Laatste nieuws
Heleen Croonen
1 minuut leestijd
Nieuws

Acht miljard door overbehandelende arts

10 reacties

Als artsen stoppen met overbodige en ondoelmatige behandelingen scheelt dat jaarlijks acht miljard euro aan zorguitgaven volgens Ab Klink in het rapport ‘Betalen voor beter en minder’ dat vandaag verschijnt.

De Volkskrant bericht over de interviewronde en de analyse die de oud-minister van Volksgezondheid (2007-2010) deed voor consultancy Booz&co. In het ideale scenario kan 8 miljard euro van de 30 miljard euro die jaarlijks naar de curatieve zorg gaat, worden bespaard. In de praktijk is zeker 6 miljard haalbaar, vermoedt Klink.

In het scenario van Klink worden artsen niet meer betaald per behandeling, maar juist per goed gesprek met de patiënt, ook als daar geen ingreep uit volgt. In de huidige situatie brengt dat laatste geen geld in het laatje. Ziekenhuizen die deze nieuwe aanpak kiezen, krijgen meer geld, ten koste van ziekenhuizen die juist veel en ondoelmatig blijven behandelen. Klink zet deze adviezen tegen overbehandeling in als alternatief voor pijnlijke maatregelen als premie verhogen, bijbetalen, stoppen met vergoeden of wachtlijsten invoeren.

Klink sprak vooral met ziekenhuisdirecteuren, zoals Marcel Levi, voorzitter van de raad van bestuur van het AMC en Bart Berden, voorzitter van de raad van bestuur van het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg. Hij heeft niet met praktiserend medisch specialisten zonder bestuurlijke functie gesproken.

Ab Klink is in zijn tijd als minister ook te hoop gelopen tegen het groeiende volume aan specialistische zorgbehandelingen met de invoer van het nieuwe vergoedingssysteem.

Heleen Croonen


Bron:

Lees ook:

beeld: Thinkstock
beeld: Thinkstock
Nieuws
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • C.R. Lincke

    kinderarts, DORDRECHT

    Het pamflet van Klink krijgt ruime aandacht -maar welke journalist neemt nog de moeite om de feiten te checken? Neem nou eens figuur 6 getiteld "geinformeerde patienten nemen vaak conservatieve beslissingen". De stoutmoedige schatting van 4-8 miljard... besparingsmogelijkheden is geextrapoleerd uit deze figuur. Gemiddeld zouden patienten, als ze maar goed geinformeerd worden, in 30% van de gevallen afzien van "agressieve"behandelopties. De figuur is een prachtig fantasieproduct die niet door de aangehaalde referenties wordt gesteund. Geen enkel getal is terug te vinden cq correct geinterpreteerd. Voor een groot deel gaat het ook om hypothetische keuzes in een totaal andere setting, namelijk in de V.S. met een defensievere en nog meer productiegeorienteerde geneeskudne dan de onze. Kortom - de ambitieuze claims worden niet onderbouwd door feiten - het aangehaalde onderzoek is misleidend, tendentieus en grotendeels verkeerd geinterpreteerd. In een scriptie van een 2e jaars student zou niemand dit accepteren!

  • T.A. Cordia

    psychiater, TILBURG

    Op zich is het in dit kader wel interessant dat de huidige minister gaat kijken of total body scans kunnen worden toegelaten in de Nederklandse gezondheidszorg. Voor zover ik de discussie daarover gevolgd heb, leidt dat ook alleen maar tot hogere kos...ten voor de volksgezondheid zonder gezondheidswinst. Misschien toch maar niet toestaan, dat scheelt dan over x jaar weer een bezuiniging.

  • jan van deursen

    huisarts, amsterdam zuid-oost

    Zelf mislukt als minister is deze ideoloog weer terug op het vakgebied waar hij aantoonbaar geen verstand van heeft (700 milj. voor Mexicaanse vaccinatie, HPV mislukking, Q-koortdrama enz. enz.).
    Deze man is nooit een vriend geweest van de profession...als in de zorg, maar hij moet het niet gekker maken dan hij zelf is. Nu komt hij weer met halve waarheden en hele leugens om het eigen falen te verdoezelen.
    Beste Ab solliciteer naar organist in de gereformeerde kerk te St. Jezusveen en laat de zorg aan de professionals.

  • R. Ossekoppele

    Internist-allergoloog, Hengelo

    Ik deel de frustratie van collega van Deurssen. De 'eigen-wijze' werkwijze van Den Haag is om van achter bureau's en door perperdure adviesbureau's (met al dan niet ex-ministers) beleid te bepalen, zonder daadwerkelijk verstand van zaken is stuitend.... Vervolgens worden de artsen in een kwaad daglicht gesteld. Scoort leuk bij het publiek.
    Een ander voorbeeld is het beleid van mw. Borst (humanistische D66 partij) die wetenschappelijke ongefundeerde alternatieve geneeswijzen heeft gelegaliseerd.. Wordt nog vergoed ook. Werkwijzen bekritiseren op inhoudelijke gronden moet kunnen.
    Het geeft echter geen enkele pas, collega van Deurssen, uw betoog af te sluiten met een anti christelijke uitspraak. Het is verkeerd is dat artsen als groep worden gegeneraliseerd en in een kwaad daglicht gesteld. Het zelfde geldt voor uitkeringsgerechtigden, christenen, vrouwen, chirurgen, middenstanders, etc, etc. Uw uitspraak mist elk niveau,toont weinig respect en vervuilt de discussie!

  • B.J.P. Crul

    emeritus hoogleraar, MALDEN

    Echt helpen zou: een bijtelling op ongezonde voedingsmiddelen. Met de opbrengsten kunnen de extra kosten die leefstijl gerelateerde ziekten met zich meebrengen, worden betaald. Bovendien is de meerprijs van ongezond voedsel een aanmoediging om gezond...er te gaan eten. Op een soortgelijke manier voert de overheid een succesvol beleid voor de aanschaf van energiezuinige auto's.

  • M. Vasbinder

    medico familiar y comunitario, 03725 TEULADA ALIC Spain

    Het lijkt er op dat de heer Klink artsen eigenlijk overbodig vindt. Dat hij zelf wel eens voor die kwalificatie in aanmerking zou kunnen komen, zal nog wel niet bij hem zijn opgekomen.

  • T.J.W. Sleyster

    radioloog, ZUIDWOLDE DR

    Ook gezondheidszorg is niet zwart-wit. Zonder te willen pleiten voor overbodige diagnostiek /therapie : een portie "overbodig" is per definitie noodzakelijk(!) om patienten niet te kort te doen. Oftewel bij nadrukkleijk nagestreefde geminimaliseerde ...overbodige acties zullen patienten ten onrechte onderzoeken en therapie niet ondergaan.

  • L. Groeneveld

    huisarts, Almere

    is het niet zo dat een groot deel van onderzoekingen worden afgedwongen door internet informatie en zorgverzekeraars??: als uw dokter een handtekening zet dan......U wilt eerder terecht?? als uw dokter even belt......u wilt een betere woning?? ga eve...n een verklaring bij uw dokter halen, zo kan ik nog wel even doorgaan! Je kunt jezelf helemaal vol proppen met vet eten, zwaar overgewicht creeeren, maar de behandeling van de complicaties worden vergoed (diabetes, arthrose, HVZ, longkanker etc) maar als je een ziekte hebt waar je werkelijk niets aan kunt doen, dan wordt de vergoeding ingetrokken (Pompe) Waar zijn we in godsnaam mee bezig?? Premie verhoging voor ongezonde leefstijl is de enige oplossing voor het terugdringen van de kosten in de zorg!

  • H. van der Linde

    huisarts, BURGH HAAMSTEDE

    Met gelatenheid en schouderophalen ondergaan artsen de maatregelen van economen en juristen die onze gezondheidszorg regelen op een manier die geen voeling onderhoudt met patiëntenzorg. Mede als gevolg daarvan voelt de beroepsgroep zich afnemend vera...ntwoordelijk voor de kosten en de organisatie van de zorg en dat was al niet hun sterkste kant. Toch voelden zij zich vroeger wel degelijk verantwoordelijk in een tijd dat management in haar kinderschoenen stond. Het zijn artsen die de beslissingen op de werkvloer nemen en de voorschrijfpen vasthouden. Beleid zonder betrokkenheid is dan ook gedoemd te mislukken. Ab Klink verordonneerde als minister bijvoorbeeld een papierwinkel. Artsen mochten alleen onnodig dure cholesterolremmers voorschrijven als zij een verklaring schreven dat niet met simvastatine kon worden volstaan. Dat resulteerde in honderdduizenden verklaringen. Artsen haalden hun schouders op en lieten hun assistentes de formulieren invullen. Een minister als quantité négligiable en dat is slecht. Zelfs in een gezagsgetrouwe samenleving als het leger leerde ik in vijf jaar als luchtmachtofficier, dat wij nog steeds een volk van geuzen zijn. Geen radar of wapensysteem deed het zonder motivatie van het personeel. Als ons geuzen iets wordt verordonneerd, weten wij te vertellen waarom dat niet moet gebeuren.
    Deze overdenking naar aanleiding van bovenstaande berichtgeving over de ideeën van Ab Klink. Herinnert u zich nog zijn opmerkelijke ideeën over kostenverlagingtijdens zijn ministerschap? Als we maar genoeg preventie deden, zouden er minder zieke mensen zijn en dan daalde de kosten van de gezondheidszorg vanzelf. Simpel toch? Als gezegd, met gelatenheid en schouderophalen ondergaan artsen de opvattingen van dit soort beleidsmakers. Hopelijk gaan de jonge huisartsen van Generation Next er nog veel harder tegen aan en claimen zij hun positie in de gezondheidszorg.
    Hans van der Linde, huisarts te Capelle aan den IJssel

  • L.H. Sie

    internist niet praktiserend, PURMEREND

    Dat iemand die indertijd als Minister - in de ogen van de praktiserende artsen - maar weinig aan het verbeteren van de medische zorg heeft bijgedragen zonder overleg met de werkvloer over zo'n ingewikkelde materie advies meent te kunnen uitbrengen ga...at wel erg ver. Kennelijk gaat het heden ten dage zo, top down beleid maken, wat het werkplezier en motivatie op de werkvloer vergalt.
    De heer Klink gaat er nog steeds van uit dat artsen onnodige behandelingen uitvoeren om maar zo veel mogelijk geld te verdienen, en hangt er zelfs een prijskaartje van € 8 miljard per jaar aan, terwijl iedereen het al zo druk heeft. Wat is de onderbouwing? De medici krijgen wederom de zwartepiet toeschoven.
    Het neemt niet weg dat zoals Mevrouw Els Borst enkele kabinetten ervoor al stelde, een goed gesprek beter is dan vele pillen, en er kijk en luistergeld moest komen om dit zeer belangrijke aspect van de geneeskundige zorg recht te doen. Ben wel benieuwd hoe wij een gesprek met een patiënt als goed kwalificeren, het aantal minuten, tevredenheid van patiënt gescored na het gesprek, etc. etc.? Hoewel het uitgangspunt is toe te juichen, blijft de uitvoering ervan wel erg schimmig!

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.