Laatste nieuws
Wetenschap

Beste dieet: veel eiwit, weinig glucose

Plaats een reactie

Wie wil afvallen en niet meer wil aankomen, moet een dieet volgen met mager vlees, bonen en magere zuivelproducten, en producten als witbrood en witte rijst zoveel mogelijk mijden. Dat blijkt uit onderzoek van Thomas Meinert Larsen c.s. (onder andere UMC Maastricht) in NEJM van deze week.

938 volwassenen met overgewicht deden mee aan het onderzoek. Ze volgden aanvankelijk een dieet van 800 kcal per dag gedurende acht weken, waardoor ze gemiddeld 11 kilo afvielen. Vervolgens werden 773 van hen at random toegewezen aan vijf verschillende dieettypen, alle met een laag vetgehalte. Dat dieet volgden ze zes maanden. Het idee was om langs deze weg uit te zoeken welk vervolgdieet het best wapent tegen gewichtstoename na aanvankelijk gewichtsverlies.

De vijf varianten waren: een dieet met een laag eiwitgehalte en een hoge glykemische index (GI), een dieet met een laag eiwitgehalte en een lage GI, een dieet met een hoog eiwitgehalte en een lage GI, een dieet met een hoog eiwitgehalte en een hoge GI, en een controlegroep met klassieke dieetadviezen. De glykemische index is een maat voor de snelheid waarmee de bloedglucosespiegel stijgt na het gebruik van koolhydraten over een periode van twee uur: de postprandiale glykemische respons. Hoe lager dit getal hoe beter.

De gemiddelde gewichtstoename onder de deelnemers aan het onderzoek bedroeg  0,5 kg. Het slechtst af waren patiënten die een dieet volgden met een laag eiwitgehalte en hoge GI (gewichtstoename: 1,67 kg). Het best pakt een dieet uit met een licht verhoogd eiwitgehalte en een lage glykemische index. Wie flink is afgevallen, behoudt het gewichtsverlies dan het best. Ook al omdat zo’n dieet het best is vol te houden.

Verschillende trials hebben het belang van dat laatste aangetoond. Misschien is het zelfs belangrijker dan het type dieet. Al wijzen commentatoren David Ludwig en Cara Ebbeling wel op de samenhang tussen psychologie en fysiologie: een dieet volhouden is afhankelijk van de mate waarin een dieet honger en metabolisme beïnvloedt.

Henk Maassen

NEJM 2010; 363: 2102 -13: Diets with High or Low Protein Content and Glycemic Index for Weight-Loss Maintenance

 en 2159-61: Weight-Loss Maintenance — Mind over Matter?


Lees ook:

  • Rubriek MediSein
  • Meer nieuws

beeld: Think stock
beeld: Think stock
Wetenschap obesitas dieet
  • Henk Maassen

    Henk Maassen is journalist bij Medisch Contact, met speciale belangstelling voor psychiatrie en neurowetenschappen, sociale geneeskunde en economie van de gezondheidszorg.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.