Nog steeds veel ESBL op kip
Plaats een reactieBijna al het kippenvlees uit de supermarkt bevat de gevaarlijke ESBL-bacterie. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
99 procent van de door de Consumentenbond onderzochte stukjes vlees bleek de bacterie te bevatten. Kipfilet is dan ook nog steeds niet met een gerust hart te eten, concludeert de Consumentenbond. Uit de steekproef blijkt verder dat biologisch kippenvlees iets veiliger zijn. Vlees van biologische kippen bleek ongeveer eenachtste tot eenvijfde van de bacteriën te bevatten die gewoonlijk voorkomen op kippenvlees afkomstig van de intensieve veehouderij.
Een woordvoerder van het productschap Pluimvee en eieren meldt in reactie op het bericht in De Telegraaf dat het antibioticagebruik in de sector in het afgelopen jaar met 28 procent is teruggebracht (vergeleken met de situatie in 2009). ‘We erkennen het probleem van de ESBL-bacterie, maar we kunnen dit niet van de ene op de andere dag oplossen. De komende jaren gaan we het antibioticagebruik nog meer reduceren.’ De overheid streeft naar een afname van het gebruik van antibiotica met 50 procent.
In het onderzoek werd eveneens gekeken naar het voorkomen van Campylobacter. Deze bacterie bleek op 60 procent van de gekochte filets aanwezig.
Twan van Venrooij
Lees ook:
- Er zijn nog geen reacties