U bent nu hier:

COLUMN

Overzicht columnisten »

Miljoen mensen bekijken programma VUmc

Publicatie 24 februari 2012
Jaargang 2012
Auteur Joost Visser

Bijna een miljoen mensen keken gisteren naar het tv-programma over de SEH-afdeling van het VUmc. Het ziekenhuis houdt vol het beroepsgeheim niet te hebben geschonden.

beeld: Thinkstock beeld: Thinkstock

Met 979.000 kijkers en een zestiende plaats in de top 25 van de dag was 24 uur tussen leven en dood een matig beken programma. De topper van de avond, Wie is de Mol, trok meer dan anderhalf miljoen bezoekers, zo blijkt uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek. Oorspronkelijk zou de eerste aflevering van het programma volgende week zijn uitgezonden; maar RTL, producent Eyeworks en VUmc besloten tot vervroegde uitzending vanwege de brede kritiek op het programma.

Het ziekenhuis ontkent dat het beroepsgeheim zou zijn geschonden in situaties waarin patiënten niet van tevoren om toestemming kon worden gevraagd. ‘In de regiekamer kon via twee camera’s worden meegekeken, maar daarop waren alleen beelden te zien uit de wachtkamer’, zegt Joke Smink, jurist van het VUmc tegen Medisch Contact. ‘Zodra zij zagen dat er iets interessants te zien zou zijn, haastten zij zich naar de wachtkamer om de patiënt om toestemming te vragen. Zonder toestemming werden in de behandelkamers geen opnamen gemaakt.’ Ook wijst zij erop dat patiënten door middel van poster en flyers goed werden ingelicht.

In een uitzending van Nieuwsuur, later op de avond, werd dat beeld niet bevestigd. Eerder al vertelde een vader dat zijn dochter zonder toestemming in de behandelkamer was gefilmd, en nu meldden ook andere patiënten zaken die niet goed waren verlopen. Niet alleen stonden de camera’s wel degelijk aan zonder dat zij daarvoor toestemming hadden gegeven, ook de witte jassen van de medewerkers van Eyework zorgden voor verwarring.

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) zal het VUmc en Eyeworks ‘om inlichtingen verzoeken’. Volgens het college kunnen mensen op een afdeling SEH alleen worden gefilmd als zij ondubbelzinnig toestemming hebben gegeven. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zal zich door het ziekenhuis ‘laten informeren’.

Het VUmc heeft een meldpunt geopend voor patiënten die in de weken van de opnamen in het ziekenhuis waren en vragen hebben. Daar waren vanochtend ongeveer 40 vragen binnengekomen. Patiënten die in toekomstige uitzendingen in beeld komen, worden nog benaderd, meldt het VUmc.
Joost Visser

Lees ook:

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

Op tv

  TV - Zorgintensieve kinderen

  TV - Zorgintensieve kinderen Zo 14 sept Met het merendeel van de ouders van zorgintensieve kinderen gaat het niet goed, blijkt uit nieuw onderzoek van het Nederlands Jeugd Instituut. Lees meer


  Zembla: NZa-affaire Gotlieb

  Do 4 sept Arthur Gotlieb, 50 jaar, was senior beleidsmedewerker bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Hij luidde de noodklok over grote misstanden in de organisatie, schreef een rapport, maar werd niet gehoord. Gotlieb maakte een eind aan zijn leven. Lees meer


  Zembla: Seks op recept

  Do 11 sept staat Zembla in het teken van ‘seks op recept’. Voor mannen met seksproblemen is er sinds 1998 Viagra. Al jaren werkt de farmaceutische industrie aan een lustopwekker voor vrouwen. Lees meer


Medisch Contact op Facebook

Lees- kijk- en uittips, cartoons, columns en andere interessante artikelen eenvoudig in je facebookoverzicht.

Vind ik leuk :-)

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd