U bent nu hier:

COLUMN

  Angst eet zielen op - Luc Bonneux

  Angst eet zielen op - Luc Bonneux Dit item is beschikbaar als u bent ingelogd.
  Inloggen
   | Wie een vliegtuig in wil, passeert een initiatie-ritueel. Naast het uitdoen van broeksriem (die je toch weer mag aandoen, hoewel je er de piloot mee kan wurgen) en schoenen (wegens het ontploffingsgevaar), ben ik op een Londense luchthaven een verborgen flesje met een bodempje neusdruppels kwijtgeraakt.  


Overzicht columnisten »

Miljoen mensen bekijken programma VUmc

Publicatie 24 februari 2012
Jaargang 2012
Auteur Joost Visser

Bijna een miljoen mensen keken gisteren naar het tv-programma over de SEH-afdeling van het VUmc. Het ziekenhuis houdt vol het beroepsgeheim niet te hebben geschonden.

beeld: Thinkstock beeld: Thinkstock

Met 979.000 kijkers en een zestiende plaats in de top 25 van de dag was 24 uur tussen leven en dood een matig beken programma. De topper van de avond, Wie is de Mol, trok meer dan anderhalf miljoen bezoekers, zo blijkt uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek. Oorspronkelijk zou de eerste aflevering van het programma volgende week zijn uitgezonden; maar RTL, producent Eyeworks en VUmc besloten tot vervroegde uitzending vanwege de brede kritiek op het programma.

Het ziekenhuis ontkent dat het beroepsgeheim zou zijn geschonden in situaties waarin patiënten niet van tevoren om toestemming kon worden gevraagd. ‘In de regiekamer kon via twee camera’s worden meegekeken, maar daarop waren alleen beelden te zien uit de wachtkamer’, zegt Joke Smink, jurist van het VUmc tegen Medisch Contact. ‘Zodra zij zagen dat er iets interessants te zien zou zijn, haastten zij zich naar de wachtkamer om de patiënt om toestemming te vragen. Zonder toestemming werden in de behandelkamers geen opnamen gemaakt.’ Ook wijst zij erop dat patiënten door middel van poster en flyers goed werden ingelicht.

In een uitzending van Nieuwsuur, later op de avond, werd dat beeld niet bevestigd. Eerder al vertelde een vader dat zijn dochter zonder toestemming in de behandelkamer was gefilmd, en nu meldden ook andere patiënten zaken die niet goed waren verlopen. Niet alleen stonden de camera’s wel degelijk aan zonder dat zij daarvoor toestemming hadden gegeven, ook de witte jassen van de medewerkers van Eyework zorgden voor verwarring.

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) zal het VUmc en Eyeworks ‘om inlichtingen verzoeken’. Volgens het college kunnen mensen op een afdeling SEH alleen worden gefilmd als zij ondubbelzinnig toestemming hebben gegeven. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zal zich door het ziekenhuis ‘laten informeren’.

Het VUmc heeft een meldpunt geopend voor patiënten die in de weken van de opnamen in het ziekenhuis waren en vragen hebben. Daar waren vanochtend ongeveer 40 vragen binnengekomen. Patiënten die in toekomstige uitzendingen in beeld komen, worden nog benaderd, meldt het VUmc.
Joost Visser

Lees ook:

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

Op tv

  Tv: Ik hoor hier niet thuis

  Tv: Ik hoor hier niet thuis Woe 3 dec Peter Schuster is verstandelijk gehandicapt. Hij woont in een instelling met veel groen in Purmerend. Nieuw beleid heeft integratie als credo. Dat lijkt de kansen voor Peter op een leven in de gewone maatschappij te vergroten ... Lees meer


  Boek: De blauwe muze. Tv/dvd: Getting on & Coven

  Boek: De blauwe muze. Tv/dvd: Getting on & Coven Ik weet niet helemaal zeker of Getting On voldoet aan het type series dat Manon Uphoff bespreekt in haar boekje De Blauwe Muze. Hoe het ook zij, een intelligentere verdediging van goede tv-series heb ik nog niet eerder gelezen. Lees meer


  Tv: Verzekeraars onder de loep - Zembla

  Tv: Verzekeraars onder de loep - Zembla Terugkijken Het tv-programma Zembla stelt de vraag: kunnen zieke mensen zich net zo goed verzekeren als gezonde mensen? Lees meer


Medisch Contact op Facebook

Lees- kijk- en uittips, cartoons, columns en andere interessante artikelen eenvoudig in je facebookoverzicht.

Vind ik leuk :-)

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd