Laatste nieuws
Wim van Herpen
4 minuten leestijd
huisartsgeneeskunde

Laat de huisarts beginnen als junior

18 reacties

WERK & INKOMEN

Nieuw honoreringsmodel voor huisartsen met veel pluspunten

De invoering van een juniortarief voor beginnende huisartsen biedt carrièreperspectief, maakt goodwill overbodig, stimuleert praktijkassociaties en een vorm van mentorschap.

Verschillende maatregelen om de kosten van de gezondheidszorg in te dammen raken de huisarts: substitutie naar de eerste lijn, wijkgerichte zorg dicht bij de mensen en populatiebekostiging. Daarnaast zal de transitie van de chronische zorg naar gemeentes per 2015 invloed hebben op het werk van de huisarts.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en het Interfacultair Overleg Huisartsgeneeskunde (IOH) anticiperen in de toekomstvisie 2022 ‘Modernisering naar menselijke maat’ op de aanstaande veranderingen in de huisartsenzorg.

Een aspect blijft in die visie evenwel volledig onbesproken: het toekomstig honoreringsmodel voor de huisarts. Ik stel voor een onderscheid te introduceren tussen een junior huisarts en een senior huisarts en daar een gedifferentieerd tarief aan te verbinden. Dat heeft een aantal positieve effecten.

1. Carrière
Zoals een jonge academicus in het bedrijfsleven begint als trainee en vervolgens promotie kan maken, kan de jonge huisarts zijn competenties en zijn salaris verbeteren. Natuurlijk heeft de afgestudeerde huisarts gemiddeld negen studiejaren achter de rug, terwijl een masteropleiding bedrijfskunde in vijf jaar kan worden voltooid. Dit verschil in studiejaren dient bij de starthonorering van de huisarts verdisconteerd te worden.

Het adagium ‘eens huisarts altijd huisarts’ krijgt een andere betekenis. Het huisartsenvak verandert in de komende jaren; taakdifferentiatie, managementkennis en samenwerkingsvaardigheden gaan een belangrijkere rol spelen.

In de toekomstige integrale eerstelijnszorg krijgt de huisarts een regierol. Permanente educatie en ontwikkeling zijn noodzakelijk om beter in te spelen op deze veranderingen en op eisen vanuit de samenleving aan zorg.

2. Goodwill
Sinds de invoering van de nieuwe Zorgverzekeringswet in 2006 wordt bij de overname van een praktijk soms weer goodwill betaald. Voorstanders vragen goodwill voor wat in de loop der jaren is geïnvesteerd in een goedlopende praktijk. De NHG-praktijkaccreditatie wordt hierbij als graadmeter voor kwaliteit gebruikt. Tegenstanders vinden goodwill moreel verwerpelijk en stellen dat de regeling in 1984 formeel is afgeschaft. Goodwill zou een praktijkovername moeilijker maken. Ook minister Schippers van VWS heeft zich in april in de Kamer kritisch uitgelaten over huisartsen die goodwill vragen.

In het voorstel met de lagere starthonorering van de nieuwkomer wordt de vertrekkende of zittende huisarts voldoende gecompenseerd voor jarenlange praktijk-inzet. Voor de jonge huisarts is geen extra investering noodzakelijk en de drempel voor toetreding wordt hiermee geslecht.

De LHV heeft zich meerdere keren uitgesproken tegen goodwill en heeft met de differentiatie in honorering betere argumenten om de overnamesom definitief te schrappen.

3. Hidha
In veel grote praktijken werken een of meer huisartsen in dienst van een huisarts (hidha’s) mee. Een deel van de jonge huisartsen is gemotiveerd om als waarnemer of hidha aan de slag te gaan, maar anderen worden het omdat er drempels bestaan om zelf praktijkhouder te worden.

Het voorgestelde model stimuleert zittende huisartsen meer om aan praktijkassociatie te denken; het bestaande loondienstverband van de hidha doet dat niet. Het voorstel versterkt de positie van de huisartsenzorg, geeft betere garanties voor de continuïteit en verbetert de financiële positie van de toetredende huisarts.

Een praktijkhouder verdient nu eenmaal meer dan een hidha, de verantwoordelijkheden voor de praktijkorganisatie worden natuurlijk ook groter. De LHV heeft afgelopen jaren de positie van waarnemers en hidha’s prominent op de agenda gezet. Op vele plaatsen zijn waarneemgroepen ontstaan. Door de vergrijzing van de beroepsgroep en de behoefte aan instroom van jonge huisartsen moet de vestiging van praktijkhouders beter worden ondersteund. Momenteel wordt hier te weinig aandacht aan besteed.

4. Mentor
In het nieuwe model kan een senior huisarts als mentor van een of meer jongere huisartsen fungeren. Movir-cijfers uit 2013 laten zien dat de invloed van uitval en burn-out onder huisartsen in de eerste vijf tot acht jaar het hoogste is. Coaching en ondersteuning helpen dit voorkomen. Zowel voor specifieke huisartsvaardig-heden als op het terrein van praktijkorganisatie en financieel beleid heeft begeleiding meerwaarde. In een recente enquête geven de meeste net afgestudeerde huisartsen aan dat er in de opleiding onvoldoende aandacht is voor managementvaardigheden. Samenwerkingsverbanden van huisartsen worden steeds complexer. Personeelsbeleid en financiën spelen een grotere rol. Huisartsen klagen over de toenemende administratieve druk. Slimmer organiseren en meer aandacht voor de bedrijfsvoering kunnen de efficiency verbeteren. Vanuit de kringen van de LHV kan dit worden opgestart.

Honorering
Om het voorgestelde model in te voeren is een aantal aspecten van belang.
Met zorgverzekeraars worden afspraken gemaakt om differentiatie aan te brengen in het inschrijftarief binnen de basiszorg. Analoog aan het systeem met de opslag van de leeftijdsverdeling van de patiëntenpopulatie worden aparte tarieven voor de junior en de senior huisarts vastgesteld. Gezien de budgettaire regels van de Autoriteit Consument & Markt en van VWS blijft het totale budget gelijk, alleen intern vindt een herverdeling plaats.

Van junior naar senior
Duidelijke criteria zijn nodig om de overgang van junior naar senior vast te leggen. Zonder de pretentie te hebben compleet te zijn, noem ik enkele mogelijkheden:

Het aantal jaren dat iemand – minimaal drie dagen per week – huisarts is geweest.

Een hidha die toetreedt tot een maatschap krijgt bonuspunten voor het aantal jaren dienstverband en wordt eerder na de start als praktijkhouder senior huisarts.

De ontwikkelde competenties zoals:
opleider worden van coassistenten en huisartsen in opleiding;
kaderhuisarts die is ingeschreven in het register van het college voor huisartsen met bijzondere bekwaamheden;
verrichte bestuurlijke activiteiten voor een huisartsenorganisatie.

Met een wegingsfactor van de onderdelen en accrediteringspunten kan de overgang van junior naar senior bekrachtigd worden. Dit kan via verschillende tussenstappen plaatsvinden. Dit model is als discussiestuk te gebruiken om in bredere kring draagvlak te vinden.

Voor de huisarts zijn honorering en carrièreperspectief wezenlijke onderdelen van het beroep. Een toekomstvisie 2022 huisartsenzorg zonder enige reflectie hierop is een gemiste kans.



Wim van Herpen, huisarts en kaderhuisarts beleid en beheer, Helmond

contact: herpenwh@planet.nl

cc: redactie@medischcontact.nl

Geen belangenverstrengeling gemeld





Zie ook

  • Dossier Werk & inkomen


iStock Photo
iStock Photo
<b>Download dit artikel (PDF)</b>
huisartsgeneeskunde opinie carrière
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • I.E. Waardenburg

    huisarts, Enter

    De kaderhuisarts houdt een ongetwijfeld goedbedoeld betoog over de wijziging van de honorering van de huisarts. In het artikel wordt de term 'junior huisarts' geïntroduceerd en gepleit voor een gedifferentieerde bekostiging waarbij junior huisartsen ...een lager inkomen hebben dan senior huisartsen, om voor mij onbegrijpelijke redenen en met onbegrijpelijke argumenten. Los van het feit dat het jegens patiënten onwenselijk is om een verschil aan te brengen tussen een junior en een senior huisarts, wil ik collega Van Herpen erop wijzen dat zijn relaas volledig voorbij gaat aan het feit dat er ook startende solo-huisartsen zijn. Dat zijn huisartsen die een praktijk van een oudere collega overnemen, waarbij vaak sprake is van achterstallig onderhoud aan alle onderdelen van de praktijk (gebouw, inventaris, automatisering en soms zelfs personeelsbeleid). Het op niveau brengen hiervan gaat gepaard met aanzienlijke investeringskosten en door het invoeren van een lager tarief aan junior-solisten zal de drempel om een solo-praktijk over te nemen hoger worden. Ik hoop niet dat de heer Van Herpen (en de LHV) dit een wenselijke ontwikkeling vinden...

  • G.C. van der Maaten

    HAIO 3e jaars, ROTTERDAM Nederland

    Ik ben 3e jaars HAIO en geen voorstander van deze constructie. De invoering van het juniormodel vraagt zo ongeveer een volledige herziening van de bekostiging van de huisartsenzorg. Ik denk dat het waarnemerschap al voldoende mogelijkheden biedt voor... een soort juniorschap, wanneer contractueel afspraken worden gemaakt in het waarneemcontract. Van de positieve effecten die in het artikel worden genoemd wil ik er een aantal ontkrachten. Carriere: De beginnende huisarts heeft zoals het artikel stelt 9 jaar, als niet meer, gestudeerd. In veel gevallen bevindt de beginnende huisarts zich dan in een levensfase die de nodige financiele middelen vraagt. Kinderen, schulden aflossen, een hypotheek zijn voorbeelden van kosten die gemaakt moeten worden. Juist in deze fase, kan de beginnende huisarts het niet gebruiken om gekort te worden op zijn beloning. Goodwill: In het artikel worden allerlei tegenargumenten van goodwill genoemd. De schrijver wekt in die zin de indruk tegen goodwill te zijn. Des te vreemder is het dat hij de junior-constructie wil gebruiken als verkapte manier om goodwill te innen. Mentor: De huisartsenopleiding is een uitstekende opleiding en bereidt artsen volledig voor op het vak. In de rol van junior is de beginnende huisarts gevoelsmatig nog steeds een niet volgroeide huisarts. Intervisie en gewone intercollegiale steun op basis van gelijkwaardigheid wordt wellicht weinig gezien in het (huis)artsenvak, maar is erg waardevol.

  • J.J.M. van Erp

    huisarts - opleider, OSS Nederland

    Wat een onzinnig voorstel. Kersverse huisartsen die klaar zijn met hun opleiding zijn klaar voor de praktijk. Zij hebben immers aangetoond over voldoende competenties te beschikken gedurende hun opleiding. Je mag van de LHV een adequaat ondersteuning...saanbod verwachten bij hun vestiging als praktijkhouder. Ook AO verzekeraars bieden coaching waar dat nodig is. Een lager tarief raakt kant nog wal; Een gezonde praktijk overnemen is een goede investering voor de toekomst. Bij een lager starttarief kun je MINDER investeren en minder financieren bij de bank. Je bent dus slechter af!! Ik mag hopen dat de LHV, de NHG en het IOH deze suggestie verre van zich houden. De maatschappij, de overheid en de zorgverzekeraars leggen wel erg veel wensen op het bord van de huisarts. Indien we hier een adequaat antwoord op willen hebben dient de normpraktijk veel verder naar beneden worden bijgesteld zodat er inderdaad ruimte en tijd is voor management, taakdifferentiatie, chronische zorg en terminale zorg. Wij kunnen ons hiervoor organiseren, maar wel met voldoende tijd en middelen. Dat geldt zeker ook voor de startende huisartsen.

  • J.B. Beks

    huisarts, NELSON BAY Australië

    1 April grap collega van Herpen?
    Krijgt de junior huisarts zijn honorering dan vanuit Groningen en als de betreffende junior Huisarts dan niet X jaar minimaal 3 dagen als huisarts heeft gewerkt wordt de honorering omgezet in een rente dragende lenin...g?
    En de Junior Huisarts mag bij de visites de tas van de Senior (echte) Huisarts dragen.
    Het huisartsenvak wordt dan vast nog aantrekkelijker voor afgestudeerde artsen..

  • W.R. Vochteloo

    Huisarts, Hoogezand Nederland

    Welk probleem wordt met dit voorstel opgelost?

  • M. Olthof

    huisarts, Groningen

    Met verbazing las ik het artikel van collega van Herpen. De problemen die worden aangekaart heb ik als starter nooit ervaren. In de waarneemmarkt is simpelweg sprake van een prijs gebaseerd op vraag en aanbod. Hoe zal mijn financiële positie achterui...tgaan als ik praktijkhouder wordt? Het voorstel werkt juist afremmend om je te vestigen. Daarnaast wordt het nu al ingewikkelde systeem van bekostiging van de huisartsenzorg hiermee nodeloos bemoeilijkt.

  • L.H.M. Gerritzen

    Huisarts, ENSCHEDE Nederland

    Wat een vervelend en ongelijkwaardig voorstel naar jongere collega's . Keuzes hoe je je vak wilt uitoefenen en of je daarin managements en beleidszaken wilt doen hebben voor de meesten van ons niet te maken met verdiensten. Eerder met interesses en d...e balans prive/werk. Ik zie niet in dat de beroepsgroep hiermee gediend is. Wat mij betreft een slecht idee.

  • M. Vasbinder

    medico familiar y comunitario, 03725 TEULADA ALIC Spanje

    Collega van Herpen,

    Gezien je verhaal lijkt het me verstandig dat je van jezelf een pilot project maakt. Dan lijkt het nog wetenschappelijk ook. Daarna kun je weer een stukje schrijven met je ervaringen als junior.

  • J.A. Schulkes-van de Pol

    huisarts, AMSTERDAM Nederland

    Het principe verdient een kans. De vraag naar goodwill neemt hier en daar weer absurde proporties aan, maar de vraag is of je het hiermee oplost want de mededingingsautoriteit zal dit à priori niet goedkeuren.
    Het coachen de eerste jaren verdient zek...er aanbeveling. Het hoofdstuk 'van junior naar senior' is mij nog niet helder. Daar worden nog teveel zaken aan elkaar gekoppeld.

  • H.J. Oostenbroek

    orthopedisch chirurg, WASSENAAR Nederland

    Wat een bizar voorstel en hoe naïef. Iedereen wordt er beter van behalve de 'junior huisarts'. Hoe langer junior hoe beter voor de zittende orde. Denkt de jonge huisarts ein-de-lijk klaar te zijn, moet die zich weer gaan bewijzen voordat die verder k...an komen. Misbruik ligt op de loer. Die financiële barrière is fictief. Als je er aan begint weet je dat toch al? Dat bepaalt toch ook je keuze?
    Het is voor de zorgverzekeraars een prachtige besparing, die gaan ze nooit meer teruggeven op een andere manier.
    En inderdaad de complexiteit is al zo groot, je maak het veel groter met dit voorstel.

  • E. van Herk

    Huisarts, KAMPEN Nederland

    ,,, woorden schieten te kort voor deze onzin.

  • W.A. Lucas-Ploegmakers

    huisarts, Dordrecht Nederland

    Ik begon 8 maanden na diplomering als praktijkhouder: hoe had u dat voor zich gezien?

  • Bart Bruijn

    Huisarts, STREEFKERK Nederland

    Hier toont zich weer wat er mis is met mensen die 'beleid' in hun taakomschrijving of titulatuur hebben.

    Doel wordt beleid maken, koste wat. Overal zien we het misgaan en zo ook hier.

    Warriger, wolliger en onwereldlijker kan ik het niet verzinnen....

    Schrijver doet noch de beroepsgroep, noch de patiënten, noch zijn groep kaderhuisartsen beleid en beheer enig goed, integendeel. Overheden en verziekeraars en politici, ja, die wel. U weet wel, de regel-leken. Die kunnen zomaar op de loop gaan met dit 'signaal uit het veld.'

    Droefenis.

    Bedankt, collega.

  • M. van der Pas

    AIOS, Utrecht

    Wat een slecht idee.

    Ten eerste: Ik ben het volledig eens met collega Buitenhuis, die benadrukt dat de startende huisarts postacademisch al drie jaar 'trainee' is geweest (HAIO).

    Ten tweede: alle huisartsen, beginnend of ervaren, moeten handelen ...conform de bestaande richtlijnen. Waarom tariefdifferentatie, wanneer het product hetzelfde is en moet zijn?

    Ten derde: als er een tariefdifferentiatie komt tussen de startende huisarts en de senior huisarts, wordt de senior huisarts op termijn dan nog wel vergoed? Of moet de patiënt zijn zorg gaan halen, daar waar deze het goedkoopst is? Moet de senior huisarts vervolgens zijn tarieven aanpassen naar de tarieven van de junior huisarts, om toch nog toestemming van de zorgverzekeraar te kunnen krijgen om aan patiëntenzorg te doen? Moeten patiënten een extra eigen bijdrage gaan betalen nadat hun huisarts promotie heeft gemaakt van junior naar senior?

  • J.C.B. Welling

    huisarts, Groenlo Nederland

    Helaas is in mij reactie het woordje NIET weggevallen... Bij deze de correcte tekst:
    Het is NIET nodig en zal op termijn alleen maar meer schade toebrengen!
    Er wordt de laatste jaren al veel en veel te veel omgegooid in ons prachtige vak laten wij al...s vakgenoten daar niet nog eens een schep boven op doen aub!"

  • J.C.B. Welling

    Huisarts, Groenlo Nederland

    Een jammerlijk stukje degradatie van ons vak!
    Beginnend of al langer werkzaam; we doen allemaal hetzelfde (zware en verantwoordelijke) werk! Het zal hooguit de overheid en zorgverzekeraar in de kaart spelen, die zonder problemen hun kans zien om daar...van misbruik te gaan maken. Er zal een terugloop zijn van kandidaten die kiezen voor dit zware beroep met een uitgehold salaris. Let op uw passen... stop met het continue vertimmeren en verbouwen van ons vak. Het is nodig en zal op termijn alleen maar meer schade toebrengen!
    Er wordt de laatste jaren al veel en veel te veel omgegooid in ons prachtige vak laten wij als vakgenoten daar niet nog eens een schep boven op doen aub!

  • A.M. Buitenhuis

    aios huisartsgeneeskunde, ZEIST Nederland

    Met verbazing last ik het stuk van de heer van Herpen. Hij maakt de vergelijking tussen een startende huisarts en "een jonge academicus in het bedrijfsleven die begint als trainee en vervolgens promotie maakt". Dat een startende huisarts al drie jaar... 'trainee' is geweest in de vorm van huisarts in opleiding en zo 'promotie' heeft gemaakt, lijkt hij even te vergeten.

  • Jos Rensing

    huisarts, den Haag

    Een wonderlijk stukje van collega van Herpen.
    Moest hij iets produceren in het kader van zijn kaderschap "beleid en beheer"?

    Een en ander is zo knullig en neemt zoveel op de schop dat het niet goed mogelijk is overal op te reageren.
    Toch een aantal ...reacties:

    "In het voorstel met de lagere starthonorering van de nieuwkomer wordt de vertrekkende voldoende gecompenseerd".

    Krijgt de vertrekkende huisarts honorarium als hij niet meer werkzaam is?
    Dacht het niet.

    "Het voorstel versterkt de positie van de huisartsenzorg, geeft betere garanties voor de continuïteit en verbetert de financiële positie van de toetredende huisarts".

    De toetredende huisarts krijgt minder betaald en dat verbetert dus zijn financiële positie?
    Dacht het niet."

    "Gezien de budgettaire regels van de Autoriteit Consument & Markt".

    De ACM telt geen budgettaire regels vast. Wellicht wordt door de auteur de NZA bedoeld.

    Het voorgestelde traject van junior naar senior inclusief complex wegingsmodel zal menig ambtenaar doen likkebaarden.
    Zoals Dorknoper reeds zei: "Interessant, maar hoe ligt het ambtelijk?

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.