U bent nu hier:

Specialisteninkomens

De specialisteninkomens staan al  geruime tijd ter discussie. Door ‘systeemfouten’ verdienen sommige vrijgevestigde specialisten excessieve inkomens. Daarnaast constateert de minister van Volksgezondheid keer op keer overschrijdingen bij de uitgaven voor medisch-specialistische zorg. De ene honorariumkorting volgt op de andere. Uiteindelijk valt eind 2010 het besluit om de specialistenhonoraria (opnieuw) onder een budgetplafond te brengen.

beeld: Orde beeld: Orde

Gedoe over specialisteninkomens is van alle tijden. Ook in 1952, 1973, 1982 en 1987 berichtte Medisch Contact al over inkomensconflicten. De teneur is eigenlijk steeds dezelfde: De minister van Volksgezondheid heeft een begrotingsprobleem en ziet in de riante inkomens van medisch specialisten een oplossing.

Ook nu is het niet anders. Al zetten medisch specialisten het onderwerp dit keer zelf op de agenda. Sommige specialisten zien begin 2009 dat hun collega’s uit de ondersteunende beroepen exorbitante omzetstijgingen hebben. Jaaromzetten van 400.000 tot 600.000 euro blijken geen uitzondering. Korte tijd later bevestigt het rekenkantoor van de zorgverzekeraars dat de specialisteninkomens explosief zijn gestegen. Maatschappelijke verontwaardiging blijft niet uit.

De Orde van Medisch Specialisten haast zich om de feiten op een rijtje te zetten. Ja, de ondersteuners maken te veel omzet en dat moet worden gecorrigeerd. En nee, niet alle specialisten zijn grootverdieners. Sommigen zijn zelfs achteruitgegaan in omzet. Maar de geest is uit de fles.

Minister Klink schrijft aan de Kamer dat de medisch specialisten 375 miljoen euro moeten inleveren. Het budget is fors overschreden en door de kredietcrisis ziet hij zich genoodzaakt te bezuinigen. De medisch specialisten zijn furieus: Klinks berekeningen kloppen niet en een algemene korting is onrechtvaardig. De minister houdt voet bij stuk en doet er in december zelfs nog een schepje bovenop. De specialisten moeten nu 512 miljoen euro inleveren.

Dat zijn ze niet van plan. De zaak komt  voor de rechter. De zitting verloopt chaotisch omdat Klinks ambtenaren de kortingsmaatregel niet helder kunnen uitleggen. Toch mag Klink de kortingsmaatregel opleggen (pdf-bestand van de uitspraak). De specialisten maken zich op voor acties.

De Orde van Medisch Specialisten komt met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) overeen dat er nader onderzoek naar de tariefkorting zal plaatsvinden. De NZa gaat na of zij kan achterhalen welke medisch specialisten te veel omzet hebben gemaakt.

In april stuurt Klink een brief naar de Tweede Kamer. Hij wil dat ziekenhuizen vanaf 2011 specialisten uit een vast budget gaan betalen. De Orde van Medisch specialisten noemt de voorstellen onacceptabel en overweegt naar de rechter te stappen. Volgens de vrijgevestigde medisch specialisten wil Klink ze met zijn voorstellen in loondienst dwingen.

Een kleine maand later blijkt het leed nog niet geleden. In de Kamer laat Klink weten dat de uitgaven voor medisch specialisten in 2009 nog eens 200 miljoen euro hoger zijn uitgevallen. Ook voor 2010 wordt de begroting nog verder overschreden dan voorzien. Begin mei heeft Klink de NZa al een nieuwe aanwijzing gegeven om de honoraria te korten met 137 miljoen euro. De teller staat dan op 512 miljoen euro. Met de nieuwe overschrijding erbij, kan de claim oplopen tot 700 miljoen euro. Vrijgevestigde medisch specialisten dreigen zo een kwart van hun omzet te moeten inleveren.

Als reactie schort de Orde van Medisch Specialisten elk overleg met het ministerie op. Ook van de nieuwe overschrijdingen ontbreekt de onderbouwing, aldus de Orde. De Orde roept plaatselijke en landelijke actiecomité’s bijeen voor overleg.

Op 1 juli demonstreren meer dan duizend medisch specialisten in Den Haag. Een unicum, maar het mag niet baten. De NZa komt na twee eerdere pogingen met een definitief gedifferentieerd tariefbesluit. De grootste klappen vallen bij de pathologen, die een per 1 september 2010 een korting van 28,63 procent moeten slikken. Ook anesthesiologen, dermatologen en radiologen moeten flink inleveren.  Volgens de Orde deugt de onderbouwing nog steeds niet, de medisch specialisten stappen opnieuw naar de rechter. Ook komen er nieuwe acties.

De stichting Bezorgd, die ruim 3000 vrijgevestigde medisch specialisten vertegenwoordigd eist in een kort geding dat de plannen voor het specialistenbudget worden ingetrokken. De rechter wijst de eis af. De plannen zijn nog niet door de Kamer en de eis is prematuur.

Op donderdag 7 oktober draaien de medisch specialisten demonstratief een zondagsdienst. Vervolgens is het een tijd stil. In november volgt ex-minister Frank de Grave Willem van der Ham op als Orde-voorzitter. Hij spreekt zich uit voor het behoud van het vrije beroep en tegen excessieve inkomens.

Begin december is er plotseling een akkoord tussen minister Schippers van VWS, de Orde van Medisch Specialisten en ziekenhuisvereniging NVZ. De kern: er komt een begrensd budget voor de honoraria van vrijgevestigde specialisten, het vrije beroep blijft behouden en per ziekenhuis wordt een collectief van vrijgevestigden verantwoordelijk voor de verdeling van de honoraria over de specialisten. De ledenvergadering van de Orde moet nog instemmen met de voorstellen.

 

Nieuws | ArtikelenOverige publicatiesLinks  | 


 

 

NIEUWS

Datum   Titel
20-12-2013   Medisch specialist kan vrij ondernemer blijven
11-10-2012   Commissie-Meurs tegen regiomaatschappen
10-10-2012   Commissie-Meurs wil oplossing goodwill
10-10-2012   Medisch specialisten hebben hoog inkomen
02-10-2012   Specialisten denken twee miljard te besparen
24-09-2012   OMS: ‘Cijfers specialisteninkomens achterhaald’
13-07-2012   Meurs onderzoekt specialisteninkomens
29-05-2012   Lenteakkoord: onderzoek specialisteninkomens
13-07-2011   OMS verliest rechtszaak tariefskortingen
09-06-2011   NVZ ook over de brug met inkomens

Terug naar boven

Meer»»  


 

ARTIKELEN

Datum   Titel
26-02-2014   Specialist blijft ook in 2015 ondernemer
19-02-2014   Declaratierecht weg, specialisten vol vragen
06-03-2012   Een alternatief voor goodwill
25-01-2012   Pijn van concentratie moet nog komen
06-04-2011   Maak de specialist aandeelhouder
02-07-2010   Specialisten zijn aan zet
30-06-2010   Laatste kans voor de toelating
23-06-2010   Actiebereidheid neemt toe
08-06-2010   Alle maten verzamelen
16-09-2009   Specialisteninkomens lijden onder crisis

Terug naar boven

Meer »»  


 

OVERIGE PUBLICATIES

Datum   Titel
22-09-2010   Loondienst of maatschap
28-04-2010   Specialisteninkomens
04-03-2010   Medisch specialisten als politieke inzet

Terug naar boven


 

 

LINKS

  • Bekijk ook de informatie over de verschillende specialismen.

Terug naar boven


 

Overzichtspagina dossiers  

Laatst gepubliceerde nieuwsbericht

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd