U bent nu hier:

De vier elementen


De eindejaarsglossy van Medisch Contact heeft dit jaar als thema de vier elementen: aarde, water, lucht en vuur. Hoe heeft de geneeskunde u in contact gebracht met de elementen? 

  Benauwd in de lucht

  Benauwd in de lucht  |  Het was middernacht. We hadden nog 6 uur te vliegen en ik hing halfslapend in de stoel. Waar ik bang voor was gebeurde... »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Alle tijd

  Alle tijd  |  Over een modderig paadje kom ik bij de achterdeur van meneer Boogs huisje. Het is zo’n oud boerderijtje waarbij je direct weet dat je niet bij de voordeur hoeft te wachten. »»
  Reacties: 1 reactie


  Zwartgeblakerd

   |  Het gaat om een jongeman die bij het blussen van een buitenbrandje benauwd geworden is en door de ambulancebroeders is aangetroffen met een zwart geblakerd gelaat. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Een bizarre bekentenis

  Een bizarre bekentenis  |  Toen ik het huis binnenkwam, rook ik het al onder aan de trap. Er hing een penetrante geur van verschroeid vlees, vies en doordringend. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Wervelfractuur in de Rotterdamse havens

  Wervelfractuur in de Rotterdamse havens  |  Het stormt die dag, op de radio klinkt het advies om vooral binnen te blijven. Ik word gebeld: een man van 54 jaar heeft pijn in zijn rug, nadat hij een val van een paar meter heeft gemaakt en plat op zijn rug is gevallen. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Het werk gaat dóór

  Het werk gaat dóór  |  ‘s Avonds laat werd een huisarts, een weduwe van 65 die na haar pensioen gewoon doorwerkte, geroepen bij een vrouw van wie het vruchtwater was gebroken en die haar eerste kind verwachtte. Het echtpaar woonde en werkte òp het water. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Op 'huisbezoek'

  Op 'huisbezoek'  |  Jan is een van de lievelingen van het daklozenteam. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Klem in het mangat

  Klem in het mangat  |  In 1975 monsterde ik aan als navigator op de Eendracht, een zeilschip om jongelui zeilervaring te laten opdoen. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Het vuur van de verslaving

  Het vuur van de verslaving  |  De belangrijkste vraag als ik het hospice aan de orde stel, is of je daar mag roken. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Het raam open

  Het raam open  |  Bij lucht denk ik met name aan mijn spreekkamer, waar ik geregeld het raam (verder) open moet zetten om geuren te verdrijven... »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Als de aarde beeft

  Als de aarde beeft  |  SEH-arts Susan Bartels zet zich in voor slachtoffers van aardbevingen. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Sterrenhemel boven Irak

  Sterrenhemel boven Irak  |  Op een nacht werden we gewekt: er was een hinderlaag geweest met een paar mogelijk zwaargewonden en een overledene. Ik liep door het donker en zag de sterrenhemel. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  In paradisum deducant te angeli

  In paradisum deducant te angeli  |  ‘Mijn moeder’, zei ze, ‘geloofde echt dat een engel haar naar de hemel kwam geleiden.’ »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Neerkijken op lucht - André Kuipers

  Neerkijken op lucht - André Kuipers  |  Hoog boven de dampkring, zo’n 350 km boven het aardoppervlak, draait arts-astronaut André Kuipers elk anderhalf uur een keer om de aarde. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Barbecue

   |  Jort, onze zoon van acht, zei dat zijn lichaam hem in de steek liet. Het was langzaam en sluipend begonnen. Rennen met zijn vriendjes ging niet meer en het zwemdiploma was een brug te ver. De taaislijmziekte brak stapje voor stapje zijn longen af. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Te land, ter zee en in de lucht

   |  Begin jaren tachtig werkte ik als wachtassistent in een Zeeuws streekziekenhuis. Tijdens een van die nachten werd er een duikongeval aangekondigd. Een Belgische duiker werd door zijn vrienden de SEH binnengebracht met de melding dat hij caissonziekte had. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Gezond onder water - sportduikerarts

  Gezond onder water - sportduikerarts  |  Diep in de zee valt veel moois te ontdekken. Maar voordat iemand het water in plonst, is medische advisering een must. Sportduikerarts Olga de Bakker houdt hiervoor praktijk aan huis. ‘Ik houd van kleine vakgebieden.’ »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Door het vuur geraakt

  Door het vuur geraakt  |  Vuur fascineert. Gebiologeerd kijken we naar de flonkerende vlammen in de vuurkorf op een lange zomeravond. In de donkere wintermaanden steken we kaarsen op om de sfeer te verhogen. Door de aanwezigheid van vuur is ons bestaan een stuk behaaglijker. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Te vuur en te zwaard

  Te vuur en te zwaard  |  Met beierende klokken en knallend vuurwerk diende zich een nieuw jaar aan. Het was een rustige dienst, maar niet voor lang. Een spoedmelding van een hartpatiënt met pijn op de borst bracht me terug tot de realiteit: ik moest uitrukken. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Cockring

  Cockring  |  Een man was in slaap gevallen met een cockring nog om en kreeg hem nu niet meer af. Mijn ervaring met cockringen was (en is) niet groot... »»
  Reacties: 2 reacties


  Prikkelende reanimatie

  Prikkelende reanimatie  |  Het begint al te schemeren als ik de poli verlaat. Ik heb een drukke dag op de Dermatologie achter me en het regent zachtjes. Ik loop naar mijn auto. Twee mensen komen aanfietsen. Voorop een oude dame, tien meter achter haar een oude heer. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Blussen zonder brand

  Blussen zonder brand  |  Het ontroerde me toen hij – zich niet bewust van zijn slechte prognose – stellig zei: ‘Later wil ik brandweerman worden’. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Vruchtwater

  Vruchtwater  |  Op de jaarlijkse kerstborrel van de afdeling Verloskunde was er, naast de traditionele lekkernijen, dat jaar voor het eerst ook tapbier. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Op het verkeerde pad

  Op het verkeerde pad  |  ...dat hij zo’n slechte conditie had, en die longen... Dat was ‘het ergste van de hele shit’. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Geen champagne

  Geen champagne  |  ‘Je moet je aanmelden’, zei mijn vrouw, zelf arts. ‘Ed heeft het ook een keer gedaan in een vliegtuig en die kreeg een fles champagne.’ »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Verse gele aarde

  Verse gele aarde  |  Er zijn patiënten die me bijblijven. Julia is er zo een. Een verlegen vrouw met prachtige glimlach, Afrikaanse roots, de ellende van de wereld op haar schouders verzameld. Ze is zo bang voor artsen dat ze me nauwelijks aankijkt. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Geen zaaigoed

  Geen zaaigoed  |  Om het gebeurde te bespreken zaten we aan de keukentafel: de buren van de overledene en ik. De koffie was ingeschonken en buurman vertelde. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Vervoersprobleem

  Vervoersprobleem  |  In oktober 1991 was ik werkzaam als kinderarts in het Tshilidzini-ziekenhuis in Zuid-Afrika. Er werd een jongetje van drie maanden binnengebracht, dat tot stikkens toe benauwd was. »»
  Reacties: 1 reactie


  Waken op straat

  Waken op straat  |  Het is oorlog als je voor het eerst in Kampen oudejaarsavond meemaakt. Kanonslagen klinken op door de steegjes in het oude centrum. Ik had dienst en laveerde mijn auto tussen groepjes jongeren door die met melkbussen en carbid vurige vlammen en oorverdovend lawaai produceerden. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Miltvuur

  Miltvuur  |  Op een hete dag loop ik de straat op om te gaan lunchen met een verpleegkundige uit Pecixe, een eiland voor de kust van Guinee Bissau. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  De vlucht terug

  De vlucht terug  |  ‘Doctor on board?’, hoorde ik in een hardnekkig terugkerende droom. Soezelig de ogen open, de vraag gonsde weer door de cabine en ik voelde me verplicht me te melden bij de stewardess. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Ontzag voor de cardioloog

  Ontzag voor de cardioloog  |  Het was een mooie lenteavond. Ik zat tegenover een grote, dikke man, zilveren brilletje op de neus, overhemd over de broek en gezeten in een brede, rieten fauteuil aan de rand van een zwembad. »»
  Reacties: Plaats een reactie


Alle lezersbijdragen

Op tv

  Tv - zembla: Niet zelfredzame mensen

  Tv - zembla: Niet zelfredzame mensen Wo 1 april Het aantal mensen dat het zonder professionele begeleiding of hulp van de overheid niet meer zelfstandig kan redden, stijgt volgens deskundigen explosief. Lees meer


  Zembla: nieuwe diabetesmedicijnen

  Zembla: nieuwe diabetesmedicijnen Woe 18 mrt De farmaceutische industrie heeft de afgelopen jaren verschillende nieuwe diabetesmedicijnen (DPP-4-remmers) op de markt gebracht. Onder artsen en deskundigen is daar veel discussie over. Lees meer


  Tv - zembla: Gentechnologie

  Tv - zembla: Gentechnologie Wo 25 feb In Europa gelden strenge beperkingen voor het verbouwen van genetisch gemanipuleerde gewassen. Maar gentech-bedrijven willen versoepeling van die regels. Tv-rubriek Zembla belicht deze ‘gentech-lobby’. Lees meer


Medisch Contact op Facebook

Lees- kijk- en uittips, cartoons, columns en andere interessante artikelen eenvoudig in je facebookoverzicht.

Vind ik leuk :-)

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd