U bent nu hier:

RechtRecente artikelen over recht:

  Inspecteur-generaal Ronnie van Diemen: ‘Wie het goed doet, hoeft voor ons niet bang te zijn’

     |  Dit item is beschikbaar als u bent ingelogd.
  Inloggen
   | Dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de laatste tijd haar tanden laat zien, daar wil inspecteur-generaal Ronnie van Diemen niets van weten. Wel is er in de twee jaar na haar aantreden het nodige veranderd: ‘We letten scherper op instellingen en zorgverleners die door het ijs dreigen te zakken.’    


  IGZ in beroep tegen berisping cardiologen

  IGZ in beroep tegen berisping cardiologen  |  De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van het Regionaal Tuchtcollege in Den Haag waarin drie cardiologen van het voormalig Ruwaard… »»
  Reacties: 2 reacties


  Beëindigen behandelingsovereenkomst vraagt ook na geweld om zorgvuldigheid

   |  Psychiater beëindigt na ernstige bedreiging door klaagster van een verpleegkundige de behandelingsovereenkomst met klaagster en ontzegt haar de toegang tot het terrein van de ggz-instelling. Het regionaal tuchtcollege is van oordeel dat de behandelend psychiater onvoldoende zorg heeft gedragen voor de continuïteit van zorg door het abrupt beëindigen van de relatie. Dit klachtonderdeel is gegrond. Wat betreft het terreinverbod is het regionaal tuchtcollege van oordeel dat klaagster hierdoor niet is geschaad in haar gezondheid, zodat dit onderdeel wordt afgewezen. Volgt een waarschuwing. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Niet blindstaren op andermans oordeel

   |  Dit item is beschikbaar als u bent ingelogd.
  Inloggen
   | Een vrouw komt op de Spoedeisende Hulp na een collaps met bewustzijnsverlies. De SEH-arts in opleiding stelt, na uitgebreid onderzoek en overleg met de supervisor, de waarschijnlijkheidsdiagnose hyperventilatie en stuurt haar – volgens het tuchtcollege terecht – naar huis.    


  Gynaecoloog is niet altijd verantwoordelijk voor verloskundige

   |  Een ex-zwangere klaagt een gynaecoloog aan naar aanleiding van het ontstaan van een rectovaginaal fistel na het hechten van een bij de bevalling ontstane ruptuur. De verloskundige, die onder supervisie zou staan, zou die handeling onjuist hebben uitgevoerd en de gynaecoloog zou als supervisor en hoofdbehandelaar meer verantwoordelijkheid hebben moeten nemen. De tuchtrechter wijst erop dat een verloskundige aan de Wet BIG eigen bevoegdheden kan ontlenen en dat er geen reden was voor de gynaecoloog om de behandeling over te nemen. Volgt afwijzing van de klacht. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Opvallende uitspraken tuchtcolleges/rechtbank

   |  Elke week selecteren KNMG-juristen opvallende uitspraken in het gezondheidsrecht. Een volledig overzicht kunt u vinden op medischcontact.nl/recht Tegen uitspraken van regionale tuchtcolleges kan tot zes weken na de uitspraak nog hoger beroep worden aangetekend. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Hoofdbehandelaar heeft ook wel eens vrij

   |  Dit item is beschikbaar als u bent ingelogd.
  Inloggen
   | Is de hoofdbehandelaar verantwoordelijk voor alles wat er met zijn patiënt gebeurt? Ook als hij geen dienst heeft en de zorg tijdig heeft overgedragen? Nee natuurlijk niet, denkt u vast. En gelukkig vindt het Centraal Tuchtcollege dat ook in onderstaande casus.    


  Landelijk schakelpunt is legaal

   |  De rechtbank Midden-Nederland heeft de vordering van de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) om de invoering en verdere ontwikkeling van een systeem voor het elektronisch uitwisselen van medische gegevens (het LSP) te verbieden, afgewezen. De rechtbank oordeelde dat de manier waarop de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) het systeem heeft ingericht, niet in strijd is met de wet. Zo is uitwisseling van de gegevens alleen mogelijk als de patiënt uitdrukkelijk toestemming heeft gegeven. Een waarnemend huisarts die de medische gegevens opvraagt, krijgt een deel van het dossier van de huisarts te zien (de ‘professionele samenvatting’). De patiënt kan bepaalde gegevens van inzage uitsluiten. De wettelijk vereiste beveiliging is voldoende gewaarborgd. Huisartsen die gegevens beschikbaar stellen voor raadpleging via het LSP schenden hun medisch beroepsgeheim niet. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Melden kindermishandeling niet de enige weg

   |  Huisartsen doen iets verkeerd, want politie en scholen melden veel vaker een vermoeden van kindermishandeling dan zij, aldus Nieuwsuur vorige week. Te kort door de bocht, reageert vertrouwensarts AMK Lia Jak. ‘Het gaat om handelen, niet om melden.’ »»
  Reacties: 3 reacties


  Arts-acupuncturist vrijgesteld van btw

  Arts-acupuncturist vrijgesteld van btw  |  Een arts met een praktijk voor natuurgeneeskunde die acupunctuur toepast hoeft over deze behandelingen geen omzetbelasting te betalen. Dat heeft… »»
  Reacties: 3 reacties


NASCHOLING

Alcoholgebruik van de patiënt

Met casus en rondetafelgesprek.
Volg de nascholing »»

Uw verhaal in de eindejaarsglossy?

Gezocht: verhalen over kunst
Welk kunstwerk of welke kunstenaar heeft u het meest geïnspireerd, getroost, opgewonden, geraakt, gevormd?

Stuur uw verhaal voor de eindejaarsglossy uiterlijk 3 december in!

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd