Over de grens

Artsen en medische studenten vertellen over hun ervaringen over de grens.

Klik op een locatie op de kaart of kies een land in de navigatie rechts om hun verhalen te lezen.


Over de Grens weergeven op een grotere kaart


Oproep
Medisch Contact ontvangt ook graag úw verhaal voor de rubriek Over de Grens. Verbijsterende ervaringen, opmerkelijke observaties of saillante voorvallen uit elk buitenland, dus beslist niet alleen uit ontwikkelingslanden, zijn welkom. U kunt uw inzending – zo mogelijk met foto’s – mailen naar  redactie@medischcontact.nl. De redactie heeft het recht verhalen te redigeren en in te korten.

De laatste buitenlandverhalen:

  Floor van Gorkom, aios tropengeneeskunde

     |  Dit item is beschikbaar als u bent ingelogd.
  Inloggen
   | "Een blinde patiënt met lepra herkende mijn vader aan zijn stem en vertelde dat hij hem zo dierbaar was. Mijn vader had destijds een prothese voor hem geregeld, zodat hij kon lopen. Dat was het moment waarop ik besloot dat ik dokter wilde worden."    


  VWS pakt muggenimport via banden aan

  VWS pakt muggenimport via banden aan  |  Het tegengaan van de onbedoelde invoer van exotische muggen, nu nog een gemeentelijke taak, valt voortaan onder … »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Op sandalen van autoband

  Op sandalen van autoband  |  Onder luid geroep, gegil, gejoel en geklap van ziekenhuispersoneel en patiënten ging de sponsorloop van start en sprintte de kopgroep weg, gevolgd door een aantal zwaarlijvige mannen uit Enschede… »»
  Reacties: Plaats een reactie


  ‘Global health maakt artsen bescheiden’

     |  Dit item is beschikbaar als u bent ingelogd.
  Inloggen
   | Hans Hogerzeil is hoogleraar global health in Groningen en werkte zijn hele loopbaan bij Wereldgezondheidsorganisatie WHO aan ‘essential medicines’. ‘Elke arts moet iets weten van global health’.    


  Botswana 2015 - Marco Versluis

  Botswana 2015 - Marco Versluis  |  Onze vakantie was vroeg dit jaar. Samen met mijn vrouw en twee kinderen heb ik de afgelopen weken ... »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Op de hoorns van een buffel

     |  Dit item is beschikbaar als u bent ingelogd.
  Inloggen
   | Nu ‘de beschaving’ oprukt in de binnenlanden van Congo kruisen mens en dier vaker elkaars pad. Dat loopt niet altijd goed af, zo ziet tropenarts Marianne Reimert in haar ziekenhuis.    


  ‘Global-health-beleid Nederland gebrekkig’

  ‘Global-health-beleid Nederland gebrekkig’  |  In tegenstelling tot andere welvarende Europese landen heeft Nederland geen helder beleid op het gebied van mondiale gezondheidszorg… »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Gefocust op moedersterfte, maar blind voor aids

  Gefocust op moedersterfte, maar blind voor aids  |  Moedersterfte is voor Afrikaanse ziekenhuizen een belangrijke kwaliteitsindicator. Zwangeren en vrouwen in of net na het kraambed krijgen daarom volop aandacht. Helaas kan een hiv-patiënt op veel minder interesse rekenen. Een bizarre tegenstelling, die ook nog eens het paard achter de wagen spant. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Maat houden - Aagje Bais

  Maat houden - Aagje Bais  |  ‘Mag het een onsje meer zijn?’ Vraagt de bediende aan me als ik verse dadels koop. ‘Geen probleem’, antwoord ik en neem de zak mee en pak bij de kassa nog een krantje mee. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Traumachirurg schrijft thriller

  Traumachirurg schrijft thriller  |  Traumachirurg Arthur Niggebrugge van het Bronovo Ziekenhuis heeft een thriller geschreven op basis van zijn ervaringen in… »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Geen geld voor vernieuwde tropenopleiding

  Geen geld voor vernieuwde tropenopleiding  |  Het ministerie van VWS gaat niet meebetalen aan de opleiding tot arts internationale gezondheid en tropische geneeskunde (AIGT). Reden hiervoor is … »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Dingeman Rijken, tropenarts in West-Afrika: 'Ebola kent geen waardigheid'

  Dingeman Rijken, tropenarts in West-Afrika: 'Ebola kent geen waardigheid'  |  Tropenarts Dingeman Rijken was tijdens de feestdagen niet bij zijn familie in Nederland. In plaats daarvan stelde hij zijn leven in de waagschaal om patiënten in het door ebola geteisterde West-Afrika te helpen. Voor Medisch Contact hield hij een dagboek bij met indrukwekkende foto’s. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Gruwelijk weinig - Dingeman Rijken

  Gruwelijk weinig - Dingeman Rijken  |  Gisteravond is de familie Conteh uit Sukudu in het centrum opgenomen: een vader met zijn beide kinderen, van 2 en 5 jaar oud. Zijn vrouw is vorige week in het ziekenhuis overleden na een miskraam. Op de kraamafdeling slaat het nieuws in als een bom: »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Blijdschap en verdriet - Dingeman Rijken

  Blijdschap en verdriet - Dingeman Rijken  |  De afgelopen week hebben we hard gewerkt om de triage te verbeteren. Alle patiënten komen nu langs de triage voordat ze het ziekenhuis in mogen. Het is daarom vrij druk geweest, ook binnen het centrum, al zijn de meeste ebolatesten negatief. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  ‘Nobody, nobody, nobody…’ - Dingeman Rijken

  ‘Nobody, nobody, nobody…’ - Dingeman Rijken  |  Vanmorgen vroeg wacht Abibatu ons op. Ze is een overlevende van ebola: op 20 december is ze uit het behandelingscentrum in Kenema ontslagen. Maar bij thuiskomst trof ze haar 5 maanden oude zoontje ondervoed en uitgedroogd aan. »»
  Reacties: Plaats een reactie 


Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd