Hoofdredactioneel
redactie
1 minuut leestijd
aanslag

Je suis Charlie

17 reacties

Deze morgen komt de redactie van Medisch Contact bijeen voor haar wekelijkse grote vergadering. Gisteren kwam de redactie van Charlie Hebdo ook bijeen voor een belangrijke vergadering. De gruwelijke gebeurtenissen die volgden, hebben ook ons diep geraakt. Wij leven mee met de slachtoffers en hun dierbaren. Maar daar houdt het wat ons betreft niet bij op.
Medisch Contact ontstond als verzetsbeweging in de Tweede Wereldoorlog. Een beweging die zich verzette tegen het afnemen van de vrijheid door de bezetter. De herdenkingstekst die in de hal van de Domus Medica hangt ‘Alleen een vrij mens kan een goed geneesheer zijn’ kan een-op-een worden vertaald naar de journalistiek. Meer dan ooit realiseren we ons hoe belangrijk die vrijheid is en hoe waard het is om daar altijd voor te strijden.


Namens de redactie van Medisch Contact,
Hans van Santen, huisarts
hoofdredacteur




Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • I.T.G. Miggels

    huisarts, LEUSDEN Nederland

    De vergelijking joden en moslims vind ik in deze ook niet terecht....
    Van de joden is mij niet bekend dat er ze mensenrechten ernstig schenden o.b.v. religieuze wetten...voor zover ik het begrijp gebeurd dat wel in de moslimwereld waar mensen vervolg...d en gemarteld worden vanwege geloof en meningsuiting. Ik denk hierbij aan Meriam Ibrahim, Ghoncheh Ghavani, Souad al Shammany, Raif Badawi ...en vele andere onbekendere namen van dappere mensen..

  • B.D. Verhoog

    chirurg i r , ENSCHEDE Nederland

    Ik wilde om perspectief aan de discussie te geven het volgende opmerken. Natuurlijk ben ik het eens dat dit een afschuwelijke reactie is geweest, maar vergeet niet dat de Nazi's in beeld vergelijkbare karikaturen over joden maakten. Besef dat het beo...ordelen van dergelijke karikaturen geheel afhankelijk is van de richting van het blikveld.

  • I.T.G. Miggels

    huisarts, LEUSDEN Nederland

    ‘Alleen een vrij mens kan een goed geneesheer zijn’..
    Ik heb er even over na zitten denken:
    Het moslim extremisme en de aanslagen maken mij bang.
    Ik deel de mening van de redactie.
    Ik deel ook de mening uit reacties die zeggen dat je een anderma...ns geloof niet belachelijk mag maken en dat je een ander niet mag kwetsen.
    In vind het heel ingewikkeld. Ieder heeft recht op zijn eigen mening en geloof zolang het een ander niet schaadt.
    Wat als het geloof van die ander verkondigt dat je degene die jou mening of religie niet deelt letterlijk of figuurlijk de kop af mag hakken ? Of dat nu gaat om de Islam, de NVtK of Beweging tegen Sint en Zwarte Piet doet er even niet toe..

    Er blijft bovendien een verschil tussen straffen en kwetsen, al doen beide pijn, wat is erger? Kwetsen is minder zichtbaar, raakt emotioneel of geestelijk. Straffen is beter objectiveerbaar, raakt meer fysiek en materieel, liquidatie is een extreme vorm...Was er hier sprake van moord of religieuze liquidatie o.b.v. wetten ?

    ‘Als iemand u op uw wang slaat, keer dan ook uw andere toe’ leerde ik in de kerk..
    “Primum nil nocere’, werd mij geleerd in de collegezaal...
    ‘Karate ni sente nashi’ -‘never attack first’ werd mij geleerd in de dojo

    Wat te doen als wij van ons vrijheid beroofd zijn , als alle grenzen overschreden worden?

    Vervolgens vraag ik mij af;
    Hoe vrij zijn wij zelf als geneesheer of geneesvrouw...?
    Worden wij niet steeds meer gebonden aan allerlei regels, protocolllen, grillen van werkgevers & managers, eisen van patienten, maatregelen van ministers, contracten van zorgverzekeraars, voorschriften op basis van 'eenzijdige biased based evidence',door angst voor mening van collega's en het tuchtcollege ?

    Mijzelf stel ik de vraag: kan ik alleen als vrij geneeskundige een goede geneesvrouw zijn...?
    Soms krijg ik de neiging mijn diploma te verscheuren en mijn titel op te geven om mijn vrijheid te herwinnen en een nog betere geneesvrouw te worden, maar ook daar doe ik schade mee.
    I.M.

  • C.A.J. Baas

    Arts iom opleiding tot psychiater, ZWOLLE Nederland

    Ik ben geen Charlie. Ik publiceer geen spotprenten over de man Mohammed die voor de grootste identificeerbare onderklasse van Frankrijk het belangrijkste symbool van identificatie is. Uit de publicaties spreekt dezelfde morele arrogantie die ooit de ...oorzaak was van de Franse Revolutie. Vrijheid van meningsuiting betekent niets zonder respect en consideratie voor de kernwaarden van je medeburgers.
    Ik ben tegen moord en geweld, net als bijna iedereen. Dat ontslaat mij niet van het recht om de beleidslijn van Charlie Hebdo verwerpelijk te vinden.

  • R. de Vries Lentsch

    huisarts, LELYSTAD Nederland

    De vraag is wat de functie is van een cartoon en wat je er mee kan en wil bereiken. Deze vraag werd gisteren al goed beantwoord in Nieuwsuur door de Deense cartoonist , zeker de moeite waard dit nog te bekijken.De essentie van de cartoon is dat je al...le autoriteit en macht die mensen menen te hebben aan de kaak stelt en relativeert , juist om excessen te voorkomen die hieruit kunnen voortkomen (dictatuur , extremisme, machtsmisbuik enzovoorts). De cartoonist strijdt dus voor een goede zaak door dingen uit te vergroten , in een humorkader te zetten waardoor deze gevaren gereduceerd worden.Helaas wordt dit door een heel klein deel van de mensheid niet begrepen en letterlijk opgevat. Waarschijnlijk wordt het ook opzettelijk zogenaamd niet begrepen en misbruikt om dit soort wandaden te vergoeilijken.Dit is dan ook kenmerkend voor terreurdaden , die helaas niet worden voorkomen met cartoons. Het blijft dus van het allergrootste belang dat de westerse wereld beter communiceert met andersdenkenden , zeker ook met extremistische groepen. Dit is naar mijn mening de belangrijkste taak van de regeringen en overheden. Het zou al erg veel helpen als iedere wereldburger verder kijkt dan zijn eigen straatje!

  • N.H.Th. Croon

    medisch adviseur, HEESCH Nederland

    Heel goed dat de redactie van MC zich solidair verklaard. De reactie van collega van Traa die vindt dat MC niet erg maatschappijkritisch is, komt voor zijn verantwoording, maar lijkt mij ook niet ter zake. En waarom trouwens 'zogenaamd' een verzetsbl...ad? Staat dat niet vast? Het doet er mijns inziens niet toe of de redactie (niet) voldoende kritisch is, want het gaat er om dat de redactie als deze dat nodig vindt ook kritisch mag en kan zijn. Dat is het belangrijkste. Als die vrijheid in gevaar komt is het goed haar te verdedigen en er aandacht voor te vragen.

  • H. Valstar

    specialist ouderengeneeskunde, 'S-GRAVENHAGE Nederland

    Vrijheid van meningsuiting is een waardevol goed.
    Echter diegene die zijn mening laat horen is verantwoordelijk voor wat hij zegt, zowel in woord alsook in beeld.
    De spreker en ook cartoonisten dienen naar mijn idee ten alle tijde weldegelijk respect... te tonen voor medeburgers. Kritische humor en scherpe waarnemingen daarbij kunnen ook met respect getoond worden.
    In deze tijd lijkt deze vrijheid van meningsuiting "verworden" tot een methode van vechten en oorlog voeren: alles is geoorloofd! De veel gehoorde uitspraak "wij blijven strijden voor vrijheid van meningsuiting" past in deze oorlogsterminologie.
    Hoezo strijden?
    Het is een bijzonder (voor)recht, dat wij elkaar geven.
    In het vertrouwen, dat wij daarbij respect voor elkaar behouden.
    Inderdaad, ik heb moeite met de respectloosheid van sommige extremistische uitingen. De cartoons van Charlie Hebdo vertonen extremistische kenmerken, die bewust agressief bedoeld zijn.


  • J.G.B.M. Rohlof

    psychiater, LEIDEN Nederland

    Beste collega Baas
    Ik weet niet of die onderklasse van u wel zo blij is dat u hen de onderklasse noemt, met een eigen referentiekader. Laten we iedereen de mogelijkheid geven tot dezelfde klasse te behoren. Al is dat in Frankrijk nu nog niet altijd h...et geval. Eigenlijk vind ik het toch wel vrij elitair, zelfs wat discriminerend, om zo te spreken over medeburgers. Ik denk dat er veel personen met een lage SES in Frankrijk zijn die wel gevoel voor (sarcastische) humor hebben. En zelfspot aankunnen.

  • J.G.B.M. Rohlof

    psychiater, LEIDEN Nederland

    Vreemde reactie van collega Baas. Ik wil ook niet politiek correct zijn, en veel van de discriminerende, homofobe en anti-religieuze spotprenten van Charlie Hebdo stuiten me ook tegen de borst (eerlijk gezegd de anti-religieuze minder). Maar ik denk ...dat er een plaats moet zijn van cartoonisten om tegen alle heilige huisjes te trappen, en dat het juist van strekte getuigt als je dat kunt accepteren, ook als het jouw eigen heilige huisje is. Daar is dit soort sarcastische humor goed voor, soms lachen en soms de tenen krommen, maar altijd een appèl doen. De vergelijking met de Franse revolutie is raar: die revolutie is ook deels ontstaan door spotprenten. En die revolutie heeft Europa gered van een feodale structuur, hoezeer hij later ook verworden is. Neen, je suis Charlie betekent niet dat je het met alles eens moet zijn wat CharHeb ooit geuit heeft, maar het staat eerder voor een vrijheid van pers, zonder slachtpartijen.
    Dat moslims, of joden, of christenen, of homo's, of FN-aanhangers, of volgelingen van la Hollande, of dokters, of andere grotere of kleinere minderheden zich dan achtereenvolgens gekwetst voelen, lijkt me iets dat zijzelf dan even moeten oplossen. Ik lach ook nog elke dag om Sigmund...

  • I.T.G. Miggels

    huisarts, LEUSDEN Nederland

    (rectificatie: in voorgaand stukje staat NVtK...excuus dat moet zijn VtdK)

  • W.J. Duits

    Bedrijfsarts, HOUTEN Nederland

    Een karikatuur, is een karikatuur, het is een spotprent, een middel om een ieder op een begrijpelijke manier tot nadenken aan te zetten. Het zet op een scherpe manier neer hoe er over gedacht kan worden. Het is een aanzet tot het op gang brengen van ...debat, een gedachtewisseling, de essentie van een democratie. Een karikatuur is alleen kwetsend als iemand het als kwetsend oppakt. Het is duidelijk dat er nog veel mensen in deze wereld zijn die niet weten wat democratie is, die niet een karikatuur op zijn werkelijke waarde kunnen waarderen. Demagogen die een volk opzwepen omdat ze de karikatuur niet begrijpen, demagogen die mensen aanzetten tot wrede acties en deze goed praten vanwege vermeende religieuze onderbouwingen.
    Aan deze demagogie zullen we het hoofd moeten bieden.
    Het is goed om als artsenorganisatie stil te staan bij een fundamentele bedreiging van de democratie.
    Het is echter ook belangrijk stil te staan bij inderdaad die spreuk "alleen een vrij mens kan een goed geneesheer zijn", moeten we hier geen voorbeeld aan Frankrijk nemen? Frankrijk staat massaal op tegen een ondermijning van de democratische rechtstaat, moeten wij niet massaal onze stem laten horen bij het telkens verder afkalven van de onafhankelijke medische beroepsuitoefening?

  • M. Vasbinder

    medico familiar y comunitario, 03725 TEULADA ALIC Spanje

    Redactie: "Chapeau"! Het is goed, dat u de tekst ‘Alleen een vrij mens kan een goed geneesheer zijn’ aanhaalt! JesuisCharlie. Toujours!

  • H. Valstar

    specialist ouderengeneeskunde, 'S-GRAVENHAGE Nederland

    Vrijheid van meningsuiting is een waardevol goed.
    Echter diegene die zijn mening laat horen is verantwoordelijk voor wat hij zegt, zowel in woord alsook in beeld.
    De spreker en ook cartoonisten dienen naar mijn idee ten alle tijde weldegelijk respect... te tonen voor medeburgers. Kritische humor en scherpe waarnemingen daarbij kunnen ook met respect getoond worden.
    In deze tijd lijkt deze vrijheid van meningsuiting "verworden" tot een methode van vechten en oorlog voeren: alles is geoorloofd! De veel gehoorde uitspraak "wij blijven strijden voor vrijheid van meningsuiting" past in deze oorlogsterminologie.
    Hoezo strijden?
    Het is een bijzonder (voor)recht, dat wij elkaar geven.
    In het vertrouwen, dat wij daarbij respect voor elkaar behouden.
    Inderdaad, ik heb moeite met de respectloosheid van sommige extremistische uitingen. De cartoons van Charlie Hebdo vertonen extremistische kenmerken, die bewust agressief bedoeld zijn.


  • Bart Bruijn

    Huisarts, STREEFKERK Nederland

    Als cartoonisten zich bewust kwetsend uiten, dan mag iemand daar terecht heel boos om worden en die mag zich bewust kwetsend teruguiten.

    Niet schieten!

    Meer is er niet te zeggen.

  • C.A.J. Baas

    AIOS psychiatrie, ZWOLLE Nederland

    In aanvulling op de reactie van collega Rohlof nog het volgende. In de Franse revolutie kwamen de mensen in opstand die voor de burgerlijke vrijheden en sociale mobiliteit waren. De waarden van die opstandelingen zijn nu de heersende cultuuur en dat ...is in de 60-er jaren nog eens opnieuw bevochten. Ik voel me er prima in thuis. Maar de huidige onderklasse heeft een ander referentiekader. De bovenklasse maakt nu de karikaturen over de onderklasse. Dat is olie op het vuur en dat kan natuurlijk niet goed blijven gaan.

  • 'Koos van Traa

    huisarts n.p, Londen

    Vrijheid van meningsuiting is een grondrecht en dat geldt met name voor de burger jegens de overheid. Indien hier de Franse overheid had ingegrepen,dat was deze stellingname terecht,echter het betreft hier een terroristische actie van twee criminele... burgers.
    Afgezien van dit feit; hoe vaak heeft MC zich überhaupt kritisch uitgelaten over wat dan ook, anders dan partijen die de eigen beroepsgroep bedreigen? Nooit wordt de maatschappelijke verantwoordelijkheid genomen. De referentie aan de Tweede Wereldoorlog toen dit zogenaamd een verzetsblad was is gewoon treurig en deerniswekkend,alsof de huidige redactie iets te maken heeft met de verzetsgeest van toen. Conclusie; MC wil ook even laten zien dat ze correct en moreel superieur zijn.

  • Dolf Algra

    MC blogger, rotterdam

    Dat het potlood het van de kogels moge winnen: om 11.00uur - 1 minuut stilte voor de makers van Charlie Hebdo en straks om 18.00 uur een stil protest met potlood in de hand buiten op straat.

    Als MC blogger ben ook ik een Charlie. Debat en humor bren...gt ons verder. Maar vrijheid van meningsuiting is niet gratis afhaalbaar aan de balie. Daar zal voor gestreden moeten worden. En- zoals het FD het vanochtend zo treffend op haar voorpagina verwoordde: er zal civil courage - burgermoed getoond moeten worden: Zeggen wat gezegd moet worden, grenzen trekken waar die getrokken moeten worden.

    Ik onderschrijf het morele appél van hoofdredacteur Hans van Santen

    Dolf Algra - MC blogger

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.