U bent nu hier:

Veldwerk

Lees hier alle bijdragen uit de rubriek Veldwerk.

Veldwerk-columnisten:


  Cijfertjesdag - Eva Vogel

   |  ‘Ik heb 1878 keer met mijn muis geklikt en, o ja, ik heb ook mijn patiënten nog even gezien. Hoe was jouw dag?’ »»
  Reacties: 1 reactie


  Geen tijd - Eveline Knibbeler

   |  Dit item is beschikbaar als u bent ingelogd.
  Inloggen
   | De participatiesamenleving komt eraan. Die heeft alleen kans van slagen als we onder ogen zien dat betaald werk slechts één manier is van participeren, en bovendien in Nederland niet voor iedereen weggelegd.    


  Verzoeking - Hugo Keuzenkamp

   |  In het schilderij De verzoeking van de heilige Antonius van Jeroen Bosch zien we hoe de heilige Antonius door demonen wordt belaagd en toch rustig in een nisje blijft bidden. Om dat te kunnen moet je wel heel heilig zijn. Helaas is dat ons in de zorg niet gegeven. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Els - Jos van Bemmel

   |  Ik kan wel weer als een grumpy old man gaan foeteren. Mijn hoofd staat er niet naar. Ik krijg Els Borst maar niet uit mijn gedachten. »»
  Reacties: 2 reacties


  Waardeloos - René Kahn

   |  Moet onderzoek niet meer worden gestuurd door de consument? Die weet toch – zeker als de consument ook een patiënt is – wat ‘echt’ nodig en nuttig is. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Consultofilie - Eva Vogel

   |  De cardioloog grinnikt: ‘Eigen schuld, dan had je maar een vak moeten leren.’ Hij heeft zijn consult drie uur geleden afgerond met de magische woorden ‘Collaps, niet cardiaal. Einde consult.’ »»
  Reacties: 3 reacties


  Min of meer - Paul Brand

   |  Het valt me steeds vaker op: de coassistent is oprecht teleurgesteld als zij – en soms: hij – een 7 krijgt. »»
  Reacties: 3 reacties


  Vrije artsenkeuze - Eveline Knibbeler

   |  Meneer U. is afkomstig uit Roemenië. Hij werkt al zes jaar in Nederland, in de elektrotechniek, maar sinds een jaar gaat dat moeizaam, vanwege pijn in zijn heup. Hij heeft de gebruikelijke riedel afgewerkt: huisarts, injectie, fysiotherapie, orthopeed, weer injectie en fysiotherapie. De orthopeed ziet geen indicatie voor operatie, en al zeker niet op zijn jonge leeftijd. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Oorlogsmemoires - Hugo Keuzenkamp

   |  Het zal aan mijn omgeving niet onopgemerkt voorbij zijn gegaan. Als managementliteratuur is Churchill niet slecht. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  De witte jas - Jos van Bemmel

   |  Stond 2013 in het teken van het zwartepietendrama, 2014 zou wel eens het jaar van een nieuwe tragedie kunnen worden: de witte jas. »»
  Reacties: 2 reacties


  Paradox - René Kahn

   |  Er bestaat een opmerkelijke paradox in de Nederlandse psychiatrie. Enerzijds wordt de zorg bedreigd, inhoudelijk zowel als financieel; anderzijds bloeit het wetenschappelijke onderzoek als nooit tevoren. »»
  Reacties: 1 reactie


  Academische aambeien - Eva Vogel

   |  Ik loop stage op de polikliniek algemene interne geneeskunde van een umc. Tussen de second opinions en zeldzaamheden door, is een ‘simpele’ casus soms meer dan welkom. Gewoon om even op adem te komen. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Praat- en luistergeld - Paul Brand

   |  De anamnese is ons belangrijkste diagnostische instrument: tot 75 procent van alle diagnoses kunnen we op alleen de anamnese stellen. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  We vergeten te weinig - Eveline Knibbeler

   |  Therapie is niets anders dan ‘leren vergeten’. Psychotherapeuten vullen er hun dag mee. Veel dokters ook, maar minder succesvol. »»
  Reacties: 1 reactie


  Meelopen - Hugo Keuzenkamp

   |  Het is voor bestuurders goed om zo nu en dan ergens ‘mee te lopen’. Eigenlijk moet je dat veelvuldig doen, in de praktijk gaat het slechts om enkele dagdelen per jaar. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Een goede dokter - Jos van Bemmel

   |  Ik probeer een goeie dokter te zijn, die weet dat nietsdoen het bijna altijd wint van (te) veel doen. Handen op de rug, afwachten. »»
  Reacties: 1 reactie


  Zwarte Piet - René Kahn

   |  Het aantal kinderen dat een epileptische aanval krijgt, vertoont een sterke stijging op de dag dat Sint en zijn Pieten aan wal komen en op de avond voor hun vertrek. »»
  Reacties: 3 reacties


  Twijfelen - Paul Dinant

   |  Ik besloot echt zelf om psychiater te worden. Een logisch gevolg van het feit dat ik als geneeskundestudent koos voor psychiatrie. En als scholier voor geneeskunde. Hoe weloverwogen waren deze beslissingen? U begrijpt: ik twijfel. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Cultuuromslag - kinderarts Paul Brand

   |  De medisch-specialistische vervolgopleidingen staan voor de tweede aardverschuiving binnen een decennium. Na de invoering van het competentiegerichte opleiden is er nu een mega-bezuinigingsoperatie van 218 miljoen euro. »»
  Reacties: 1 reactie


  Positief - Eveline Knibbeler

   |  Bedrijfs- en verzekeringsartsen hebben hun eigen tijdschrift: het TBV. Het nummer van volgende maand wordt een special. Sinds april wordt opgeroepen om bijdragen in te sturen. Er is één voorschrift voor de auteurs in spe: ‘Als het maar positief is!’ »»
  Reacties: 4 reacties


  Beoordelen - Hugo Keuzenkamp

   |  De inspecteur liet ons netjes toelichten en uitpraten. Ondertussen was wel duidelijk wat ze er van vond. Slappe thee ... »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Geen huisartsenwerk - Jos van Bemmel

   |  De meeste patiënten die de huisartsenpost (HAP) bezoeken, doen dat vanwege ongerustheid. Niks mis mee en bij uitstek het werkterrein van de huisarts. Toch heeft mijn werk op de HAP niets te maken met mijn echte baan als huisarts overdag. »»
  Reacties: 10 reacties


  Geld en de ggz - René Kahn

   |  Wanneer u naar de dokter gaat, dan verwacht u een dokter te zullen zien. En vrijwel in de gehele geneeskunde zal die verwachting ook uitkomen. »»
  Reacties: 4 reacties


  Geld en de ggz - René Kahn

   |  Wanneer u naar de dokter gaat, dan verwacht u een dokter te zullen zien. En vrijwel in de gehele geneeskunde zal die verwachting ook uitkomen. Mocht u echter het ongeluk hebben te lijden aan een psychiatrische aandoening, dan ligt dat iets genuanceerder. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Psychiatrisch of palliatief? - Paul Dinant

   |  De medisch-psychiatrische unit vervult in menig ziekenhuis de escapefunctie. Maar de laatste tijd lijkt het wel een palliatieve unit. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Feedback - Paul Brand

   |  Niet voor niets neemt in de moderne vervolgopleiding feedback aan onze aiossen een centrale plaats in. »»
  Reacties: 1 reactie


  Richtlijnen, nee bedankt - Eveline Knibbeler

   |  De privatisering van de ziektewet is een fraai lesje marktwerking. Zij genereert een markt voor private partijen, met name verzekeraars. »»
  Reacties: 6 reacties


  RVE passé? - Hugo Keuzenkamp

   |  Veel ziekenhuizen werken met Resultaat Verantwoordelijke Eenheden. Toen ik ruim zes jaar geleden de overstap naar een zorgaanbieder maakte, vond ik het vanzelfsprekend dat ook wij die RVE’s zouden invoeren. Dat bleek echter lastig. »»
  Reacties: 2 reacties


  De opleidingsmarkt - René Kahn

   |  Marktdenken is uit. Ik hoef de privatisering van de NS maar te noemen en u weet waar ik het over heb. Toch zou het jammer zijn als we vanwege dergelijke eclatante mislukkingen marktwerking zouden schuwen. »»
  Reacties: 1 reactie


  Kopstukken - Paul Dinant

   |  De media staan er bol van: wantrouwen jegens professionals. Het ene schandaal na het andere. Advocaten, notarissen en politici gaan voor de bijl. Ook het imago van de dokter wankelt. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Het spoor bijster - Eveline Knibbeler

   |  Sinds kanker is opgewaardeerd van een dodelijke naar een chronische ziekte, blijft de patiënt zoveel mogelijk maatschappelijk actief, ook in zijn werk. »»
  Reacties: 2 reacties


  Hospitality - Hugo Keuzenkamp

   |  Het is weer zomer. We mogen in de rij staan voor het Rijksmuseum, Madame Tussauds of de Vliegende Hollander in de Efteling, om na geduldig wachten getrakteerd te worden op een kortstondige sensatie. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Een brief(je) aan de koning - René Kahn

   |  Majesteit, U zit nog maar pas op de troon en u zult ongetwijfeld overspoeld worden door brieven en verzoeken. Toch heb ik de euvele moed om u te wijzen op een onlangs gehouden toespraak van uw ambtgenoot, de president van de Verenigde Staten. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  BN’er met schizofrenie - Veldwerk - Paul Dinant

   |  De baas van de American Psychiatric Association interviewt tijdens hun congres een collega. Een professor. Live op het podium. Het thema: haar diagnose schizofrenie. Het publiek hangt aan haar lippen. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Huisarts - Paul Brand

   |  Deze week gaat mijn huisarts met pensioen. Sinds ik in Zwolle woon heeft hij de medische zorg van ons gezin verzorgd. Als we bij hem waren, troffen we altijd een luisterend oor. »»
  Reacties: 1 reactie


  Van fiets tot vliegtuig - Eveline Knibbeler

   |  De diagnose ‘burnout’ is een selffulfilling prophecy. Als een zwart gordijn onttrekt het de échte problemen aan het zicht. Het wekt de suggestie dat er te veel werk ligt. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Jaarcijfers - Hugo Keuzenkamp (Veldwerk)

  Jaarcijfers - Hugo Keuzenkamp (Veldwerk)  |  1,5 procent winst op een omzet van 170 miljoen euro, dat valt natuurlijk in het niet bij het bedrag dat we bij elkaar hebben gefraudeerd. »»
  Reacties: 1 reactie


  Terugtreiteren - Jos van Bemmel

   |  Ik lees dat volgens Eberhard van der Laan getreiter het best bestreden kan worden met getreiter. Onverbeterlijke treitergezinnen waar alle hulpverleners hun tanden op kapot hebben gebeten, zullen voortaan door Amsterdam worden teruggetreiterd. »»
  Reacties: 1 reactie


  DSM - René Kahn

   |  Het is bon ton om de nieuwe ‘bijbel’ van de psychiatrische classificatie te bespotten. De Diagnostic and Statistical Manual for mental disorders (DSM), gaat zijn vijfde editie in. »»
  Reacties: 1 reactie


  Onbevredigend - Paul Dinant

   |  Ook in de psychiatrie begint de financiële crisis zich af te tekenen. »»
  Reacties: 1 reactie


  Het is wit en het loopt in de weg - Paul Brand

   |  Er wordt flink gemopperd op de medische basiskennis van coassistenten. Ze weten te weinig van anatomie, fysiologie en kennen hun dd’s niet, is de heersende mening. »»
  Reacties: 2 reacties


  Conflict + vermijding = ziekte - De bedrijfsarts

   |  Voor omstandigheden waar je ziek van wordt, moet je naar het buitenland. In Nederland is de werkomgeving, dankzij regels en techniek, onder controle. »»
  Reacties: 3 reacties


  Digitale revolutie

   |  Het is nu ruim zes jaar geleden dat ik in een ziekenhuis begon te werken. Mijn ervaringen met ziekenhuizen waren tot dan toe zeer beperkt. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Poepmarkt

   |  Ik weet weinig van infectieziekten. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Provinciaal - René Kahn

   |  We leven op een steeds kleiner wordende planeet waar talent zijn weg naar de top zal vinden, ongeacht geografie, sociale achtergrond of ras. Onze levensstandaard zal mede bepaald worden door het succes waarmee we dit internationale talent naar ons toe kunnen halen. »»
  Reacties: 2 reacties


  Paul Dinant: Inrichting

   |  Wat de operatiekamer voor de chirurg is, is de spreekkamer voor de psychiater. Het gesprek is de operatie. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Paul Brand: Smeerolie

   |  Twee keer per jaar gaan wij met de Zwolse kinderartsen de hei op. We zorgen voor een waarnemer en trekken ons terug in een mooi hotel in de buurt. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Verzoek aan de minister

   |  Als een werknemer door ziekte uitvalt voor zijn werk, moet zijn baas gedurende twee jaar het loon doorbetalen. De zieke werknemer en zijn werkgever zijn samen verantwoordelijk voor de terugkeer naar het werk. »»
  Reacties: 1 reactie


  Tranen

   |  Economen huilen niet. Sowieso huilen grote mensen niet, dacht ik tot ik in het ziekenhuis kwam te werken. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Excretietherapie

   |  Van poep, pies en onderbroeken word ik altijd wat giechelig. Mijn pubertijd zit slechts verborgen onder een dun laagje vernis. »»
  Reacties: 3 reacties


 

Reacties op columns

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd