U bent nu hier:

RechtRecente artikelen over recht:

  Hoofdbehandelaar heeft ook wel eens vrij

   |  Dit item is beschikbaar als u bent ingelogd.
  Inloggen
   | Is de hoofdbehandelaar verantwoordelijk voor alles wat er met zijn patiënt gebeurt? Ook als hij geen dienst heeft en de zorg tijdig heeft overgedragen? Nee natuurlijk niet, denkt u vast. En gelukkig vindt het Centraal Tuchtcollege dat ook in onderstaande casus.    


  Landelijk schakelpunt is legaal

   |  De rechtbank Midden-Nederland heeft de vordering van de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) om de invoering en verdere ontwikkeling van een systeem voor het elektronisch uitwisselen van medische gegevens (het LSP) te verbieden, afgewezen. De rechtbank oordeelde dat de manier waarop de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) het systeem heeft ingericht, niet in strijd is met de wet. Zo is uitwisseling van de gegevens alleen mogelijk als de patiënt uitdrukkelijk toestemming heeft gegeven. Een waarnemend huisarts die de medische gegevens opvraagt, krijgt een deel van het dossier van de huisarts te zien (de ‘professionele samenvatting’). De patiënt kan bepaalde gegevens van inzage uitsluiten. De wettelijk vereiste beveiliging is voldoende gewaarborgd. Huisartsen die gegevens beschikbaar stellen voor raadpleging via het LSP schenden hun medisch beroepsgeheim niet. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Melden kindermishandeling niet de enige weg

   |  Huisartsen doen iets verkeerd, want politie en scholen melden veel vaker een vermoeden van kindermishandeling dan zij, aldus Nieuwsuur vorige week. Te kort door de bocht, reageert vertrouwensarts AMK Lia Jak. ‘Het gaat om handelen, niet om melden.’ »»
  Reacties: 3 reacties


  Arts-acupuncturist vrijgesteld van btw

  Arts-acupuncturist vrijgesteld van btw  |  Een arts met een praktijk voor natuurgeneeskunde die acupunctuur toepast hoeft over deze behandelingen geen omzetbelasting te betalen. Dat heeft… »»
  Reacties: 3 reacties


  Stamcelarts krijgt BIG-registratie terug

  Stamcelarts krijgt BIG-registratie terug  |  De Nederlandse arts Robert Trossel die in 2010 door het Britse tuchtcollege uit zijn ambt werd gezet, mag zijn beroep weer uitoefenen. De Raad van State… »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Longartsen dagen de staat voor rechter

  Longartsen dagen de staat voor rechter  |  Longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker hebben een volgende stap gezet in hun strijd tegen het roken. Ze dagen… »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Euthanasie in de psychiatrie beter toetsen

  Euthanasie in de psychiatrie beter toetsen  |  Het toetsen van artsen die euthanasie verlenen aan psychiatrische patiënten, is een heikele zaak. De regionale toetsingscommissies zouden hierbij ondersteund kunnen worden door een centrale toetsingscommissie. Dat komt ook de transparantie ten goede. »»
  Reacties: 3 reacties


  Schippers moet schorsing cardiologen Ruwaard beter motiveren

  Schippers moet schorsing cardiologen Ruwaard beter motiveren  |  Minister van Volksgezondheid Edith Schippers moet een nieuw besluit nemen over de verlengde schorsing van drie cardiologen van… »»
  Reacties: 1 reactie


  Gebrek aan regie kan strafbaar zijn

  Gebrek aan regie kan strafbaar zijn  |  Met zijn oordeel over de Hoornse gynaecoloog die betrokken was bij een slecht afgelopen bevalling, heeft het Gerechtshof Amsterdam de typisch tuchtrechtelijke thema’s regievoering en informed consent het strafrecht ingetrokken. Het kan worden opgevat als een tik op de vingers van het Centraal Tuchtcollege. Vijf vragen over deze opmerkelijke uitspraak. »»
  Reacties: 2 reacties


  Rechter op de stoel van de arts

  Rechter op de stoel van de arts  |  In een recente uitspraak van het Gerechtshof Leeuwarden geeft de rechter een eigenzinnige interpretatie van de begrippen ‘generiek’ en ‘therapeutisch inwisselbaar’. Als dat vonnis overeind blijft, heeft dat verstrekkende gevolgen. »»
  Reacties: 1 reactie


NASCHOLING

Alcoholgebruik van de patiënt

Met casus en rondetafelgesprek.
Volg de nascholing »»

De Kwestie

E-mailen zonder beveiligde verbinding
Een huisarts wordt dringend door een medewerker van een ggz-instelling verzocht de brief over haar patiënt per mail toe te sturen. Als dit niet via een veilige verbinding kan, faxt zij het echter liever. Is zij nu gek, vraagt ze zich af, of hij?

Lees meer en reageer

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd