Laatste nieuws
1 minuut leestijd
Wetenschap

Gevoelige periode voor coeliakie

Plaats een reactie

Kinderen die tussen hun vierde en zesde levensmaand aan gluten worden blootgesteld, hebben een lager risico op het krijgen van coeliakie, dan kinderen die voor of na dat betrekkelijk korte tijdsinterval met gluten te maken krijgen. Amerikaanse onderzoekers van de universiteit van Colorado in Denver onder aanvoering van Jill Norris hebben dat vastgesteld. Het verslag van hun onderzoek is te lezen in JAMA van 18 mei.



Norris c.s. gingen het mogelijk verband tussen tijdstip van blootstelling aan gluten in graanproducten en het later optreden van coeliakie na bij kinderen met een genetische predispositie voor de ziekte. In de prospectieve, observationele studie werden daartoe 1560 kinderen geïncludeerd met een dergelijk verhoogd risico of met een verhoogd risico op diabetes I (zoals afgeleid uit hun familiegeschiedenis). De gemiddelde follow-up was 4,8 jaar.



Resultaten: kinderen die in de eerste drie maanden met gluten (via onder andere tarwe, gerst en roggeproducten) in aanraking komen, hebben een vijf maal hogere kans op coeliakie dan kinderen die voor het eerst gluten krijgen op een leeftijd van vier tot zes maanden. Kinderen die pas na de zevende maand voor het eerst gluten consumeren hebben een licht verhoogd risico vergeleken met de groep uit het interval.



Volgens de onderzoekers zijn deze resultaten (gezien de bestudeerde populatie) uitsluitend van toepassing op kinderen die al een genetisch verhoogd risico op de ziekte lopen. Ze kunnen bovendien de mogelijkheid niet uitsluiten dat vroege blootstelling aan gluten domweg leidt tot een vervroegd optreden van coeliakie en dat op de langere termijn uiteindelijk alle blootgestelde hoogrisicokinderen de ziekte zullen krijgen. Alleen cohortstudies met een veel langere follow-up kunnen op dat punt helderheid verschaffen. Commentator Richard Farrel voegt daar in dat verband nog aan toen dat alleen grote prospectieve studies de complexe set van factoren, die bestaat uit elementen van het dieet, een onvolgroeid immuunsysteem en genetische predisposities, kunnen ontrafelen. \<\< HM

Wetenschap
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.