Veel rundvlees besmet met ESBL
Plaats een reactieNa kipfilet blijken ook biefstuk en kalfsvlees besmet te zijn met de ESBL-bacterie. Dat meldt de Consumentenbond die in opdracht van het ministerie van Economische Zaken onderzoek heeft gedaan naar vlees bij slagers en in supermarkten.
Voor het onderzoek werden 180 biefstukmonsters en 30 kalfsvleesmonsters onderzocht in een laboratorium. De bacterie is gevonden op 40 procent van het kalfsvlees en 13 procent van het rundvlees. Bij scharrelvlees en biologisch vlees waren de percentages niet lager dan bij ‘gewoon’ vlees.
‘De besmetting is zorgwekkend, maar gelukkig minder wijdverbreid dan bij kippenvlees’, aldus directeur Bart Combée van de bond. Vorig jaar bleek al dat vrijwel alle kip in de Nederlandse supermarkten besmet was met ESBL. De bacterie maakt mensen niet meteen ziek, maar zorgt ervoor dat antibiotica niet meer aanslaan.
De Tweede Kamerfractie van D66 wil tekst en uitleg van het kabinet. ‘Het moet nu eens precies aangeven hoe de vork in de steel zit met antibiotica in de veeteelt’, aldus Kamerlid Gerard Schouw. ‘Eerst was kip ernstig besmet, nu vlees, terwijl de staatssecretaris de loftrompet blaast over het verminderen van antibioticagebruik bij dieren.’
ANP
Lees ook
- Er zijn nog geen reacties