U bent nu hier:

Hester Roos


Hester Roos is in opleiding tot huisarts. Zij deelt haar frisse blik op zaken van uiteenlopende omvang (de wolluis, eenzaamheid) binnen en buiten de praktijk hier in haar online columns.


  Promoveren, een must voor iedere arts? - Hester Roos

   |  Vanachter grote brillenglazen kijken twee kraaloogjes me doordringend aan. Met grote bravoure heft hij zijn vinger. ‘Het is es-sen-tieel dat íedere arts zijn héle leven onderzoek blijft doen!’ Ik slik. Moet dat echt? »»
  Reacties: 1 reactie


  Arrogantie rond de poort - Hester Roos

   |  Ja, jij bent waarschijnlijk in opleiding tot iemand die van heel weinig heel veel weet en ik tot iemand die van heel veel een beetje weet, maar ook wij huisartsen (in wording) hebben zoiets als een klinische blik en kunnen meer dan alleen paracetamol voorschrijven. »»
  Reacties: 8 reacties


  Hij aan de coke, weet zij dat ook? - Hester Roos

   |  Tierend staat ze aan onze balie. Er moet nú iemand komen voor haar vriend. Gisteravond in het ziekenhuis hebben ze ook al niets gedaan. Ze laten hem gewoon doodgaan! Het klinkt dermate verontrustend, dat onze assistente me uit mijn spreekuur belt. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Het leven op pauze - Hester Roos

  Het leven op pauze - Hester Roos  |  Vriendelijke ogen blijven rusten op de onzekere vrouw aan de andere kant van het bureau. Ik zit naast haar. Vanuit de binnentuin valt het heldere daglicht de spreekkamer binnen. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Heerlijk - Hester Roos

  Heerlijk - Hester Roos  |  In de woonkamer tref ik een kwieke oude dame aan in haar fauteuil. Met de levendigheid van iemand die half zo oud is begint ze te ratelen. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Maagdenvlies - Hester Roos

  Maagdenvlies - Hester Roos  |  Het moment was eindelijk daar. Driehonderd mensen waren er, het eten was overvloedig geweest en er werd gedanst. »»
  Reacties: 5 reacties


  Hester Roos: Ode aan de assistente

   |  Twee van onze doktersassistentes hebben een specifieke onderwijsdag en dan is het gebruikelijk de huisarts in opleiding te vragen voor het bemannen van de assistentenpost. Een dagje ‘assistentje spelen’, dat is weer eens wat anders. Kom maar op! »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Lichaamstemperatuur

  Lichaamstemperatuur  |  ‘37,3°C is voor mij echt verhoging hoor, mijn normale temperatuur is vaak 36,5°C.’ »»
  Reacties: 5 reacties


  Multiculti

   |  Het laatste jaar van mijn opleiding tot huisarts. Mijn bruinleren dokterstas is het enige wat oud en vertrouwd is, mijn opleiders zijn nieuw, de praktijk is nieuw en ook de buurt is nieuw. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Evidencebased ontstressen

  Evidencebased ontstressen  |  Het is half zes ’s ochtends. In het donker loop ik het steile pad op naar de meditatieruimte waar we elke dag in alle vroegte worden toegesproken door de Thaise monnik die ons op deze meditatieve ontdekkingsreis begeleidt. »»
  Reacties: 2 reacties


  Dokter op reis

  Dokter op reis  |  Het is zover, ik ben op weg naar Australië. Hippocrates heeft zich in het zijvakje van mijn rugzak gewurmd en gluurt nieuwsgierig met me mee wanneer ‘iets medisch’ mijn pad kruist. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  ICC’tje begrip

  ICC’tje begrip  |  Beste specialisten. Baalt u ook wel eens van die huisartsen? Van de onduidelijke rommelige verwijsbrief met twee A4-tjes ‘SOEP’-notities waar u het nut van ontgaat? »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Held

  Held  |  Spoedeisende hulp is heroïek. Mensenlevens redden. Noodzakelijke medische hulp bieden aan de mens in zijn meest ultieme kwetsbaarheid: als zijn gezondheid in het geding is. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Drempels

  Drempels  |  ‘Als ik weer zou mogen kiezen, zou ik geen geneeskunde zijn gaan studeren.’ Ik frons en kijk haar vragend aan. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Fake it till you make it

  Fake it till you make it  |  Je eerste baan als arts, wie kan het zich niet meer herinneren? Trots op de recepten die je eindelijk mag ... »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Beroepsdeformatie

  Beroepsdeformatie  |  ‘Is ze vaginaal bevallen?’ Een vraag die ik dagelijks meerdere keren stel op mijn tijdelijke stekje bij gynaecologie. Niets geks aan. Behalve wanneer ... »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Trots

  Trots  |  Zo’n dertig paar ogen zijn op hem gericht. Kijken hem afwachtend aan. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  ABCDE

  ABCDE  |  ‘Een soort intensieve eerstehulpcursus van twee weken.’ »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Beetje dokter, beetje patiënt

  Beetje dokter, beetje patiënt  |  In de uren die daarna volgden, ontspon zich een boeiende tweestrijd tussen ik-de-dokter en ik-de-patiënt. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Meten is vergeten

  Meten is vergeten  |  Pijnbeleving verschilt van persoon tot persoon, maar door de patiënt zelf te laten scoren kun je een nauwkeuriger inschatting maken van herstel of effect van pijnstilling. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Prostatenstage

  Prostatenstage  |  Het is het voorjaar van 2007 en ik ben begonnen met mijn coschap interne geneeskunde. Ik vertel de arts-assistent mijn bevindingen: ‘Bij palpatie voel ik een enorme weerstand... »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Navelpluis

  Navelpluis  |  Op de onderzoeksbank voor me ligt een magere man. Hij wordt bij ons op de afdeling opgenomen na een mislukte zelfmoordpoging. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Zogenaamd perfect

  Zogenaamd perfect  |  Ingegroeide teennagels en huidschimmels zijn ingeruild voor zware depressies en manische episodes en geloof me, dat is best even wennen... »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Het gaat écht niet meer

  Het gaat écht niet meer  |  Empathie is tot op zekere hoogte een prachtige eigenschap. Niet onbelangrijk ook, in het huisartsenvak. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Bier en pindakaas

  Bier en pindakaas  |  Na een druk ochtendspreekuur ontvlucht ik in de lunchpauze even de praktijk om wat lekkers te kopen. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Huisarts in opleiding, the real life

  Huisarts in opleiding, the real life  |  Het liefst schrijf ik mijn columns op een rustig moment. Op een lome zondagochtend bijvoorbeeld, als het ochtendzonnetje naar binnen schijnt en er een kop dampende thee naast mijn laptop staat. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Geen bijzonderheden

  Geen bijzonderheden  |  Zoals Descartes met zijn cogito ergo sum de zekerheid van zijn bestaan afleidde uit het feit dat hij nadacht, menen wij artsen soms een klacht pas bestaansrecht te kunnen geven als we die kunnen objectiveren. Een gevoel van intense tevredenheid borrelt op als het lichamelijk onderzoek onze werkdiagnose ondersteunt. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Dood en leven

  Dood en leven  |  De laatste weken zijn we meermaals op visite geweest bij een man met uitgezaaide longkanker. Een alleenstaande man die zijn radiotherapeut vervloekte omdat ze hem niet ‘wilde’ vertellen of hij voor of na de kerst dood zou gaan. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Wat voor bips?

  Wat voor bips?  |  In ons allereerste college ooit benadrukte de professor anatomie het belang van de juiste klemtoon, dus vagína in plaats van vágina. Leuk en aardig allemaal, maar geen patiënte die het heeft over jeuk aan haar vagína. »»
  Reacties: 2 reacties


  Donkere dagen

  Donkere dagen  |  Het is weer zover, een griepgolf nadert. Zelfs de H1N1-variant maakt zijn gevreesde comeback. Zowel kranten als patiënten zijn er vol van (en ja, er is hier sprake van een causaal verband). »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Gestuntel

  Gestuntel  |  Mijn eerste dienst als huisarts in opleiding. Ik heb het getroffen. Een visitedienst, samen met mijn eigen opleider. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Diagnostiek van de wolluis

  Diagnostiek van de wolluis  |  Aangezien mijn zorgkwaliteiten op menselijk gebied aanzienlijk beter zijn dan waar het plantachtigen betreft, liet ik de zorg voor onze nieuwe groene huisgenoot over aan vriendlief. »»
  Reacties: Plaats een reactie


Reacties op columns

  E-sigaretten - René Kahn

  Reactie: 'Ook de e-sigaret bevat overigens carcinogenen. Een link mag niet in een reactie maar zoek bij Google...'  »»
  Reacties: 2 reacties


  Plastic patiënten - Ivan Wolffers

  Reactie: 'Even kan ik Ivan niet meer volgen. Je zou verwachten dat de poppen ook gespeeld of ingevuld zouden w...'     


  Cursusreflex - Paul Brand

  Reactie: 'Mooie samenvatting dat voor ontwikkeling meer dan een cursus nodig is. Ik wil graag het gegeven advi...'  »»
  Reacties: 1 reactie


Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd