Laatste nieuws
Mathijs Smit
2 minuten leestijd

‘Landelijke gegevensuitwisseling niet vertragen’

9 reacties

KNMG-voorzitter Arie Nieuwenhuijzen Kruseman vreest dat met het mogelijke stranden van het wetsvoorstel EPD ook de landelijke uitwisseling van gegevens via de elektronische snelweg vertraging oploopt. ‘Het zou desastreus zijn.’

Met zorg heeft Arie Nieuwenhuijzen Kruseman, internist en voorzitter van artsenfederatie KNMG, de afgelopen maanden waargenomen hoe het landelijke elektronische patiëntendossier (EPD) in een steeds slechter daglicht kwam te staan. Op  15 maart werd het wetsvoorstel dat de invoering van een nationaal systeem voor de uitwisseling van patiëntengegevens mogelijk maakt, behandeld in de Eerste Kamer. Een meerderheid van senatoren bleek er grote bezwaren tegen te hebben. Ook federatiepartner LHV zou niets in het voorstel zien.

‘Uiteraard moet een landelijk systeem op een goede manier worden ingevoerd. En je kunt je afvragen of het nu nog niet te vroeg is om dit ook wettelijk te regelen’, vindt Kruseman. ‘Maar op dit moment dreigt de discussie te ontsporen. In plaats van een discussie over de ins en outs van een wettelijke regeling lijkt de vraag centraal te staan of wij een landelijke standaard voor elektronische uitwisseling van gegevens wel nodig hebben. De emotie lijkt de overhand te hebben gekregen over de ratio.’

Kruseman is overtuigd van de voordelen van een landelijk schakelpunt, waar regionale systemen stap voor stap op kunnen aansluiten. Door invoering van een landelijke standaard is beveiliging beter mogelijk. Ook vereenvoudigt dit bovenregionale beschikbaarheid van gegevens. ‘Natuurlijk wordt zorg op dit moment vooral geleverd binnen de regio van een patiënt. Maar het landelijke systeem is niet alleen bedoeld voor die ene Limburger die iets overkomt tijdens familiebezoek in Harlingen. In de toekomst zal steeds vaker sprake zijn van taakverdeling tussen ziekenhuizen en concentratie van zorg. Dat betekent méér zorgverlening buiten de regio. Dat beseffen tegenstanders van bovenregionale gegevensuitwisseling onvoldoende. Bovendien houd je de ontwikkelingen op het gebied van e-health niet tegen. Je kunt het maar beter geregeld hebben.’

VVD-senator Heleen Dupuis zei te betwijfelen dat een landelijk EPD het aantal vermijdbare ziekenhuisopnames en sterfgevallen terugdringt. Daarmee mist zij volgens Kruseman een essentieel punt. ‘Digitalisering maakt de zorgverlening wellicht niet beter, maar wel doelmatiger. Bellende en faxende artsen zijn niet efficiënt. Vaak krijgen zij de juiste mensen niet aan de lijn omdat deze aan het werk zijn. Doelmatigere uitwisseling van gegevens maakt de zorg sneller en efficiënter.’

De Orde van Medisch Specialisten, de LHV, de KNMG en een aantal andere koepelorganisaties hebben in oktober 2009 met het ministerie van VWS afgesproken om gezamenlijk in te zetten op de ontwikkeling van zowel regionale systemen als een landelijk schakelpunt, waarop deze regionale systemen stapsgewijs kunnen aansluiten. Kruseman: ’Ik ga ervan uit dat voor alle betrokken partijen deze afspraak onveranderd het uitgangspunt is. Wat wij afspreken, komen we ook na.’

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft tot 29 maart uitstel gevraagd en gekregen voor de beantwoording van de kritische vragen van senatoren. Kruseman hoopt dat de emotie bij tegenstanders door de vertraging wegebt en de ratio terugkeert. ‘Ik zou de minister aanraden om het wetsvoorstel tijdelijk in te trekken. Het zou desastreus zijn als de doorontwikkeling van landelijke uitwisseling van elektronische gegevens strandt.’

Mathijs Smit

Lees ook:

beeld: De Beeldredaktei, Eveline Jacq
beeld: De Beeldredaktei, Eveline Jacq
KNMG EPD
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • J.C. Nobel

    arts, Alphen aan den Rijn

    Daar een deel van de tekst is weggevallen over het begrip 'framing', alsnog de volledige tekst

    "Framing is een overtuigingstechniek in communicatie. De techniek bestaat eruit woorden en beelden zo te kiezen, dat daarbij impliciet een aantal aspecte...n van het beschrevene worden uitgelicht. Deze uitgelichte aspecten helpen om een bepaalde lezing van het beschrevene of een mening daarover te propageren. Zowel in de politiek als in de reclame wordt framing bewust ingezet"

    Hans Nobel

  • H.J. Tange

    arts-onderzoeker, Cadier en Keer

    Waarde collega's, beste Geert Student,
    Nee, ik het niets te maken met het landelijke EPD en nee, ik ben niet verantwoordelijk voor de invoering van het EPD in Maastricht of waar dan ook. Ik ben onderzoeker, geen implementator.
    Maar laten we de verder...e discussie op de inhoud en niet op de persoon voeren. De kern van mijn betoog was, dat partijen in het publieke debat het speelveld naar believen verkleinen, waardoor het gemakkelijker scoren wordt. Van stakeholders met deelbelangen kan ik me dat voorstellen. Maar van de politieke partijen in de Eerste Kamer had ik toch een bredere blik verwacht.

  • Geert

    student

    Naar aanleiding van de reactie van Huibert Tange, arts en EPD-onderzoeker, MUMC+ moet ik toch even hard lachen.
    Zeker indien deze heer ook mede verantwoordelijk is geweest voor de digitalisering binnen het MUMC+. Iets dat zeker niet feilloos is verlo...pen.. en zeker een gevalletje 'we implenteren het maar vast en zoeken later de fouten wel op'.

  • C.J. Dekker

    huisarts, URK

    Klein vraagje aan de heer (collega) Tange: is het misschien, heel toevallig, een heel klein beetje zo, dat uw carriere afhangt van het ingevoerd krijgen van het L-EPD? Denkt u, dat het de discussie ten goede komt, door van andersdenkenden te suggerer...en, dat zij zich door onderbuikgevoelens laten meeslepen?(wat onderbuikgevoelens dan ook zijn moge). Uw schrijfsel suggereert, dat er mensen zijn die goed zijn geinformeerd (die zijn vóór) en daarnaast mensen die zich laten leiden door onderbuikgevoelens (en die zijn tégen).

  • Bart Bruijn

    Huisarts, Streefkerk

    En...... nogmaals en nu voor de laatste keer:

    De voordelen zijn nog nooit aangetoond.

    De voor de len zijn nog nooit aan ge toond!

    Hé, joehoe! Allemaal! DE VOORDELEN ZIJN NOG NOOIT AANGETOOND!

  • Bart Bruijn

    Huisarts, Streefkerk

    Collega Tange,

    Zo werkt de geneeskunde en de zorg niet, of althans, zo zou hij niet moeten werken. "Laten we het maar eens invoeren en zien of het wat wordt," kort en vrij uw argumenten samengevat. Als de nadelen nog niet aangetoond hebben kunnen wo...rden, hoe hebben de voordelen dan aangetoond kunnen worden en andersom? In vele landen zijn inmiddels al miljarden weggegooid aan EPD-achtige projecten en de nadelen zijn genoegzaam bekend. De voordelen nog nooit aangetoond. Zelfs niet door de voorstanders. Dat kun je niet tegenspreken door consequente karaktermoord op de tegenstanders. U doet het, Kruseman doet het, de overheid doet het, de NPCF (buikspreekpop van de overheid) doet het. Duidt niet op groot vertrouwen in de kracht van de eigen zaak!

  • H.J. Tange

    arts-onderzoeker, Cadier en Keer

    Het EPD-wetsvoorstel verdient niet de schoonheidsprijs. Ten eerste is de naam ongelukkig gekozen en ten tweede is het een erg ingewikkeld verhaal geworden. Je moet van verschillende markten thuis zijn om alle implicaties van het voorstel te doorgrond...en. De meeste politici, medici, informatici en juristen zijn hiertoe niet in staat. En insiders kunnen hun het kennelijk niet goed uitleggen. Maar toch wil iedereen zijn mening ventileren over dit onderwerp. De afgelopen week waren het de politici uit de Eerste Kamer.
    Wat we telkens zien in het debat, is dat voor- en tegenstanders zich vastbijten in “one issue”. Hierin proberen ze hun gelijk te halen, om daarmee in één adem de (on)deugdelijkheid van het gehele plan aan te tonen. Op dit moment hebben de tegenstanders hierin de overhand.
    Natuurlijk is het nut van het landelijke EPD nog niet onomstotelijk bewezen. Logisch, want het is er pas net, en het moet nog op veel plaatsen geimplementeerd worden. Pas daarna kan er een fatsoenlijke studie naar gedaan worden.
    Natuurlijk is het landelijke EPD niet absoluut veilig. Nee, dat zijn kerncentrales ook niet, zoals de tsunami in Japan heeft aangetoond. Maar het is wel een stuk veiliger dan zijn regionale voorgangers.
    En dan zijn er ook nog steeds mensen die denken dat het landelijke EPD een grote database is waarin de medische gegevens van alle Nederlanders worden opgeslagen. Of dat ook de zorgverzekeraars het landelijke EPD kunnen raadplegen. Allemaal grote onzin.
    Daarom was ik aangenaam verrast om uit de mond van de voorzitter van de KNMG de eerste verstandige woorden te horen in het publieke debat van de afgelopen weken. Eindelijk iemand die alle aspecten overziet en kan laten meewegen in zijn oordeel. Gelukkig zijn er dus toch nog mensen met invloed die goed zijn geinformeerd en zich niet laten meeslepen door onderbuikgevoelens.

    Huibert Tange, arts en EPD-onderzoeker, MUMC+

  • C.J. Dekker

    huisarts, URK

    "De emotie lijkt de overhand te hebben gekregen over de ratio". Met deze non-argumentatie schaart collega Nieuwenhuizen Kruseman (N.K) zich achter types als Wilma Wind van de NPCF ( Citaat RTL4-nieuws "....ik zou willen, dat huisartsen de belangen va...n patienten vooropstelden...."). Nu is het niet zinvol, en er is bovendien te weinig ruimte, om hier de hele discussie over het L-EPD over te doen. Wel is het zo, dat ik ook KNMG-lid ben. In die hoedanigheid stel ik het niet op prijs, als "mijn" voorzitter zich zo positioneert. Als KNMG-lid spreek ik hier een motie van wantrouwen uit tegen deze voorzitter. N.K, ga weg! N.K is beter op zijn plaats bij de zwaar door VWS gesubsidieerde papegaaivereniging NPCF. Het moge duidelijk zijn: deze man spreekt niet namens mij.
    Laten vele KNMG-leden hun stem verheffen!

  • J.C. Nobel

    arts, Alphen aan den Rijn

    Het is een bekende positie in discussies: wanneer je argumenten ontbeert, diskwalificeer je je tegenstander door hem/haar als emotioneel te framen*.

    Op geen enkele wijze gaat collega Nieuwenhuijzen Kruseman inhoudelijk in op de wezenlijke argumenten... die door critici de afgelopen jaren over het L-EPD naar voren zijn gebracht.
    “Krüseman is overtuigd van de voordelen van een LSP”.
    “Bovendien houd je de ontwikkelingen op het gebied van e-Health niet tegen”

    Waar Heleen Dupuis, als Eerste Kamerlid en wetenschapper, twijfelt of een landelijk EPD het aantal vermijdbare ziekenhuisopnames en sterfgevallen zal terugdringen, meent Kruseman dat zij een essentieel punt mist. En heeft het dan vervolgens over faxende en bellende artsen die niet efficiënt zijn. Maar Dupuis’s twijfel ging over onnodige opnames en sterfgevallen, niet over efficiëntie. Het is dus Kruseman die hier een essentieel punt mist.

    Waar is volgens wetenschapper Kruseman aangetoond dat het L-EPD/LSP onnodige opnames en sterfgevallen voorkomt? Toch niet het Harm-onderzoek? Want daar was het L-EPD helemaal niet het object van onderzoek. En in welk onderzoek blijkt dat het L-EPD/LSP niet leidt tot nieuwe incidenten en gevaren?

    Zonder in te gaan op eventuele argumenten valt Kruseman terug op het besluitvormingsproces van de beroeps- en koepelorganisaties met VWS, uit 2009. Alsof er sindsdien geen maatschappelijk debat heeft plaatsgevonden, geen argumenten zijn ingebracht. “Wat wij afspreken, komen we ook na….”

    Nu liever even uitstel, een adempauze zodat, volgens Kruseman, “de emotie bij tegenstanders door de vertraging wegebt en de ratio terugkeert”

    Ik word er bijna emotioneel stil van……..

    Hans Nobel
    Bestuurslid VPHuisartsen

    * Framing is een overtuigingstechniek in communicatie. De techniek bestaat eruit woorden en beelden zo te kiezen, dat daarbij impliciet een aantal aspecten van het beschrevene worden uitgelicht. Deze uitgelichte aspecten helpen om een bepaalde lezing van het beschre

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.