U bent nu hier:

550 mensen sterven aan overdosis morfine

Publicatie 11 maart 2013
Jaargang 2013
Rubriek Nieuws
Auteur Simone Paauw

Jaarlijks sterven ongeveer 550 mensen aan een overdosis morfine. In deze gevallen wordt de dosering de laatste dag voor het overlijden sterk opgehoogd én geeft de arts aan dat die dosering hoger was dan nodig voor pijnbestrijding. Dat blijkt uit een uitzending van Nieuwsuur.

Beeld: Thinkstock Beeld: Thinkstock

Het programma onderzocht of situaties zoals in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis op grotere schaal voorkomen in Nederland. Vorig jaar kwam naar voren dat daar bij een aantal patiënten in strijd met de richtlijnen morfine zou zijn gebruikt om overlijden te bespoedigen.

Agnes van der Heide, hoogleraar besluitvorming rond levenseinde aan het Erasmus MC, keek op verzoek van Nieuwsuur naar de gegevens van het laatste landelijke Sterfgevallenonderzoek. Zij stelt dat morfine niet is bedoeld om het levenseinde of het stervensproces te versnellen of euthanasie toe te passen en dat er eigenlijk sprake is van ‘verborgen euthanasie’. Ook vindt ze dat deze gevallen zouden moeten worden gemeld en dat artsen zich zouden moeten houden aan de regels en richtlijnen die zijn opgesteld voor euthanasie. Zij vreest uitholling van de euthanasiewetgeving.

Cardioloog en OMS-bestuurder Marcel Daniëls en hoogleraar medische ethiek Hans van Delden stellen in de uitzending van Nieuwsuur dat er sprake is van een gebrek aan kennis onder artsen, dat het gebruik van morfine op deze manier een vorm van onprofessionele pijnbestrijding is en geen goede medische zorg.

Simone Paauw

Video Nieuwsuur

Nieuwsuur: Morfine gebruikt voor verborgen euthanasie

Lees ook:

Online gepubliceerd op: 11 maart 2013

Hieronder ziet u de reacties op dit bericht. Plaats ook uw reactie! Ziet u geen reactieformulier? (1)

"WAt een onzin, weer een academicus die haar eigen vakgebied wat wil oppompen zodat de artsen in het veld straks een hoop regelgeving over zich heen krijgen en een protocol met bijhorende papierwinkel moeten volgen eer de pijn lijdende patient een ampoule morfine krijgt.
Als palliatieve sedatie straks dankzij extra regelgeving niet meer kan is de patient de dupe."

G.R.I. Slock, huisarts, SLUIS - 15-03-2013 09:55Laatste nieuws | Achter het nieuws | Nieuwsbrief | Actuele dossiers

Laatste reacties:

    Rapport Tuitjenhorn vanmiddag openbaar

    Reactie: 'Of er sprake is van een strafbaar feit oordeelt de rechter in dit land, niet het OM of IGZ, die kunn...'  »»
    Reacties: 1 reactie


    Samenwerking

    Reactie: '"Institutionele verdamping van individuele toerekeningsvatbaarheid" komt in mij op bij het lezen ove...'     


Meer op de reactiepagina »

Tweets

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd