U bent nu hier:

Hendrik Jan Kooijman

Naam: Hendrik Jan Kooijman (17 januari 1960)
Sport: Hockey
OS: Seoul 1988, Barcelona 1992
Erelijst: Brons (1988)


  
Klik hier om het overzicht van de portretten van alle arts-Olympiërs te bekijken


Hendrik Jan Kooijman, fervent hockeyer en tevens orthopedisch chirurg in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis en DC Lairesse, behaalde in 1988 met het Nederlandse hockeyteam brons in Seoul. Voetbal en tennis haalden het niet bij zijn enorme liefde voor de hockeysport. Vooral de sfeer op de zondagen bij hockeyclub Bloemendaal, waar hij 15 jaar lang hoofdklasse heeft gehockeyd, omschrijft hij als onvergetelijk.

Voor het Nederlands elftal speelde Kooijman tussen 1982 en 1992 154 interlands. Seoul staat hem nog levendig voor de geest. Als kind al was hij diep onder de indruk van de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Toen hij eindelijk zelf meedeed aan de Olympische Spelen, wilde toenmalig bondscoach Hans Jorritsma niet dat de hockeyploeg deelnam aan de ceremonie. De eerste wedstrijd was immers de ochtend na deze plechtigheid, dus hadden de hockeymannen hun rust hard nodig. Maar ook vanaf de ‘zijlijn’ was de openingsceremonie sensationeel. ‘De Olympische Spelen waren een groot feest’, aldus Kooijman. Een medaille behalen was het ultieme doel, maar dat weerhield de hockeyploeg er niet van om in het Olympisch dorp te genieten van de weelde van het Olympische leven. Kooijman: ‘de kookkunsten van de Franse cateraars waren subliem!’ Een ander summum vond hij het bijwonen van de 100 meter sprint waar Ben Johnson uiteindelijk een nieuw wereldrecord op zijn naam schreef. Dat werd overigens nooit erkend omdat Johnson het verboden middel stanozolol had gebruikt.

Kooijmans keuze voor orthopedie is geen directe consequentie van zijn liefhebberij. Als kind kampte hij zelf met rugklachten en ontwikkelde daardoor al vroeg een fascinatie voor het menselijke steun- en bewegingsapparaat. Kooijman: ‘het fanatieke sporten heeft wel een rol gespeeld’.

Bij de loting voor de geneeskundestudie viste Kooijman driemaal achter het net. Hij voltooide eerst zijn kandidaats examen biochemie waarna hij uiteindelijk toch geneeskunde kon gaan studeren. Tijdens zijn studententijd wist hij een actief lidmaatschap bij L.S.V. Minerva probleemloos te combineren met studie en tophockey. ‘Hoewel, als ik me enkel en alleen had toegelegd op mijn hockeycarrière, had ik waarschijnlijk beter gepresteerd’, aldus Kooijman. Kooijman besloot pas definitief te solliciteren voor een opleidingsplek bij heelkunde nadat hij met Oranje wereldkampioen was geworden door in de finale van het WK van 1990 gastland Pakistan te verslaan.

Inmiddels heeft hij zijn hockeystick ingeruild voor een wielrenfiets in de zomer en twee ijzers in de winter. ‘Afbouwen met tophockey als je bloedfanatiek bent is lastig’, aldus Kooijman. Zijn sportiviteit, teamgeest en clubliefde voor Bloemendaal zullen nooit verdwijnen.

Anouk Eikendal


 
Klik hier om het overzicht van de portretten van alle arts-Olympiërs te bekijken


Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?

Op televisie

  Tv: Deel je leven

  Tv: Deel je leven Vanaf ma 25 mei In de zesdelige tv-serie Deel je leven volgt Joris Linssen patiënten die aan de vooravond staan van een orgaantransplantatie. Lees meer


  tv-docu: Vallend - Jef Monté

  tv-docu: Vallend - Jef Monté 17 mei:Jef Monté kreeg op 29-jarige leeftijd epilepsie. Lees meer


  Tv documentaire: Jennis

  Tv documentaire: Jennis Uitzending gemist In de mooie, korte documentaire Jennis volgt filmmaakster Aisha Roberson haar 22-jarige broer die zijn eerste schreden op het liefdespad zet. Jennis heeft het syndroom van Williams-Beuren. Lees meer


Meer kijktips »»

Medisch Contact op Facebook

Lees- kijk- en uittips, cartoons, columns en andere interessante artikelen eenvoudig in je facebookoverzicht.

Vind ik leuk :-)

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd