Laatste nieuws
Heleen Croonen
1 minuut leestijd
Wetenschap

Niet alleen minder keukenzout

Plaats een reactie

Mensen die veel natrium of weinig kalium via de voeding binnenkrijgen, lopen meer risico op cardiovasculaire ziekten, dat was al bekend. Amerikaanse onderzoekers kijken in Archives of Internal Medicine ook naar het samenspel tussen deze twee kationen.

Ze gaan daarbij een stap verder dan alleen het effect op hypertensie of hartziekten, door het effect op overlijden te bekijken in een periode van bijna vijftien jaar.

De onderzoekers zien in een cohort van meer dan 12.000 volwassen Amerikanen inderdaad dat meer natrium meer risico op overlijden door alle oorzaken geeft (20% meer per gram per dag) en kalium minder (20% minder per gram per dag). De verhouding natrium-kalium heeft echter een groter effect dan elk kation op zich. Het kwart van de deelnemers dat relatief het meeste natrium eet en het minste kalium, loopt niet alleen meer risico op overlijden door alle oorzaken dan het tegenovergestelde kwart, ook het risico op cardiovasculaire mortaliteit  en dood door ischemische hartziekten is verhoogd.

Het is gezonder om niet alleen het natrium te beperken, maar ook het kalium te verhogen, bepleiten de onderzoekers daarom in het commentaar. Voeding als brood, soep, kant-en-klaarmaaltijden en kaas heeft een hoge natrium-kaliumratio, vaak door kunstmatige toevoegingen in de fabriek. Bij verse producten als groenten, fruit, zuivel en hete dranken is de ratio laag.

Een ingezonden commentaar waarschuwt dat de deelnemers gemiddeld veel te veel natrium en te weinig kalium binnenkregen, maar dat dat ook bijna niet anders kan door de bewerkingen van de voedingsindustrie. Een extra kaliumpil heeft wat goede resultaten laten zien, maar geeft ook weer  meer risico op hyperkaliëmie bij mensen met diabetes, nierfalen, hartfalen of bij gebruikers van ACE-remmers of spironolacton. 

Heleen Croonen

Arch Intern Med 2011; 171 (13): 1183-91 en 1191-92.

Lees ook:

  • Meer nieuws

Beeld: Thinkstock
Beeld: Thinkstock
Wetenschap
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.