U bent nu hier:

Film: A Dangerous Method - David Cronenberg

Publicatie Nr. 11 - 16 maart 2012
Jaargang 2012
Rubriek Media & Cultuur
Auteur Henk Maassen
Pagina's 645
<L CODE="C02">www.filmladder.nl</L>

Jung versus Freud
Er is waarschijnlijk geen andere hedendaagse filmmaker wiens werk zo in het teken staat van de ingewikkelde verwikkelingen tussen lichaam en geest dan de Canadees David Cronenberg. In één van zijn vroege films, Shivers, infecteert een alienachtige parasitaire vleesklont mensen die vervolgens een onbeheersbare seksuele lust ontwikkelen.

In een latere film als eXistenZ morrelen wetenschappers aan het menselijk zenuwstelsel met als gevolg dat de waarneming van de werkelijkheid radicaal verandert. In Dead Ringers volgen we de mentale ondergang van twee gynaecologen, in Naked Lunch zijn we getuige van de hallucinaties van een narcoticaverslaafde, en in het formidabele Spider bevinden we ons zelfs in het hoofd van een schizofrene patiënt.

Zo vreemd is het dus niet dat Cronenberg zich met zijn nieuwste film, A Dangerous Method, heeft gestort op de beginjaren van de psychoanalyse.

De film opent met de komst, anno 1904, van de hysterische en masochistische Sabine Spielrein, een briljante studente geneeskunde, naar de kliniek van psychiater Carl Gustav Jung in Zürich. Jung past dan al de theorie van Freud toe bij de behandeling van zijn patiënten.

Hij begint een affaire met Spielrein, die uit woede over het feit dat Jung uiteindelijk kiest voor zijn vrouw, haar heil zoekt bij zijn leermeester Freud. Zodra Freud weet krijgt van de affaire, zorgt dat voor een verwijdering tussen de beide grootheden.

Maar de doodsteek voor hun intellectuele relatie zal Jungs groeiende interesse in spirituele en parapsychologische zaken zijn; daar moest Freud helemaal niets van hebben. De ironie is natuurlijk dat tegenwoordig menigeen zowel het gedachtegoed van Freud als dat van Jung als onwetenschappelijk beschouwt.

In die beginjaren zijn, zo lijkt het, patiënt en psychiater allerminst afzonderlijke categorieën. Spielrein bijvoorbeeld ontwikkelt zich uiteindelijk tot een gezaghebbend psychoanalytica. Maar het omgekeerde komt ook voor, zie de lotgevallen van de merkwaardige psychoanalyticus Otto Gross.

Hij is een adept van Freuds idee dat repressie leidt tot neurosen en trekt daaruit een radicale conclusie: geef onder alle omstandigheden toe aan je verlangens. ‘Do not pass by the oasis without stopping to drink’, is zijn motto. Het wordt zijn mentale ondergang.

Het scenario van A Dangerous Method (geschreven door Christopher Hampton) is gebaseerd op een toneelstuk van John Kerr, die zich weer beriep op correspondentie tussen Jung, Freud, and Spielrein. Het levert fascinerende en leerzame cinema op. HM

www.filmladder.nl

De Trailer

Beoordeel deze film:

Waardeer dit item:

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?


Film top 3

  Film: House of Psychotic Women - Imagine-festival EYE Amsterdam

  Film: House of Psychotic Women - Imagine-festival EYE Amsterdam  |  De filmgeschiedenis zit vol met neurotische en psychotische personages. Volgens de Canadese publiciste Kier-La Janisse schreef er een boek over, House Of Psychotic Women. Geïnspireerd door dit boek presenteert het filmfestival Imagine in het Amsterdamse EYE binnenkort een themaprogramma met een zestal films, die alle door Kier-La Janisse worden ingeleid. »»
  Reacties: Plaats een reactie

  1 stem


  Film: Avant L'hiver

  Film: Avant L'hiver  |  Avant L’hiver (‘Voor de winter’) van Philippe Claudel gaat over de levensvraag die we ons allemaal stellen vanaf een bepaalde leeftijd. Heb ik de juiste keuzes gemaakt in mijn leven? »»
  Reacties: 1 reactie

  1 stem


  Film: Bellas mariposas

  Film: Bellas mariposas  |  Deze film geeft twee wijze lessen: vergeet nimmer de sociale omgeving waarin een kind opgroeit en houdt altijd rekening met haar/zijn neiging magie en realiteit te verwarren. »»
  Reacties: Plaats een reactie

  1 stem


Top 10 films | Top 10 docs

Op tv

Welkom in de Medisch Contact webshop »»

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd