziet u de reacties op dit bericht. Plaats ook uw reactie! Ziet u geen reactieformulier? (2)

"Waar ik vooral op wil wijzen is de nodeloze verspilling. Een spiraal, waarvan alleen de buitendoos open is, mag niet mee naar het ziekenhuis voor plaatsing (DBC-redenen?) en kan ook niet naar de apotheek terug (als de doos dicht is zelfs ook niet, wat eenmaal afgeleverd is, wordt vernietigd!)"

F.S. Boukes, huisarts, SCHOONHOVEN - 19-04-2013 12:28

"Het advies om receptplichtige medicatie via Marktplaats te verhandelen kan ik nu niet echt verstandig noemen; dit is strafbaar. Andersom: zou u een patiënte adviseren eerst eens op Marktplaats te kijken als ze de prijs voor een Mirena IUD bij de apotheek te hoog vindt?"

K.M. van Nieuwenhuizen, Coassistent, NIJMEGEN - 05-03-2013 12:13

Columns | ReactiesOpinieartikelen | Praktijkperikelen | De Kwestie

Reacties op praktijkperikelen

  Handig, die basis-ggz

  Reactie: 'Wederom een greep uit de “doolhoven” van de GGZ. Wederom een verbazingwekkend en merkwaardig relaas ...'     


  Wacht maar op uw U2-beurt

  Reactie: 'In 1949 introduceerde de Engelse vliegtuigbouwer de Havilland een nouveauté: het eerste straalaanged...'     


  ODDI

  Reactie: 'Het lijkt een beetje op de behandeling van het leven... Met fysiotherapie wordt je ook oud... Toch i...'  »»
  Reacties: 10 reacties


Artsen over kunst

  Geneeskunst vanuit het hart

  Geneeskunst vanuit het hart ‘What the heart thinks, the mouth speaks.’ Om echt te voelen wat je eigen hart denkt, is in het leven vaak een onaangekondigde trek aan de haren nodig om met je neus op de dagelijkse feiten te worden gedrukt. Patch Adams (Robin Williams). »»


MEER LEZERSVERHALEN

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd