U bent nu hier:

Film: Shock Head Soul - Simon Pummel

Publicatie Nr. 17 - 27 april 2012
Jaargang 2012
Rubriek Media & Cultuur
Auteur Henk Maassen
Pagina's 1046

De succesvolle Duitse advocaat Daniel Paul Schreber had er net negen jaar op zitten in een psychiatrische inrichting, toen hij in 1903 Denkwürdigkeiten eines Nervenkranken publi-
ceerde, dat tot op de dag van vandaag een veel gelezen psychiatrische autobiografie is gebleven.

Zijn mentale ineenstorting begon op een ochtend in 1893, toen hij wakker werd met het idee dat hij wel eens seks wilde ervaren als een vrouw. Schreber geloofde dat hij in contact stond met God en dat alleen zijn transformatie tot vrouw de wereld zou kunnen redden. Paranoïde schizofrenie, luidde de diagnose.

Filmmaker Simon Pummel maakte met Shock Head Soul een boeiende, onconventionele mix van documentaire en fictiefilm over (het geval) Schreber. Hij verweeft onder meer animaties, flashbacks, interviews met moderne psychoanalytici – gekleed in fin de siècle-kleren – en fragmenten uit Schrebers autobiografie. De Nederlandse acteur Hugo Koolschijn vertolkt indringend de rol van Schreber.

Voor Sigmund Freud was Schreber een interessante casus. Hoewel hij de man nooit heeft ontmoet, was zijn geval voor hem een goede aanleiding om na te denken over de onderdrukking van homoseksualiteit als oorzaak van geestesziekte. Volgens Freud was Schreber overigens allesbehalve geestesziek. De beroemde Weense psychiater veronderstelde dat Schreber getekend was door trauma’s die teruggingen op de uitzonderlijk harde opvoeding door zijn autoritaire vader, nota bene destijds een gevierd pedagoog.

Shock Head Soul is, na A Dangerous Method van David Cronenberg, de tweede film dit jaar die zich werpt op de psychiatrie van rond de vorige eeuwwisseling. Kijkers hoeven in beide gevallen niet per se iets te weten over de geschiedenis van de geneeskunde om de films te kunnen appreciëren, maar Shock Head Soul is de minder gemakkelijke van de twee. Daar staat tegenover dat hij wel meer dan A Dangerous Method stemt tot nadenken, bijvoorbeeld over wat waanzin nu eindelijk is. HM

http://www.filmladder.nl

Beoordeel deze film:

Waardeer dit item:

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?


Film top 3

  Film: House of Psychotic Women - Imagine-festival EYE Amsterdam

  Film: House of Psychotic Women - Imagine-festival EYE Amsterdam  |  De filmgeschiedenis zit vol met neurotische en psychotische personages. Volgens de Canadese publiciste Kier-La Janisse schreef er een boek over, House Of Psychotic Women. Geïnspireerd door dit boek presenteert het filmfestival Imagine in het Amsterdamse EYE binnenkort een themaprogramma met een zestal films, die alle door Kier-La Janisse worden ingeleid. »»
  Reacties: Plaats een reactie

  1 stem


  Film: Avant L'hiver

  Film: Avant L'hiver  |  Avant L’hiver (‘Voor de winter’) van Philippe Claudel gaat over de levensvraag die we ons allemaal stellen vanaf een bepaalde leeftijd. Heb ik de juiste keuzes gemaakt in mijn leven? »»
  Reacties: 1 reactie

  1 stem


  Film: Bellas mariposas

  Film: Bellas mariposas  |  Deze film geeft twee wijze lessen: vergeet nimmer de sociale omgeving waarin een kind opgroeit en houdt altijd rekening met haar/zijn neiging magie en realiteit te verwarren. »»
  Reacties: Plaats een reactie

  1 stem


Top 10 films | Top 10 docs

Op tv

Welkom in de Medisch Contact webshop »»

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd