U bent nu hier:

Film: Take Shelter - Jeff Nichols

Publicatie Nr. 14 - 06 april 2012
Jaargang 2012
Rubriek Media & Cultuur
Auteur Henk Maassen
Pagina's 821

Schuilen voor jezelf

Het begint met een droom, of liever met een apocalyptische nachtmerrie. De droom voorspelt zo’n beetje het einde der tijden, compleet met stormen en dikke, gele regen. ‘Eigenaar’ van de droom is Curtis La Forche, hoofdpersoon in de film Take Shelter van Jeff Nichols. Curtis is een onschuldige, brave werknemer, huisvader en echtgenoot. In de weken na die eerste beelden van een onheilspellende toekomst worden zijn nachtelijke hersenspinsels nog angstaanjagender en gaat hij ook overdag hallucineren. Zijn vrouw vertelt hij niets. Aanvankelijk is er uiterlijk ook niets aan hem te merken. Curtis bezoekt een arts, die hem doorverwijst naar een psychiater. Maar hij gaat liever naar een counseler in een lokale kliniek. Dat verbetert niets; integendeel, zijn toestand verslechtert. Misschien is hij erfelijk belast: zijn moeder leeft immers al sinds jaren in een beschermde omgeving vanwege schizofrenie. Is Curtis ook een patiënt met schizoïde en paranoïde trekken? Alles wijst erop: hij wordt alsmaar schichtiger en asocialer, obsessief doorwerkend aan een schuilkelder waarmee hij zijn gezin wil beschermen tegen het naderend onheil.

Hoe existentiële angsten ziekelijke proporties kunnen aannemen, daarover gaat Take Shelter. Regisseur Nichols heeft die angsten schitterend gevisualiseerd. Over het slot van de film moet hier niets gezegd zijn. Sommigen vinden het goedkoop, maar dat hangt van je interpretatie af. Hoe je dat einde ook ziet, bedenk wel: psychiatrische patiënten zijn wel vaker ten onrechte voor visionairen versleten. HM

Meer filmtips: Scoop - Films

Beoordeel deze film:

Waardeer dit item:

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?


Film top 3

  Film: House of Psychotic Women - Imagine-festival EYE Amsterdam

  Film: House of Psychotic Women - Imagine-festival EYE Amsterdam  |  De filmgeschiedenis zit vol met neurotische en psychotische personages. Volgens de Canadese publiciste Kier-La Janisse schreef er een boek over, House Of Psychotic Women. Geïnspireerd door dit boek presenteert het filmfestival Imagine in het Amsterdamse EYE binnenkort een themaprogramma met een zestal films, die alle door Kier-La Janisse worden ingeleid. »»
  Reacties: Plaats een reactie

  1 stem


  Film: Avant L'hiver

  Film: Avant L'hiver  |  Avant L’hiver (‘Voor de winter’) van Philippe Claudel gaat over de levensvraag die we ons allemaal stellen vanaf een bepaalde leeftijd. Heb ik de juiste keuzes gemaakt in mijn leven? »»
  Reacties: 1 reactie

  1 stem


  Film: Bellas mariposas

  Film: Bellas mariposas  |  Deze film geeft twee wijze lessen: vergeet nimmer de sociale omgeving waarin een kind opgroeit en houdt altijd rekening met haar/zijn neiging magie en realiteit te verwarren. »»
  Reacties: Plaats een reactie

  1 stem


Top 10 films | Top 10 docs

Op tv

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd