Laatste nieuws
1 minuut leestijd

Filmfestival Film by the Sea

23 reacties

Welke films moet elke arts gezien hebben? Op initiatief van Medisch Contact is een commissie samengesteld die daarover na gaat denken. Deze commissie komt in de loop van dit jaar met een lijstje van 25 titels. Die films zullen worden vertoond tijdens de 15e editie van het internationale filmfestival Film by the Sea dat van 13 tot en met 22 september wordt gehouden in Vlissingen.

In de commissie zitten onder anderen Inez de Beaufort, hoogleraar medisch ethiek, Ivan Wolffers, arts, schrijver en MC-columnist, Marlies Veldhuijzen van Zanten, oud-staatssecretaris en specialist ouderengeneeskunde en Leen van Leersum, voorzitter van de Raad van Bestuur van Emergis. 

Medisch Contact is ook geïnteresseerd in úw mening. Welke films horen in de top tien en vooral waarom? De kaarten zijn inmiddels verloot en de winnaar heeft bericht ontvangen. U kunt uiteraard filmtips blijven insturen. Reageer hieronder.

Meer lezen over het filmfestival: filmbythesea.nl

Uw top 3 tot nu toe:

  1. A beautiful mind
  2. Amour
  3. Intouchables

En verder werden meermalen genoemd:

Het jurybesluit:

<script src="http://widgets.twimg.com/j/2/widget.js" wmode="opaque"></script><script>new TWTR.Widget({version: 2, type: 'search', search: 'FBTS2013', interval: 6000, title: '', subject: '#FBTS2013', width: 600, height: 50, theme: { shell: { background: '#76bee7', color: '#ffffff' }, tweets: { background: '#ffffff', color: '#444444', links: '#004594' } }, features: { scrollbar: true, loop: true, live: true, hashtags: true, timestamp: true, avatars: true, toptweets: true, behavior: 'default' }}).render().start();</script>
Media en cultuur Films
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Eva

    co-assistent, AMSTERDAM

    Two lovers (James Gray, 2008).
    Al worden de psychiatrische aandoeningen al ruim vertegenwoordigd in de genoemde films, toch ook deze prachtig geacteerde (of ondergeacteerde, want negatieve symptomen) rol van Joaquin Phoenix. Het is geen film over ee...n patiënt, er ligt geen grote nadruk op de ziekte. Het is meer een kijk in het bestaan van een jonge man; zijn ouders; vrouwen om hem heen, een bestaan dat nu eens erg moeizaam, dan weer iets minder moeizaam is.
    En voor de liefhebber vallen er bij de bijrollen (o.a. buurvrouw Gwyneth Paltrow) ook genoeg traits/normaalvariaties e.d. te bespeuren.
    Ik vond het geen lichte film, wel een heel erg mooie.

  • s.visser

    geestelijk verzorger , Nieuwegein

    Ikuru van Kurosowa. Prachtige japanse film hoe een man met maagkanker zich herpakt en een project aanvat wat zijn leven betekenis geeft: kinderspeelplaats realiseren.

  • K.Cheng

    Co-assistent

  • Anton Dalhuijsen

    arts maatschappij en gezondheid, Leiden

  • S.Rooijmans

    coassistent

    My sister's keeper, omdat het een hartverscheurende schets is van een medisch ethische dillema binnen een gezin

  • Mary van Schooneveld

    oogarts, AMSTERDAM ZUIDOOST

    "Autumn Gold" van Jan Tenhaven (2010) toont een prachtig portret van ouderen die aan het leven hangen en er alles proberen uit te halen. Heel bijzondere ouderen, heel bijzondere film, met liefde en humor gemaakt.

  • M Biesaart

    Gezondheidsjurist , utrecht

    Gouwe ouwe:
    - The Doctor uit 1991 (arts wordt patient) regie Randa Haines, hoofrolspeler William Hurt

  • J. Naafs

    co-assistent, Utrecht

    - John Q. Briljante, spannende en aangrijpende film over een hartaandoening en zorgverzekeringsproblematiek in de Verenigde Staten.
    - Le premier jour du reste de ta vie. Pareltje uit Frankrijk, over gezinsleven en ziekte.

  • R.K. Petrov

    huisarts, NIEUWEGEIN

    Mar Adentro (2004) met Javier Bardem over een man met een hoge dwarslaesie na een duik in ondiep water, die vecht om euthanasie te mogen doen. Bijzonder fraai in beeld gebracht.

  • M.L. Bos

    -, AMSTERDAM

    1) Outbreak, indrukwekkend benauwende film over epidemie en hoe dit alles in te dammen
    2) Ladybird ladybird, prachtige film over een vrouw bij wie keuzes/omstandigheden in het verleden blijven doorwerken in het heden, met een zeer dubieuze rol voor J...eugdzorg.
    3) Super Size Me, bizarre film over wat junk food met een mens, zijn lichaam en zijn geest kan doen
    4) First Mission, mooie film over het werk als Tropenarts in een vluchtelingenkamp met alle moeilijke keuzes waar je dan voor komt te staan

  • J.B. Muskens

    Huisarts, NIJMEGEN

    De film Wit uit 2001 met Emma Thompson in een glansrol als Vivian Bearing, hoogleraar Engelse literatuur, specialisatie metaphysische poezie. Zij krijgt te horen dat ze "stage V overian cancer" heeft en zal door een medehoogleraar gynaecologie behand...eld worden met een "full dose" chemotherapie. Uiteraard voor de wetenschap en tot meerdere eer en glorie van de geneeskunde. De film laat haar ziekteproces zien en huoding van de behandelende artsen met daarnaast de medemenselijkheid van verpleging en haar voorgangster op de universiteit. Een film die je niet wilt missen; voor iedereen met extra attentie voor artsen die hoogleraar zijn geworden.
    http://www.youtube.com/watch?v=bROGmi93prk

  • P.J. Jonker

    jeugdarts, DEVENTER

    1. Amour - over de wanhoop en machteloosheid rond een CVA
    2. A Beautiful mind - maakt de dunne grens tussen echte en waanwaarneming voelbaar
    3. Etre et Avoir - must voor iedere arts die met kinderen (en) onderwijs werkt: heerlijke inkijk in redelijk ...ongecompliceerd schoolleven en diversiteit aan kinderen

  • L. ten Hove

    verzekeringsarts , HOOGLAND

    Ik heb al eens eerder films doorgegeven, maar laatst zag ik Shutter Island, geregiseerd door Martin Scorsese. Een doorlopende waan! Ik heb in mijn werk een paar maal iemand moeten beoordelen, die in een waan leeft en het geeft hetzelfde beklemmende g...evoel van niet weten wat echt is en wat alleen in het hoofd van de ander afspeelt. Zie de film en je weet wat een waan is!

  • Alwin Schierenberg

    Geneeskundestudent, Amsterdam

    Absoluut geweldig is: AALTRA (2004)

    Niet vaak zo hard om een film gelachen, en dat met een budget van 150.000,-. Twee boeren, gespeeld door de regisseurs, zijn tijdens een vechtpartij op het Noord-Franse platteland onder een landbouwapparaat van he...t merk Aaltra terecht gekomen. Na het ongeluk worden de boer en de thuiswerker, verlamd vanaf hun middel, in het ziekenhuis op dezelfde kamer gelegd. Ruzieënd maar onafscheidelijk gaan ze verder door het leven. Ze bezoeken België en gaan dan door naar Finland, om bij de Aaltra-fabriek vergoeding te eisen. Alhier een hilarische slotscene.

  • M. Beudeker

    internist, KOUDEKERKE

    the diving bell and the butterfly. De gruwel van "locked in" en het mirakel wat een man dan nog vermag.

  • M. Smit

    Co-assistent, UTRECHT

    1. Silver linings playbook: vorige week gezien en genoten van iedere minuut. Prachtig voorbeeld van hoe je psychiatrie op een luchtige manier kunt weergeven maar de ernst wel degelijk duidelijk maakt.
    2. A beautiful mind: indrukwekkende rol van Russe...ll Crowe als schizofrene patiënt, ik wist niet waar de film over ging en ik heb een deel van de film echt geloofd dat hij gewoon gelijk had en dat de omgeving een spelletje met hem speelde.
    3. Intouchables: een film die iedereen aan het lachen maakt over een bijzondere relatie tussen twee mannen die op bijzondere manier met een ernstige handicap omgaan.
    4. Yo tambien: over wat je kunt bereiken ook al ben je verstandelijk beperkt.
    5: My sister's keeper: om te illustreren dat doorbehandelen ergens moet stoppen.
    6: Voor ik doodga (Before I die): zelfde reden als nummer 5 al komt dit in deze film minder prominent naar voren.

  • E.K. Fogelberg

    huisarts, scenarts, consulent ptz, ZOETERWOUDE

    1.Il y a longtemps que je t'aime is een Franse dramafilm uit 2008 onder regie van Philippe Claudel, die het verhaal zelf schreef.
    Een moeder, arts, die er alles voor over heeft om het lijden van haar kind door kanker, te doen beeindigen. PRACHTIG......zo menselijk!
    2. WIT. geregisseerd door Mike Nichols (I)
    met Emma Thompson, Christopher Lloyd en Eileen Atkins
    Vivian Bearing is een Engelse professor bij wie een dodelijke vorm van kanker wordt geconstateerd. Gedurende de film reageert ze op de invloed van de ziekte op haar leven.Zo ook de mensen die voor haar zorgen
    3. Departures ,Japanse film kree Oscar. kennismaking met de dood, doet hem beseffen waar het in het leven om draait. Google en je vindt goede informatie.
    4.The ballad of Narayama . Gouden Palm in Cannes 1983. Vrouw van 70 moet sterven.
    5.Le temps qui reste . Prijswinnaar op festival
    Romain vertelt niemand iets over zijn ziekte. Na een ruzie met zijn familie en het verbreken van zijn relatie, reist hij naar zijn grootmoeder (Jeanne Moreau). Zij is de enige persoon die hij zijn geheim toevertrouwt 'omdat jij net zo dicht bij de dood staat als ik'.
    6. Bleu van Kieslovski , over een rouwproces. schitterend spel door Juliette Binoche
    about a woman whose husband and child are killed in a car accident. Suddenly set free from her familial bonds, she attempts to cut herself off from everything and live in isolation from her former ties, but finds that she cannot free herself from human connections.

  • C.J.E.M. Albers

    huisarts, Middelburg

    naast de al genoemde films is 'Mar adentro' uit 2004 een sterke aanrader. Het gaat over de worstelingen met een uitzichtloze toestand, de euthanasiewens en de regels in Spanje.

    Coen Albers, huisarts, Middelburg

  • J Vermeulen

    verpleegkundige, Amsterdam nl

    De film "Alive" hoort zeker in de top tien te staan. Een Uruguayaans rugbyteam en hun familie vliegt boven het Andesgebergte met bestemming Chili en crasht. Deze op waarheid beruste film geeft een goede kijk in hoe men kan overleven. Ja ook een stude...nt in opleiding tot arts overleeft deze ramp. Een groepje mensen overleeft 60 dagen in de wintertijd en weet onder barre omstandigheden het hoofd weten te bieden aan deze situatie waarbij ze op een gegeven moment zelf horen dat het zoeken naar hen getsaakt wordt. Film uit 1993, maar zeer de moeite waard om(opnieuw)te bekijken.
    K.M. Kooymans,VUmc, Amsterdam

  • J.M. Gröne

    zorgethica, TILBURG

    1. Silver Linings Playbook (2012) – net gezien, dus momentaan mijn lievelingsfilm. Laat indrukwekkend zien hoe een man probeert met zijn psychiatrische ziekte te leven. Ondanks veel heftige scenes ook een film met veel humor.
    2. Il y a longtemps que... je t’aime (2008) – de hoofdpersoon is een dokter die na 15 jaar uit de gevangenis komt en probeert met hulp van haar zus haar leven weer op te pakken. De omstandigheden van haar vergrijp worden pas gaandeweg duidelijk, dus ik wil niet teveel verklappen. Aangrijpend verhaal dat je lang bijblijft en prachtig ingetogen in beeld gebracht.
    3. Intouchables (2011) – verhaal van een bijzondere vriendschap. Toont op een schitterende manier hoe belangrijk het is om de mens te blijven zien.
    4. A beutiful mind (2001) – gebaseerd op het leven van de wiskundige en nobelprijswinnaar John Nash die aan schizofrenie lijdt.
    5. Ponette (1996) – over rouwverwerking: de vierjarige Ponette heeft bij een autoongeluk haar moeder verloren en moet leren met haar verdriet om te gaan.
    6. Yo tambien (2009) – over Daniel, die het syndroom van Down heeft en probeert een zo normaal mogelijk leven te leiden.
    7. Awakenings (1990) – klassieker, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van neuroloog Oliver Sacks die L-dopa toediende aan patiënten met encephalitis lethargica.
    8. Contagion (2011) – om tussen alle individuele drama’s ook een rampenfilm te hebben en opdat we het belang van public health niet vergeten.
    9. Simon (2004) – typisch Nederlandse film over een typisch Nederlands onderwerp: euthanasie. Cees Geel als Simon maakt indruk en de film de moeite waard.
    10. When a man loves a woman (1994) – over een alcoholiste (Meg Ryan) en wat dit voor haar gezin betekent.
    Bonus: Doctor at Sea (1955) - een Engelse filmkomedie met onder andere Brigitte Bardot. Heb de film niet gezien, maar leek me wel zo toepasselijk!

  • W.P.J.M. Denissen

    Specialist Ouderengeneeskunde, HENGELO OV

    2 films horen in de top 10:
    De Gouden Palm film "Amour" van Michael Haneke: in haarscherpe eenvoud word je geraakt op essentiele thema's zoals intimiteit en ethiek. Knap hoe Haneke het gevoel verfilmd wat er gebeurt tijdens het verloop van vasculaire... dementie bij een oudere vrouw (in haarzelf en haar partner). Fantastisch hoe deze auteurs van boven de 80 acteren. Het verlies op je grip op leven en de strijd deze zo lang mogelijk te behouden is ontroerend.

    de interactieve film Alzheimer Experience, gemaakt met hulp van ervaringsdeskundige Marco Ouwehand en wetenschapper Anne Mei The:
    herkenbaar wat er gebeurd in het leven van de patient met dementie. Uitnodigend om anders naar het gedrag van patienten met deze ziekte te kijken.

  • A.J. van den Ham

    Bedrijfsarts, GOUDA

    Wij dokters leiden en lijden. Vaak begeleiden, soms lijden als toeschouwer zonder van invloed te kunnen zijn.
    Soms worden wij misleid of zelfs verleid.

    1. Solyaris (USSR 1972; Tarkovski). Psychiater gaat naar ruimtestation en vindt zijn overleden v...rouw, zij wijkt niet van zijn zijde.
    2. Shutter Island (USA 2010; Scorcese) toont ons meesterlijk de fantasiewereld van een moordenaar.
    3. Van de koele meeren des doods (NL 1982). Zenuwarts Van Eedens’ roman; meesterlijke Rene Soutendijk
    4. El laberinto del fauno (Spanje 2006). Jong meisje in fantasiewereld tijdens oorlog. Dokter helpt beide partijen.
    5. Awakenings; (USA 1990). Neuroloog Sachs’ boek, goed verfilmd!
    6. The Abyss (USA 1989; Cameron). Mengeling van wat fysiologisch mogelijk is en illusies.
    7. Dr. Zhivago (1965). Pasternaks’ roman: Dokter valt voor politieke activiste.
    8. Total recall (Verhoeven, USA 1990). Fantasie/illusie en werkelijkheid lopen door elkaar heen.
    9. Vertigo (Hitchkok, USA 1960). Fobie en verdringing.
    10. The fugitive (USA, 1993). Profesionel jaloezie kost doktersvrouw het leven.

  • R.A.M. Kengen

    nucleair geneeskundige, SITTARD

    1 One flew..: laat zien dat een andere aanpak dan psychiatrische ziekenhuizen beter werkt, dat er machtsmisbruik plaatsvindt in instituten
    2.The green mile: laat zien dat er meer is tussen hemel en aarde 3.silver linings playbook: geeft een aardig z...icht op een Manisch depressieve patient.
    3) Intouchable: geeft aan dat humor, levenslust en relativeringsvermogen belangrijk zijn in het leven.
    4. House: laat zien dat gedrevenheid, ervaring en intuitie fantastische resultaten op kan leveren in de zorg.
    5. Greys anatomie: laat zien hoe het er niet aan toe gaat in het ziekenhuis.
    6.Alle reality programma's: geven de arts inzicht in hoe mensen in elkaar zitten.
    7. Forrest Gump: laat zien dat eenvoudige mensen veel wijzer kunnen zijn dan "slimme" , universitair geschoolden
    8. De regels van Mathijs: fantastische, sublieme dagboek achtige film die inzicht geeft in het lijden van de slimme, sympatieke, niet tegen het leven opgewassen Mathijs, die een ernstige vorm van autisme heeft. Het kille besluit van een rechter om de wonigcorporatie gelijk te geven vanwege een gaatje in de luchtschacht van zijn appartement wordt uiteindelijk zijn eigen ondergang.
    9) Tirza: geeft een aardig inzicht in hoe een rationalistisch autistisch iemand zichzelf voor de gek kan houden en een eigen wereldbeeld creeert na een traumatische gebeurtenis.
    10) A beautiful mind: de wereld van een heel slimme autist die een psychose krijgt, herstelt en dankzij de steun van zijn vrouw toch een zinvol bestaan weet op te bouwen.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.