U bent nu hier:

Over de grens

Artsen en medische studenten vertellen over hun ervaringen over de grens.

Klik op een locatie op de kaart of kies een land in de navigatie rechts om hun verhalen te lezen.


Over de Grens weergeven op een grotere kaart


Oproep
Medisch Contact ontvangt ook graag úw verhaal voor de rubriek Over de Grens. Verbijsterende ervaringen, opmerkelijke observaties of saillante voorvallen uit elk buitenland, dus beslist niet alleen uit ontwikkelingslanden, zijn welkom. U kunt uw inzending – zo mogelijk met foto’s – mailen naar  redactie@medischcontact.nl. De redactie heeft het recht verhalen te redigeren en in te korten.

De laatste buitenlandverhalen:

  Daar doe je het voor - Tropenarts in Congo

  Daar doe je het voor - Tropenarts in Congo  |  4 uur ’s nachts, de telefoon gaat: ‘Docteur, we hebben een vrouw van 15 ontvangen met eclampsie.’ Ik spring uit bed, trek kleren aan en ren naar het ziekenhuis. Op de vloer van de verloskamer ligt een meisje op een brancard met een rochelende ademhaling en een hoogzwangere buik. »»
  Reacties: 3 reacties


  Circumcisiekamp - Arts in Zuid-Afrika

  Circumcisiekamp - Arts in Zuid-Afrika  |  Daar waar Nederlandse jongens op voetbal- of zeilkamp gaan, gaan ze in ruraal Zuid-Afrika naar een circumcisiekamp. Jongens tussen de 15 en 18 jaar oud worden opgehaald van school en ingeladen achter in een pick-uptruck. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Mdl-arts in Suriname: Het verdriet van Nickerie

  Mdl-arts in Suriname: Het verdriet van Nickerie  |  In Nickerie, het rijstdistrict van Suriname, is op elke hoek van de straat het herbicide paraquat verkrijgbaar in flessen vanaf een halve liter. Het landbouwgif, hier doorgaans verkocht onder de merknaam Gramoxone, wordt over rijstvelden gesproeid om die snel gereed te maken voor nieuwe aanplant. »»
  Reacties: 1 reactie


  Elke boom zijn eigen breuk - Tanzania

  Elke boom zijn eigen breuk - Tanzania  |  Aan het type breuk kan ik inmiddels zien uit welke boom de patiënt is gevallen. Mangobomen leiden typisch tot hersenschudding en gebroken armen. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Promoveren in de sloppen - Kenia

  Promoveren in de sloppen - Kenia  |  Om half 12 ’s avonds gaat mijn mobiele telefoon af. Ik knip het licht van mijn bedlamp aan en kijk op het beeldscherm. Het is Mozes, mijn onderzoeksassistent in het veld. ‘Sorry dat ik je zo laat bel, maar Zacharia is een paar uur geleden neergestoken.’ »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Ontwikkelingswerk: soms lukt het - Tanzania

   |  In februari stapte ik op het vliegtuig richting Tanzania met een flinke dosis scepsis aangaande ontwikkelingswerk. Nu, een klein halfjaar later, heb ik helaas mijn mening niet kunnen bijstellen. »»
  Reacties: 1 reactie


  Een vergeten ziekenhuis - Basisarts in Zuid-Afrika

  Een vergeten ziekenhuis - Basisarts in Zuid-Afrika  |  De apotheker van het Manguzi Hospital in Zuid-Afrika somt elke maandag de medicijnen op die de komende week níet beschikbaar zijn. Het staat bekend als het what the fuck-moment van de week, beschrijft basisarts Danka Stuijver. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Placebo als pijnstiller - Tropenarts in Tanzania

  Placebo als pijnstiller - Tropenarts in Tanzania  |  Een tropenarts in Tanzania beschikt over weinig middelen voor pijnstilling, merkt Marije Gordinou de Gouberville. Maar het medicijn ‘placebo’ werkt gelukkig goed: zelfs een infuus met fysiologisch zout geeft verlichting. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Groot, leeg en heet - Over de grens Australië

  Groot, leeg en heet - Over de grens Australië  |  Na de afronding van onze opleiding heeft het even geduurd voordat onze droom werkelijkheid werd. Tijdens de studietijd hadden we Australië als backpacker al verkend en namen we de beslissing om te proberen later in dat land aan de slag te gaan. Dat lukte, hoewel er een jaar papierwerk aan voorafging. »»
  Reacties: Plaats een reactie


  Dood en cultuur - Gynaecoloog in Ghana

  Dood en cultuur - Gynaecoloog in Ghana  |  ‘Töten Sie mich, oder Sie sind ein Mörder.’ Met deze woorden verlangde Franz Kafka van zijn arts de morfinespuit toen hij ondraaglijk leed. Mijn eerste patiënte, op de eerste dag van mijn eerste baan, leed ook ondraaglijk. »»
  Reacties: 1 reactie 


Medisch Contact op Facebook

Lees- kijk- en uittips, cartoons, columns en andere interessante artikelen eenvoudig in je facebookoverzicht.

Vind ik leuk :-)

Op tv

Welkom in de Medisch Contact webshop »»

Deelnemende sites

Voor deze site(s) bent u ingelogd