U bent nu hier:

Over de grens - Kenia

«« Over de grens


Over de Grens weergeven op een grotere kaart

Steven van de Vijver, Medisch onderzoeker in Kenia, is verbonden aan de afdeling Global Health van het Academisch Medisch Centrum en het Amsterdam Institute for Global Health and Development. Zijn onderzoek wordt gefinancierd door de AMC Foundation. Lees zijn verhalen:

 • Om half 12 ’s avonds gaat mijn mobiele telefoon af. Ik knip het licht van mijn bedlamp aan en kijk op het beeldscherm. Het is Mozes, mijn onderzoeksassistent in het veld. ‘Sorry dat ik je zo laat bel, maar Zacharia is een paar uur geleden neergestoken.’
 • Als ik uitleg waarom ik naar Kenia ben verhuisd, krijg ik vaak vragende blikken. ‘Onderzoek doen naar hart- en vaatziekten in de slums van Nairobi, is dat daar dan een probleem?’ De statistieken helpen me gelukkig een handje.

 

Rijk van Ginkel in Kenia Rijk van Ginkel in Kenia

Rijk van Ginkel, arts, Senior Health Advisor Nederlandse Rode Kruis, vertelt over de gevolgen van de droogte in de Hoorn van Afrika. Lees zijn verhaal:

 • De droogte in de Hoorn van Afrika was de afgelopen maanden volop in het nieuws, met de camera’s vooral gericht op overvolle vluchtelingenkampen en ondervoede jonge kinderen.

Saskia van Vugt is huisarts in opleiding en werkt op de kraamafdeling van het ziekenhuis in Malindi. Eerder was zij coasistent in Mongolië. Lees hier haar verhaal over Kenia: 

 • In het ziekenhuis in Malindi, een kustplaatsje in Kenia, assisteer ik de vroedvrouwen bij het ter wereld brengen van kleine Keniaantjes, een gebeurtenis waarbij moeder en kind met weinig egards worden behandeld.

Julia Meijer was als zesdejaars studente geneeskunde in Kenia. Lees haar verhaal:

 • De traditionele geneesheer in Kenia, de mganga, schrijft tegen onvruchtbaarheid een mengsel van liaan en boomschors voor.


Datum   Titel
29-10-2013   Promoveren in de sloppen - Kenia
04-01-2012   Welvaartsziekten in sloppenwijken
12-10-2011   Plassende kamelen
18-08-2010   Aios in Kenia - Slap lijfje met blauwe lippen

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier?


| Overzichtspagina Over de grens |

Op tv

  Tv-serie: The Knick

  Tv-serie: The Knick Elke zaterdag De tv-serie The Knick, met grote cinematografische vaardigheid gemaakt door regisseur Steven Soderbergh, draait om de briljante chirurg John Thackeray (Clive Owen). De gebeurtenissen spelen zich af in en rond het Knickerbocker Hospital in Manhattan, kort na de voorlaatste eeuwwisseling. Lees meer


  Tv documentaire: Zij houden Nederland in leven

  Tv documentaire: Zij houden Nederland in leven Vanaf woe 3 sept Documentairereeks gebaseerd op de fameuze BBC-serie Keeping Britain Alive. Naar het voorbeeld van die serie trokken op een willekeurige dag dit jaar gedurende 24 uur tientallen regisseurs, camera- en geluidsmensen het land in om geboortes en operaties, verpleegkundige en psychiatrische behandelingen te filmen. Lees meer


  Tv documentaire: Getekend - veteranen in therapie

  Tv documentaire: Getekend - veteranen in therapie Zo 31 aug Jongens waren het nog, toen de zes mannen in deze documentaire als militair naar Libanon, Bosnië of Afghanistan werden gestuurd. Na thuiskomst zou het grote vergeten beginnen, althans dat was de hoop. Lees meer


Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd