Wetenschap

  • ‘Concentratie van recidiefinfecties na botbreuk kan veel geld besparen’

    Recidieven van fractuurgerelateerde infecties kosten de zorg tientallen miljoenen euro’s per jaar, blijkt uit een recente studie van Nederlandse traumachirurgen. Tijd om de zorg voor deze groep patiënten beter in te richten, zodat die goedkoper en beter voor de patiënt wordt, vindt hoofdonderzoeker en traumachirurg Geertje Govaert. ‘De zorg voor deze groep moeten we gaan concentreren.’

  • Vrouw krijgt met dezelfde klachten veel minder diagnostiek dan man

    Wanneer een vrouw de huisarts bezoekt met een veelvoorkomende klacht, is de kans dat er diagnostisch onderzoek wordt ingezet aanzienlijk kleiner dan wanneer een man met precies dezelfde klachten naar de huisarts gaat. Dat concludeert gezondheidswetenschapper Aranka Ballering in het onderzoek waarop zij begin april is gepromoveerd aan het UMCG. Betekent dit dat mannen betere zorg krijgen van hun huisarts en dat huisartsen dus vrouwen discrimineren?

  • Fluorescerende levermetastasen verbeteren livebeoordeling resectieranden

    Tijdens de resectie van levermetastasen ten gevolge van darmkanker kunnen chirurgen met een fluorescentiecamera direct beoordelen of de metastasen volledig verwijderd zijn. Dit vergroot de kans op een succesvolle operatie. Het onderzoek van Friso Achterberg e.a., een samenwerking van het Amsterdam UMC met acht andere Nederlandse ziekenhuizen, is gepubliceerd in JAMA Network Open.

  • Grotere kans op autisme bij kind van ouders met psychiatrische problematiek

    20 procent van de kinderen met autisme heeft ten minste één ouder met een psychiatrische diagnose. Kinderen van moeders met psychiatrische problematiek hebben vaker een vorm van autisme dan kinderen van vaders met psychiatrische problematiek. Dit blijkt uit een Zweeds-Fins onderzoek van Weiyao Yin e.a. gepubliceerd in The Lancet Regional Health.

  • Zijn kunstmatige tweelingembryo’s ‘Holland’s Next Embryo Model’?

    Kunstmatige tweelingembryo’s zijn uit huidcellen ontwikkeld door een Maastrichts onderzoeksteam. Zij willen daarmee de ontwikkeling onderzoeken van eeneiige tweelingen met een gedeelde placenta, waarbij een extra verhoogde kans op zwangerschapscomplicaties bestaat. Voor onderzoek met deze blastoïden bestaat op dit moment nog geen wetgeving.

  • Eerst vriezen, dan snijden

    Bij het diagnosticeren van fijnvlekkige longziekten is het beter om eerst een vriesbiopt te nemen en zo nodig nog een chirurgisch biopt dan om direct te kiezen voor een chirurgisch biopt. Deze step-upmethode leidt tot minder complicaties en kortere ziekenhuisopnames. Dit blijkt uit de COLD-studie van Kirsten Kalverda e.a., gepubliceerd in The Lancet Respiratory Medicine.

  • Risico op hartfalen als complicatie van AF is groter dan gedacht

    Het lifetimerisico op atriumfibrilleren (AF) is in de afgelopen twintig jaar gestegen van 24 naar 31 procent. Bovendien moeten artsen meer beducht zijn op hartfalen als complicatie van nieuwgediagnosticeerde AF. Dat schrijven Nicklas Vinter e.a. in BMJ.